Jestem Ważny- zadbaj o mnie. TRELE MORELE, czyli rodzinne zmagania na temat odżywiania.
Podobne wydarzenia
środa, godz. 17:00
Gdynia,
Muzeum Emigracji
Wstęp wolny
piątek, godz. 19:00
Gdańsk,
Mosty Zamiast Murów
bilety 100 zł
CEL Warsztatu:
Podniesienie kompetencji rodziców w obszarze organizacji żywienia dzieci- zdobycie umiejętności:
Jak rozpoznawać i zaspokajać potrzeby żywieniowe dzieci na poszczególnych etapach życia i rozwoju- model żywienia dzieci i młodzieży,
Jak identyfikować czynniki determinujące powstawanie zachowań żywieniowych, jak je modelować i wzmacniać oraz jak modyfikować zachowania nie prawidłowe,
jak radzić sobie z rozszerzaniem diety u dziecka, wprowadzaniem produktów pełnowartościowych, warzyw, ryb i owoców,
rozpoznawać powstawanie neofobii żywieniowych (rola żłobka, przedszkola, szkoły oraz dziadków - na co zwrócić szczególną uwagę),
jak radzić sobie z nastolatkiem, który zaczyna eksperymentować żywieniowo- jak pomóc w modyfikacji planu żywieniowego.
Proponowane tematy spotkań:
1. O zdrowiu od początku - czyli znaczenie odżywiania w wieku rozwojowym.
Model żywienia dzieci i młodzieży, racje pokarmowe, znaczenie poszczególnych grup produktów, normy, zalecenia a codzienna praktyka
2. Czym skorupka za młodu nasiąknie - czyli o wszystko na temat powstawania zachowań żywieniowych.
Blok poświęcony czynniki kom wpływającym na postawy wobec Zdrowia, szeroko na temat powstawania zaburzeń metabolicznych wieku rozwojowego.
3. Nie dziękuję zanim spróbuję - czyli wszystko na temat niedoborowej masy ciała wynikającej z długotrwałego niedoborowego żywienia najmłodszych, szeroko o wybiórczych preferencjach dzieci powstających we wczesnym dzieciństwie.
Blok poświecony częstym problemem z rozszerzaniem diety, wprowadzaniem produktów pełnowartościowych, warzyw, ryb i owoców.
4. Równowaga - czyli w zdrowym duchu zdrowe ciało.
Blok poświęcony najczęstszym problemom nastolatków związanych z odżywianiem. Szerzej o psychologicznych aspektach jedzenia, obalanie mitów w odżywianiu.
5. Otyłość i nadwaga u dzieci jako czynnik rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Blok poświęcony dieto-terapi w redukcji masy tkanki tłuszczowej. Dobór grup produktów, wszystko na temat indeksu glikemicznego, planowanie posiłków i organizacji żywienia w ciągu dnia uwzględniając posiłki poza domowe.
6. Trening w grupach.
Praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w całym cyklu spotkań
PROWADZĄCY:
Agnieszka Danielewicz mgr nauk o żywieniu, dietetyk, certyfikowany edukator w cukrzycy.
Od 2009 roku współwłaściciel Instytutu Żywienia i Rozwoju Eligo: rodzinnej poradni żywieniowej i lidera na rynku szkoleń z zakresu edukacji żywieniowej.
Prowadzi własną praktykę w poradnictwie żywieniowym osób dorosłych, dzieci i młodzieży.
Doświadczony trener i wykładowca akademicki, współtwórca wielu projektów edukacyjnych w obszarze żywienia.
Współzałożyciel Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia "Jestem Ważny", które od lat wspiera placówki szkolne w województwie pomorskim w ich działaniach na rzecz profilaktyki i promocji w zakresie zdrowego odżywiania. Współtwórca autorskiej metody pracy z dziećmi i młodzieżą realizowanej w programie edukacji żywieniowej "Jestem Ważny- Dbam o Siebie" z patronatem Rzecznika Praw Dziecka.
Członek rady merytorycznej oraz szef zespołu dietetyków w programie "6 - 10 - 14 dla Zdrowia"- Program zdrowotny w zakresie prewencji i wczesnego wykrywania chorób cywilizacyjnych u dzieci i młodzieży na lata 2011-2016 realizowany przez Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku.
DZIEŃ: CZWARTEK
PIERWSZE ZAJĘCIA: 10.04.2014
GODZ. 17:00-18:30
Cena: 160 zł za 6 spotkań po 1,5 godz.
Wielkość grupy: min 8 osób, max 12 osób
*ZAJĘCIA DLA RODZICÓW.
liczba miejsc ograniczona - na wszystkie warsztaty obowiązują zapisy, joanna.walczak@swps.edu.pl
MIEJSCE REALIZACJI:
Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej,
ul. Polna 16/20, 81-824 Sopot
ZAPISY:
e-mail: joanna.walczak@swps.edu.pl
tel. kom. 694 44 17 39
Podniesienie kompetencji rodziców w obszarze organizacji żywienia dzieci- zdobycie umiejętności:
Jak rozpoznawać i zaspokajać potrzeby żywieniowe dzieci na poszczególnych etapach życia i rozwoju- model żywienia dzieci i młodzieży,
Jak identyfikować czynniki determinujące powstawanie zachowań żywieniowych, jak je modelować i wzmacniać oraz jak modyfikować zachowania nie prawidłowe,
jak radzić sobie z rozszerzaniem diety u dziecka, wprowadzaniem produktów pełnowartościowych, warzyw, ryb i owoców,
rozpoznawać powstawanie neofobii żywieniowych (rola żłobka, przedszkola, szkoły oraz dziadków - na co zwrócić szczególną uwagę),
jak radzić sobie z nastolatkiem, który zaczyna eksperymentować żywieniowo- jak pomóc w modyfikacji planu żywieniowego.
Proponowane tematy spotkań:
1. O zdrowiu od początku - czyli znaczenie odżywiania w wieku rozwojowym.
Model żywienia dzieci i młodzieży, racje pokarmowe, znaczenie poszczególnych grup produktów, normy, zalecenia a codzienna praktyka
2. Czym skorupka za młodu nasiąknie - czyli o wszystko na temat powstawania zachowań żywieniowych.
Blok poświęcony czynniki kom wpływającym na postawy wobec Zdrowia, szeroko na temat powstawania zaburzeń metabolicznych wieku rozwojowego.
3. Nie dziękuję zanim spróbuję - czyli wszystko na temat niedoborowej masy ciała wynikającej z długotrwałego niedoborowego żywienia najmłodszych, szeroko o wybiórczych preferencjach dzieci powstających we wczesnym dzieciństwie.
Blok poświecony częstym problemem z rozszerzaniem diety, wprowadzaniem produktów pełnowartościowych, warzyw, ryb i owoców.
4. Równowaga - czyli w zdrowym duchu zdrowe ciało.
Blok poświęcony najczęstszym problemom nastolatków związanych z odżywianiem. Szerzej o psychologicznych aspektach jedzenia, obalanie mitów w odżywianiu.
5. Otyłość i nadwaga u dzieci jako czynnik rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Blok poświęcony dieto-terapi w redukcji masy tkanki tłuszczowej. Dobór grup produktów, wszystko na temat indeksu glikemicznego, planowanie posiłków i organizacji żywienia w ciągu dnia uwzględniając posiłki poza domowe.
6. Trening w grupach.
Praktyczne wykorzystanie zdobytych umiejętności w całym cyklu spotkań
PROWADZĄCY:
Agnieszka Danielewicz mgr nauk o żywieniu, dietetyk, certyfikowany edukator w cukrzycy.
Od 2009 roku współwłaściciel Instytutu Żywienia i Rozwoju Eligo: rodzinnej poradni żywieniowej i lidera na rynku szkoleń z zakresu edukacji żywieniowej.
Prowadzi własną praktykę w poradnictwie żywieniowym osób dorosłych, dzieci i młodzieży.
Doświadczony trener i wykładowca akademicki, współtwórca wielu projektów edukacyjnych w obszarze żywienia.
Współzałożyciel Stowarzyszenia Promocji Zdrowego Stylu Życia "Jestem Ważny", które od lat wspiera placówki szkolne w województwie pomorskim w ich działaniach na rzecz profilaktyki i promocji w zakresie zdrowego odżywiania. Współtwórca autorskiej metody pracy z dziećmi i młodzieżą realizowanej w programie edukacji żywieniowej "Jestem Ważny- Dbam o Siebie" z patronatem Rzecznika Praw Dziecka.
Członek rady merytorycznej oraz szef zespołu dietetyków w programie "6 - 10 - 14 dla Zdrowia"- Program zdrowotny w zakresie prewencji i wczesnego wykrywania chorób cywilizacyjnych u dzieci i młodzieży na lata 2011-2016 realizowany przez Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Gdańsku.
DZIEŃ: CZWARTEK
PIERWSZE ZAJĘCIA: 10.04.2014
GODZ. 17:00-18:30
Cena: 160 zł za 6 spotkań po 1,5 godz.
Wielkość grupy: min 8 osób, max 12 osób
*ZAJĘCIA DLA RODZICÓW.
liczba miejsc ograniczona - na wszystkie warsztaty obowiązują zapisy, joanna.walczak@swps.edu.pl
MIEJSCE REALIZACJI:
Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej,
ul. Polna 16/20, 81-824 Sopot
ZAPISY:
e-mail: joanna.walczak@swps.edu.pl
tel. kom. 694 44 17 39