• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Naukowcy pracują nad wyjątkowym cukrem

Elżbieta Michalak
9 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Dr. inż. Pawłowi Filipkowskiemu z PG udało się opracować uproszczony proces otrzymywania trehalozy - cukru o unikalnych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Dr. inż. Pawłowi Filipkowskiemu z PG udało się opracować uproszczony proces otrzymywania trehalozy - cukru o unikalnych właściwościach i szerokim zastosowaniu.

Trehaloza to cukier, który posiada wiele cennych właściwości: wydłuża czas przechowywania narządów do przeszczepu, umożliwia konserwację zapachu, zabezpiecza wyroby cukiernicze przed zawilgoceniem, wpływa na redukcję zapachu potu. Naukowcy z PG pracują właśnie nad nowym, tańszym i prostszym sposobem jej produkcji.



Interesują cię wynalazki i inne osiągnięcia trójmiejskich naukowców?

Trehaloza składa się z dwóch cząsteczek glukozy, które są połączone bardzo elastycznym wiązaniem. W przyrodzie występuje m.in. u chrząszczy, roślin pustynnych czy drożdży, u których w trudnych warunkach środowiska pełni funkcję zapasową i ochronną.

- Jest to cukier nieredukujący, wysoko odporny na hydrolizę w kwaśnym środowisku. Nie wchodzi w reakcję z białkami, przez co ma możliwość zabezpieczania struktur komórkowych tworząc dla nich swojego rodzaju otoczkę - mówi dr inż. Paweł Filipkowski z zespołu prof. dr. hab. Józefa Synowieckiego z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. - Charakteryzuje się niższą higroskopijnością niż popularny cukier używany do słodzenia, jest też od niego średnio o połowę mniej słodka.

Mówiąc inaczej, to cukier mniej podatny na wchłanianie wilgoci i wiązanie się z wodą, który wykorzystywany bywa w produktach spożywczych. W efekcie umożliwia konserwację zapachu, zabezpiecza wyroby cukiernicze przed wilgocią, a w przypadku delikatnych produktów mrożonych pozwala zachować ich teksturę, zapobiegając rozrostowi ostrych kryształków lodu. Ale to nie wszystko. Z racji tego, że jest odporny na wysokie temperatury, może być też stosowany jako dodatek do wyrobów narażonych na karmelizację czy brunatnienie podczas obróbki cieplnej.

Niestety tylko część wymienionych wyżej możliwości trehalozy jest wykorzystywana, a powodem tego jest zbyt drogi, złożony i wieloetapowy proces produkcji tego cukru. Naukowcom z Politechniki Gdańskiej udało się jednak znaleźć taki enzym, który potrafi robić trehalozę w jednym etapie.

- Prace nad wytwarzaniem enzymu mają swoje źródło w cyklu badań nad przystosowaniem bakterii Deinococcus geothermalis do życia w skrajnych warunkach. Bakterie te wykazują ekstremalną odporność na promieniowanie różnego typu oraz na odwodnienie, stąd niektórzy nadają im przydomek "kosmiczne" - wyjaśnia Paweł Filipkowski. - W DNA tych bakterii występują geny odpowiedzialne za kodowanie enzymu syntazy trehalozy. Pobieramy z nich fragment DNA i z pomocą inżynierii genetycznej oraz biologii molekularnej wykorzystujemy je do produkcji enzymu.

Sposób otrzymywania enzymu autorstwa zespołu dr. Filipkowskiego został już zgłoszony do opatentowania, a wyniki badań zakwalifikowano do finansowania z projektu Inkubator Innowacyjności prowadzonego przez Centrum Transferu Wiedzy i Technologii PG.
Elżbieta Michalak

Miejsca

Opinie (19) 4 zablokowane

  • Nie interesują mnie wynalazki lądujące w szafie :) (3)

    Tańszy o ile tańszy niż guma arabska, benzoesan sodu czy skrobia modyfikowana itp., inne konserwanty wypełniaczo-zagęszczacze?

    • 14 8

    • Nie od razu Rzym zbudowano (1)

      Ktoś musi wpaść na pomysł, przetestować, zaimplementować, udoskonalić... To proces który trwa latami, a nie godzinami

      • 1 1

      • najpierw Polskę zbuduj matole

        ale trzeba będzie wypruć flaki pokomunistycznym popłuczynom
        i watykańskiemu grabieżcy

        • 2 1

    • Nie ma to jak rozumieć co się czyta

      Nie trehaloza tańsza od innych korsenwantów tylko metoda uzyskiwania tańsza i prostsza od dotychczasowych.

      Co do zastosowania to już się nie bój - skoro teraz jest wykorzystywana a głównym ograniczeniem jest wysoki koszt to na pewno znajdą sie chętni jeśli cena będzie obniżona.

      Porównania do wymienionych przez Ciebie konserwantów nawet nie skomentuję bo po wypowiedzi widać, że nie masz bladego pojęcia o chemii.

      • 3 0

  • Cukier musi być "pewny".

    • 4 0

  • Czy to oznacza, że wódka będzie tańsza? (1)

    • 8 5

    • Tak, ale procentów będzie o połowe mniej - tylko 20.

      • 2 0

  • (2)

    Pan na zdjęciu wyraźnie zadowolony. A zatem poziom cukru w cukrze w porządku.

    • 15 1

    • Bo dr Filipkowski

      to bardzo wesoły człowiek :) zajęcia z nim wspominam bardzo pozytywnie. wymagający ale przekazujący wiedzę w taki sposób, że każdy po laborkach wychodził "nauczony i zadowolony" :)

      • 14 2

    • No chyba nie do końca

      Niby 2 cząsteczki glukozy połączone razem a o połowe mniej słodszy ten cukier.

      • 2 0

  • Brawo, tylko żeby to zostało w Polsce.....

    • 9 2

  • Tak dalej, Doktorze!!!

    • 12 2

  • Pan dr był moim promotorem

    Pan dr Filipkowski był moim promotorem, pomagałem mu w realizacji tego procesu i miło słyszeć, że badania zakończyły się sukcesem. Trehaloza posiada wiele zastosowań w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, a wysoka cena była jedynym ograniczeniem przed szerszym zastosowaniem. Fajnie będzie jeżeli pomysł doktora trafi do przemysłu, bo trehaloza to naprawdę niezwykły związek i polecam, aby o nim poczytać.

    • 15 2

  • (2)

    I znów wielka chemia, którą nas chcą faszerować a potem się dziwią skąd różne choróbska ludzi dotykają.

    • 4 6

    • Jak się nie uważało na lekcjach (1)

      to potem się takie głupoty wypisuje po forach. Taka to chemia, która dzień w dzień krąży naczyniami krwionośnymi Twojego organizmu, tylko że w postaci jednej cząsteczki a nie dwóch połączonych.

      • 2 0

      • ...

        dzień w dzień może tak, ale co w nocy? strach się bać... nie zasnę dzisiaj

        • 0 0

  • Bez szans. Za tym szkodliwym g*wnem zwanym syropem glukozowo-fruktozowym stoi USA - nie ma szans aby wprowadzić na rynek realną konkurencję, bo wszyscy siedzą w tej samej kieszeni.

    • 2 4

  • Podziwiam wynalazek. Ale skutecznie zniechęciło mnie to do jedzenia słodyczy. Fuj.

    • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Science Cafe. Przyszłość zapisana w genach? Epigenetyka w skali

20 zł
wykład, sesja naukowa, warsztaty

Gdynia ScienceSlam

sesja naukowa

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jakie ptaki spotkasz w drodze do szkoły?

 

Najczęściej czytane