Dania inspirowane literaturą przygotowywało kilkudziesięciu uczniów z całego kraju w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Po raz piąty odbywał się tam Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia.
Do finału ogólnopolskiego konkursu przystąpiło 13 dwuosobowych zespołów z całej Polski, które wcześniej w wyniku eliminacji szkolnych i zgłoszeń pisemnych, zakwalifikowały się na przyjazd do Gdańska.
Od samego rana uczestnicy uwijali się w kuchennym ukropie, by jak najlepiej przygotować swoje dania. Przygotowanie to jedno, a opowiedzenie o potrawie to drugie - bowiem inspiracją do przygotowywanych dań, miały być fragmenty książki.
- Jest bardzo dużo wydarzeń sprawdzających umiejętności kulinarne uczniów. Nam jednak zależało na tym, żeby ci uczniowie podczas gotowania inspirowali się również literaturą. Nie ukrywam, że mi jako polonistce bardzo zależało, żeby zmobilizować młodzież ze szkół zawodowych do tego, żeby częściej sięgali do literatury - mówi Beata Seleman, polonistka i współorganizator wydarzenia.
Na konkurs do Gdańska przyjechali uczestnicy z 13 szkół m.in. z Koszalina, Suchej Beskidzkiej, Giżycka czy Słupska. Oceniało ich kilkunastoosobowe jury degustacyjne, literackie, cukiernicze i kucharskie, w którym przewodniczyli Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce i Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku.
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"
fot. ZSGH
- Wykonać samodzielnie w ciągu 120 minut 2 potrawy kulinarne w ilości 3 porcji: dwie porcje do oceny przez jury degustacyjne, jedna porcja do prezentacji na stół konkursowy (wielkość porcji: zakąska max. 150 g, deser zimny lub gorący max. 100 g. deser i zakąska waga w całości z sosem i dekoracją)
- dokonać krótkiej prezentacji przed jury degustacyjnym i jury literackim
- Wszystkie aspekty są ważne: użyte techniki, czystość, sposoby obróbki. To wszystko w ciągu kilkudziesięciu minut ma znaczenie, jednak i tak najważniejszy jest smak, który jest absolutną podstawą dania. Ważna jest również kreatywność uczestników, a poziom jest naprawdę bardzo wysoki i to nas cieszy - mówił Wojciech Hapkiewicz
Takie konkursy, to ogromna szansa dla uczniów szkół zawodowych. Podczas wydarzenia mogą podejrzeć przeciwników, wymienić się doświadczeniami i przede wszystkim poznać prawdziwych szefów kuchni.
- Mimo że jestem absolwentem tej szkoły, to dzisiaj przyszedłem zobaczyć jak radzą sobie moi młodsi koledzy. W zeszłym roku to nam udało nam się wygrać. Tak naprawdę od pierwszej klasy, było dla mnie priorytetem, aby wystąpić w tym konkursie i zaprezentować swoje dania jury - opowiadał Wiktor Bałdyga.
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"
fot. ZSGH
V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"
fot. ZSGH
Pełna lista przewodniczących, jury, uczestników oraz wyniki konkursu - tutaj.