Zapraszamy na warsztaty słodowej sensoryki z Pawłem Leszczyńskim z Viking Malt.
Podobne wydarzenia
środa, godz. 17:00
Gdynia,
Muzeum Emigracji
Wstęp wolny
piątek - niedziela, godz. 17:00
Sitno 107/A
bilety 1300 zł
przedsprzedaż 1200 zł
przedsprzedaż 1200 zł
Paweł Leszczyński jest piwowarem domowym i certyfikowanym sędzią piwnym, specjalizuje się w szkoleniach sensorycznych. Jako doradca ds. browarów rzemieślniczych pracuje w słodowni Viking Malt. Jest też współorganizatorem Warszawskiego Festiwalu Piwa.
- Analiza sensoryczna jest jedną z podstaw, po jakie może sięgnąć piwowar wybierając słód - podkreśla Paweł Leszczyński. - Jego smak i aromat w dużej mierze wpływa na ostateczny smak piwa. Zależy nie tylko od procesu słodowania i użytej przy tym technologii, ale też od odmiany jęczmienia i warunków uprawy. Kluczowa w procesie produkcji jest wieloletnia współpraca słodownika z rolnikami. W testach sensorycznych możliwa jest ocena barwy i homogeniczności ziarna oraz zapachu i smaku słodów. Na ćwiczeniach ocenimy słody polskie z tegorocznych zbiorów oraz fińskie słody karmelowe - podsumowuje Paweł Leszczyński.
Podczas Warsztatów Zwiedzimy również Browar Port Gdynia z degustacją nowych Piw prosto z tanków, oraz dań na bazie słodów!
- Analiza sensoryczna jest jedną z podstaw, po jakie może sięgnąć piwowar wybierając słód - podkreśla Paweł Leszczyński. - Jego smak i aromat w dużej mierze wpływa na ostateczny smak piwa. Zależy nie tylko od procesu słodowania i użytej przy tym technologii, ale też od odmiany jęczmienia i warunków uprawy. Kluczowa w procesie produkcji jest wieloletnia współpraca słodownika z rolnikami. W testach sensorycznych możliwa jest ocena barwy i homogeniczności ziarna oraz zapachu i smaku słodów. Na ćwiczeniach ocenimy słody polskie z tegorocznych zbiorów oraz fińskie słody karmelowe - podsumowuje Paweł Leszczyński.
Podczas Warsztatów Zwiedzimy również Browar Port Gdynia z degustacją nowych Piw prosto z tanków, oraz dań na bazie słodów!