• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Wydarzenie już się odbyło

Psychodietetyka - Zaburzenia Odżywiania

Serdecznie Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematem na kolejny kurs z cyklu wykładów z Psychodietetyki. pt. " Zaburzenia Odżywiania"

ZABURZENIA ODŻYWIANIA

Data 11.03.2017 r. Gdynia

Profile wykładowców:

Wykładowca dr Maria Jeżewska

dr Maria Jeżewska jest specjalistą z zakresu psychologii klinicznej i nauczycielem akademickim prowadzącym zajęcia dydaktyczne ze studentami GUMed. Studia magisterskie z psychologii ukończyła na Uniwersytecie Gdańskim. Natomiast tytuł - doktora nauk humanistycznych w zakresie psychologii, uzyskała na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

Obecnie pracuje:
Gdański Uniwersytet Medyczny, Wydział Nauk o Zdrowiu, Instytut Medycyny Morskiej i Tropikalnej, Pracownia Psychologii Pracy - adiunkt, st. Wykładowca
Inne kwalifikacje:
• Redaktor Naczelny międzynarodowego czasopisma naukowego International Maritime Health (IMH)
• V-ce Prezes Polskiego Towarzystwa Medycyny Morskiej, Tropikalnej i Podróży
• Sekretarz Komisji Medycyny Morskiej i Tropikalnej Polskie Akademii Nauk (PAN)
• Wykładowca na Studiach Podyplomowych "Usługi Żywieniowe i Dietetyka", Akademia Morska w Gdyni
• Wykładowca na Studiach Podyplomowych "Psychologia Transportu", UG i GUMed
• Wykładowca na Studiach Doktoranckich, Akademia Morska w Gdyni
• Trener szkoleń "Ship Security" - ośrodek szkoleniowy POLSTEAM, Gdynia
• Coach na kursach "Training of Ship Security" - WARTSILA, Subic Bay, Filipiny
• Wykładowca na kursach dla lekarzy z zakresu "Medycyna Morska, Tropikalna i Podwodna" w ramach specjalizacji z zakresu Medycyny Pracy i Medycyny Transportu, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego (CMKP)


Wykładowca dr Katarzyna Krausa (Adamczyk )

Psycholog, psychoterapeuta w nurcie poznawczo-behawioralnym, dietetyk.

Ukończyła studia psychologiczne w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej (ścieżka kliniczna), podyplomowe studia z zakresu psychologii klinicznej na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, studia podyplomowe - dietetyka (Wyższa Szkoła Zarządzania w Gdańsku) oraz studia z zakresu psychoterapii poznawczo-behawioralnej naUniwersytecie SWPS .

Ukończyła stacjonarne studia doktoranckie na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Jej rozprawa doktorska dotyczyła profilu osobowościowego osób patologicznie otyłych.

Współpracowała z Zakładem Psychologii Klinicznej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prowadząc zajęcia dydaktyczne ze studentami medycyny, fizjoterapii, pielęgniarstwa w języku polskim oraz angielskim. A także przy projektach i grantach z Zakładem Psychologii Klinicznej, Klinicznym Centrum Kardiologii oraz Oddziałem Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego.

Jest współautorką publikacji o tematyce psychologiczno-chirurgicznej oraz psychologiczno - kardiologicznej.
Członek Polskiego Towarzystwa Psychoterapii Poznawczo - Behawioralnej


RAMOWY PLAN KURSU ZABURZENIA ODŻYWIANIA

Czas trwania: 6 godzin; 10:00 - 16:00
1. Definicja
2. Klasyfikacja zaburzeń odżywiania wg ICD-10 i DSM V
3. Kryteria diagnostyczne
4. Patomechanizm
5. Psychologiczne przyczyny
6. Kulturowe uwarunkowania zaburzeń w odżywianiu
7. Postrzeganie sylwetki a zaburzenia w odżywianiu
8. Najczęściej występujące zaburzenia odżywiania:
• otyłość (obesitas)
• jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa)
• żarłoczność psychiczna (bulimia nervosa)
• przejadanie się na tle psychicznym (binge eating disorder (BED) niekontrolowane obżarstwo, compulsive overeating) zespół gwałtownego objadania się
• syndrom nocnego objadania się (NED)
• jedzenie emocjonalne (EED)
• ortoreksja (orthorexia nervosa) - obsesyjne przywiązywanie wagi do tego co się je
• bigoreksja - obsesja na punkcie bycia umięśnionym
• ageoreksja - obsesyjny lęk przed starzeniem się
9. Postepowanie w zaburzeniach odżywiania
• farmakoterapia
• Psychoterapia
• dietetyka
10. Zasoby osobiste i społeczne w leczeniu zaburzeń
odżywiania
11. Trudny pacjent
12. Profil osobowościowy osoby otyłej patologicznie. Geny czy środowisko?

- Przyczyny nadwagi oraz otyłości w ujęciu bio-psycho-społecznym,
- Rola genów i środowiska w powstawaniu otyłości,
- Omówienie profilu osobowościowego osób patologicznie otyłych na podstawie literatury oraz badań własnych.

13. Leczenie zaburzeń odżywiania - łączenie tradycyjnego podejścia dietetycznego z metodami psychoterapii.

- Omówienie przyczyn zaburzeń odżywiania (anoreksja, bulimia, zespół napadowego objadania się) oraz ich leczenia w ujęciu różnych podejść psychoterapeutycznych (podejście psychodynamiczne, poznawczo-behawioralne oraz systemowe).
- Rola psychodietetyka w pracy z pacjentem z zaburzeniami odżywiania.


Koszt szkolenia: - 210 zł od uczestnika.
Cena doa grup zorganizowanych (Co najmniej 3 osób): 190 zł
Cena dla stuentów: 185 zł

Jak zawsze w trakcie szkoleń zapewniamy Państwu dostęp do mocnej kawy i przekąsek, co by się lepiej wiedzę chłonęło

Po ukończeniu szkolenia uczestnicy dostają imienny certyfikat oraz materiały szkoleniowe w formie drukowanej.

GDZIE?
Gdynia Wiosny Ludów 11 10.00 - 16.00

INFORMACJE
www.regulus.edu.pl

KONTAKT do ORGANIZATORA

BARBARA PYSZCZUK
796 292 747

TOMASZ PYSZCZUK
531 744 488

ZGŁOSZENIA
kontakt@regulus.edu.pl

W treści:
Imię, nazwisko, numer telefonu, nazwa kursu i miasto.
Po wysłaniu maila, proszę czekać na informację zwrotną z danymi do przelewu.

Informacja o biletach

  • Bilet normalny
    210 zł
Cena dla grup zorganizowanych (Co najmniej 3 osób): 190 zł
Cena dla studentów: 185 zł

Opinie

Sprawdź się

Wybierz poziom

Węgiel to:

 

Najczęściej czytane