Wiadomości

stat

Superbezpieczna serwerownia i zmiany w otoczeniu kampusu PG

Politechnika Gdańska zamierza zbudować nowoczesne centrum przetwarzania danych - nad koncepcją budowy nowego obiektu z bunkrem na serwerownię oraz zmian w obrębie historycznej zabudowy kampusu pracuje biuro architektoniczne ArchDeco z Gdyni. Pomysł na zagospodarowanie terenu położonego na tyłach Gmachu Głównego jest kontynuacją historycznej zabudowy Politechniki Gdańskiej. Cały projekt, co podkreślają zgodnie twórcy, to próba pogodzenia tradycji z nowoczesnością.



Czy inwestowanie w nowoczesne technologie to dobry pomysł?

tak, trzeba stawiać na rozwój, bo w przyszłości przynosi on zawsze korzyści

85%

raczej tak, ale tylko w sytuacji kiedy nowoczesne technologie przynoszą korzyści dla codziennego życia człowieka

8%

nie, najpierw powinno się inwestować w takie rzeczy jak drogi, szpitale czy szkoły

7%
  • zakończona

  • łącznie głosów: 195
Centrum Przetwarzania Danych STOS ma być zlokalizowane przy ul. Traugutta, niedaleko objętego ochroną konserwatorską Gmachu Głównego PG (na jego tyłach) i w granicach obszaru wpisanego do rejestru zabytków. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, do nowoczesnego obiektu przeniesie się część Centrum Informatycznego Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej.

Władze uczelni uznały, że dotychczasowe rozwiązania w zakresie zarządzania danymi nie są wystarczające. Zdecydowano się więc na przeniesienie do nowego budynku infrastruktury, która zapewnia trójmiejskim uczelniom dostęp do sieci informatycznej, serwisów, baz danych oraz mocy obliczeniowych serwerów. Siedziba STOS ma być przykładem budynku tzw. wysokich technologii - zgodnie z najnowszymi standardami światowymi ma zapewniać najwyższy stopień bezpieczeństwa archiwizacji zbiorów danych.

- Ciągły przyrost liczby i rozmiaru danych oraz ich analiza w trybie online wymaga odpowiedniej infrastruktury technicznej. Platforma STOS zapewni kompleksowe wykorzystanie zgromadzonej wiedzy w formie różnorodnych usług realizowanych w chmurze obliczeniowej i oferowanych zgodnie z potrzebami użytkowników. Te wyzwania wymagają zmiany lokalizacji Centrum Informatycznego Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej (obecnie mieszczącego się na WETI) i budowy odrębnego budynku, w tym bunkra do przechowywania wartościowych danych. Zakłada się możliwość analizy danych pochodzących z różnych obszarów nauki i administracji. Będzie to istotne wsparcie dla przedsięwzięć interdyscyplinarnych, które w niedalekiej przyszłości staną się podstawowym źródłem innowacyjnych rozwiązań - mówi prof. Henryk Krawczyk, dyrektor Centrum Informatycznego Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej PG.
Zwyciężył projekt gdyńskich architektów

Architekci musieli nie tylko zaprojektować nowy obiekt z bunkrem na serwerownię, ale i zaprezentować swoją wizję otoczenia budynku położonego na tyłach Gmachu Głównego PG. Największe uznanie kapituły konkursowej zdobył projekt gdyńskiej firmy ArchDeco.

Gdyńska pracownia znana jest z realizacji wielu trójmiejskich inwestycji takich jak: budynek Lotosu, biurowiec "Tryton", galeria Metropolia. ArchDeco odpowiada też za projekt Szkoły Filmowej w Gdyni i Centrum Medycyny Inwazyjnej w Gdańsku.

Uczelnia podpisała już z biurem umowę na dalsze prace projektowe.

Nowocześnie, ale z poszanowaniem tradycji

Punktem wyjścia do prac nad nową koncepcją dla architektów z Gdyni stało się ukształtowanie terenu, naturalna rzeźba działki oraz nawiązania do historycznej zabudowy kampusu. Nowy obiekt wraz z zagospodarowaniem terenu ma stanowić część układu osi kompozycyjnej Gmachu Głównego PG.

- Główną zaletą terenu jest jego lokalizacja w sąsiedztwie historycznego budynku Gmachu Głównego Politechniki Gdańskiej, jako kluczowego oraz najbardziej prestiżowego elementu kampusu uczelni. Działka projektowa ma również wyjątkowe ukształtowanie terenu, wtapiające się w okoliczny park oraz wzgórze Góry Szubienicznej. Na przestrzeni lat więź z zielenią kampusu od strony południowo-zachodniej została zatracona, a budynek Gmachu Głównego stał się wyizolowany - zauważają autorzy zwycięskiego projektu z ArchDeco.
Biuro architektoniczne z Gdyni skoncentrowało się na przywróceniu rejonowi południowo-zachodniego kampusu funkcji otwartej przestrzeni publicznej. Obszar od lat pozostawał słabo zagospodarowany i był wyłączony z użytkowania.

- Podczas prac projektowych zwracaliśmy uwagę na estetykę, nowoczesne rozwiązania technologiczne oraz komunikację. Wymienione elementy nawiązują do historycznych układów planistycznych i scalają istniejąca i projektowaną zabudowę - wyjaśniają członkowie zespołu pracującego nad koncepcją.
Podziemna serwerownia i parking

Wyzwaniem od strony inżynieryjnej będzie wykonanie niewidocznej dla oka części projektu, którego trzy poziomy znajdą się w zboczu skarpy Góry Szubienicznej. To właśnie tutaj zostanie umiejscowiony najważniejszy odcinek Centrum Przetwarzania Danych z serwerownią i najlepszym w Polsce i piątym w Europie superkomputerem do szybkich obliczeń. Również tutaj autorzy projektu zaplanowali dwa poziomy parkingu podziemnego.

- Osadzenie części budynku pod ziemią pozwoli na zachowanie maksymalnego bezpieczeństwa przechowywanych w serwerowni danych, a poprzez zanurzenie bryły budynku w głąb skarpy, otworzy się dodatkowo widok na Gmach Główny Politechniki z punktu widokowego planowanego na szczycie wzniesienia - tłumaczą eksperci ArchDeco.
Nowy zakątek zieleni na kampusie

Ważnym elementem koncepcji będzie również zarządzanie zielenią. Obok wyeksponowania istniejącej zieleni, teren w pobliżu nowego centrum wzbogaci się o nowe drzewa, krzewy, trawniki i rośliny. To kierunek przeciwny do tego, jaki obrali np. autorzy zagospodarowania placu przed gmachem PG, gdzie dominuje szara jednolita nawierzchnia. W planach jest także utworzenie strefy relaksu z hamakami i miejscami siedzącymi, a nawet wydzielone miejsce do uprawiania sportu pod chmurką.

Sam projekt budynku Centrum Przetwarzania Danych STOS powstał z myślą o okolicznym krajobrazie, ale architekci świadomie sięgnęli też po inne nawiązania.

- Budynek nie ma konkurować z istniejącą, historyczną zabudową, tylko ją uzupełniać. Świadczy o tym nie tylko kształt obiektu, ale wykorzystanie materiałów nawiązujących do tych, które zostały użyte przy stawianiu Gmachu Głównego tj. cegły, blachy cynkowo-tytanowej w kolorze szarym i antracytowym oraz kamienia - wymieniają autorzy koncepcji.
Jako że na pobliskiej Górze Szubienicznej będzie znajdował się punkt widokowy, dach Centrum STOS musiał być zaprojektowany jako tzw. piąta elewacja - dach o wysokich walorach estetycznych - był to jeden z warunków konkursu. Gdyńskie biuro i w tym przypadku postanowiło postawić na zielony akcent z bujną roślinnością.

Dofinansowanie w drodze

Jak przyznaje prof. Henryk Krawczyk, dalszy etap zakłada dopracowywanie szczegółów związanych z zagospodarowaniem terenów położonych na tyłach Głównego Gmachu.

- To trudny teren, położony w pobliżu skarpy. Na razie mamy wstępną koncepcję, ale liczę na to, że wkrótce uda nam się wypracować bardziej szczegółowe rozwiązania - mówi.
Na razie PG czeka na zielone światło dla inwestycji. Kluczowym momentem będzie otrzymanie dofinansowania dla projektu wartego ok. 60-70 mln zł. Uczelnia ubiega się o dotację ze środków unijnych, która pokryłaby 50 proc. środków potrzebnych na wykonanie całego zadania.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (29)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
13.10.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Wydarzenia

Sprawdź się

Poziom:

Która roślina posiada podziemną łodygę?