Wiadomości

Naukowcy stworzyli wyjątkowe drożdże do produkcji białek

System produkcji białek oparty na wyselekcjonowanych drożdżach stworzyli naukowcy z Politechniki Gdańskiej we współpracy z Politechniką Łódzką.
System produkcji białek oparty na wyselekcjonowanych drożdżach stworzyli naukowcy z Politechniki Gdańskiej we współpracy z Politechniką Łódzką. Dawid Linkowski / Politechnika Gdańska

Zespół naukowców z Politechniki Gdańskiej i Politechniki Łódzkiej opracował innowacyjny system produkcji białek w oparciu o wyselekcjonowaną hodowlę drożdży. Wynalazek w przyszłości ma pozwolić na efektywną produkcję protein wykorzystywanych między innymi w farmacji czy przemyśle chemicznym.



- Stworzyliśmy narzędzie, które umożliwia wyprodukowanie teoretycznie każdego białka. Do wyselekcjonowanych drożdży można wprowadzić gen z dowolnego organizmu. Oczywiście w praktyce może się okazać, że nie każde białko da się ostatecznie w ten sposób wyprodukować, ale dzięki naszemu rozwiązaniu można podejmować takie próby - mówi dr hab. inż. Marta Wanarska, prof. uczelni z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii Wydziału Chemicznego PG. - Jesteśmy jednym z nielicznych zespołów naukowców w Polsce zajmujących się inżynierią genetyczną drożdży, które są o wiele bardziej wymagające i kapryśne niż np. bakterie.
O ile sama produkcja rekombinowanych białek wykorzystująca system drożdży nie jest niczym nowym i służy między innymi wytwarzaniu enzymów do produkcji leków i żywności lub składników środków czystości, to gdańscy specjaliści dokonali pewnej znaczącej modyfikacji. Do tej pory w przemyśle bazowano na mikroorganizmach, które potrzebują do życia temperatury powyżej 30 stopni Celsjusza. Gdańscy i łódzcy naukowcy stworzyli system na podstawie wyselekcjonowanych drożdży przystosowanych do wzrostu w niskich temperaturach, co daje zupełnie nowe możliwości. Dzięki temu zabiegowi otwiera się droga do skutecznej produkcji białek, którym szkodzą wyższe temperatury.

- Produkcja białek w niskiej temperaturze jest czasem bardziej wydajna również w przypadku takich, które można efektywnie wytwarzać w wyższej temperaturze. Jest też bardziej ekonomiczna i mniej obciążająca dla środowiska, ponieważ przenosząc proces do niższej temperatury, czynimy go mniej energochłonnym - mówi dr hab. inż. Hubert Cieśliński z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii.
Warto podkreślić, że inicjatorem i kierownikiem projektu był nieżyjący już prof. dr hab. Józef Kur, wieloletni szef Katedry Mikrobiologii (później Katedry Biotechnologii Molekularnej i Mikrobiologii) Wydziału Chemicznego PG.

Kolejna umowa licencyjna z firmą biotechnologiczną



Politechnika Gdańska właśnie podpisała umowę licencyjną na wykorzystanie tego wynalazku z gdańską firmą Blirt. To już druga umowa zawarta w tym temacie - poprzednio uczelnia podjęła współpracę z firmą A&A Biotechnology z Gdyni.

- Jako firma biotechnologiczna wytwarzająca enzymy i inne białka w skali przemysłowej zamierzamy sprawdzić możliwości produkcyjne nowych szczepów do wytworzenia wybranych enzymów wykorzystywanych w diagnostyce molekularnej lub produkcji biofarmaceutyków. Liczymy, że omawiany system ekspresyjny pozwoli uzyskać znacznie lepszą produktywność, szczególnie w przypadku nadekspresji enzymów termolabilnych działających w niskich temperaturach i pochodzących z organizmów psychrotolerancyjnych lub psychrofilnych - mówi dr inż. Krzysztof Kur z firmy Blirt.

Opinie (17) 1 zablokowana

  • Super!

    Biotechnologia to przyszłość. Powinna być rozwijana, a nie hamowana - szczególnie jeśli chodzi o GMO.

    • 11 2

  • może je podać małemu Jaro co powiedział bratu lecącemu samolotem by lądowali we mgle ,tylko jednego (4)

    nie przewidział ,że samolot runie, Amerykanie mają nagranie tej rozmowy ale jej nie przekażą bo im jest na rękę byśmy myśleli ,ze to ruskie

    • 3 11

    • (2)

      co ma białko do ruskich? Wszędzie wklejasz swoje przemyślenia?

      • 3 1

      • drożdze cieciu

        • 0 1

      • wszędzie nie da się Pisuarze

        • 0 1

    • Dzien bez chwalenie sie głupotą dla trola to dzien stracony.Diwne ze nie usuwaja postów troli.

      Które potrafią ziać nienawiścią w każdym temacie!!

      • 1 1

  • Ile maja volt??????

    • 3 2

  • (1)

    Winiarskie?

    • 3 3

    • nie ta nowość to- swieże drożdże z "biedronki"

      • 0 0

  • Naukowcy z UG już zacierają ręce. Będzie o czym robić te origami z papieru na pokazy dla dzieci !

    Hura !

    • 1 6

  • Chemia chemia chemia a potem rak rak rak

    • 3 6

  • Te drożdże...

    .. byłyby wyjątkowe, jakby przerabiały wódkę na ziemniaki ;)

    • 4 0

  • Brawo!

    • 1 2

  • Chemia na PG

    Tam trucizna i złe bakterie w śmietanie zabijają

    • 0 0

  • Innowacyjne drozdze byly za Gomulki i Gierka

    Przez dodanie do nich sody czy soli. Trzeba bylo szukac drozdzy oiekarniczych, bo winiarskie wcale nie dzialaly.

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sprawdź się

Wybierz poziom

Która roślina posiada podziemną łodygę?

 

Najczęściej czytane