Wiadomości

stat

Tak będzie wyglądał nowy sopocki żłobek

Obiekt jest dwukondygnacyjny, na parterze znajdować się będą pomieszczenia bezpośredniego pobytu dzieci oraz pomieszczenia kuchenne i do bezpośredniej obsługi maluchów, zaś na kondygnacji +1 pomieszczenia biurowe i sala wielofunkcyjna.
Obiekt jest dwukondygnacyjny, na parterze znajdować się będą pomieszczenia bezpośredniego pobytu dzieci oraz pomieszczenia kuchenne i do bezpośredniej obsługi maluchów, zaś na kondygnacji +1 pomieszczenia biurowe i sala wielofunkcyjna. mat. prasowe

- Za szklanymi drzwiami zaczyna się świat dziecka, kolorowy i ciekawy - czytamy w opisie zwycięskiej pracy w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowego żłobka w Sopocie. Obiekt decyzją mieszkańców zlokalizowany będzie przy ulicy Obodrzyców 18-20. Prace budowlane mają rozpocząć się w 2020 roku. W nowej placówce prawdopodobnie powstanie 60 miejsc dla maluchów.



Twoje dziecko jest na liście do publicznego żłobka?

tak, myślę, że mamy duże szanse na dostanie się 14%
tak, ale ma niewielkie szanse przy tak długim czasie oczekiwania 47%
nie, to bez sensu, ale nie stać nas na prywatny żłobek, więc pomagają nam dziadkowie 18%
nie, zdecydowaliśmy się na prywatny żłobek 21%
zakończona Łącznie głosów: 131
W konkursie na koncepcję nowego sopockiego żłobka wpłynęło 9 prac. Autorem zwycięskiego projektu jest Enone Architektura i Design Rafał Sokołowski z Pabianic. Zwycięzca otrzyma nagrodę w wysokości 8 tys. zł oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na przygotowanie wielobranżowej dokumentacji projektowej, będącej podstawą m.in. do uzyskania pozwolenia na budowę.

Drugie miejsce zajęła praca Łukasza Piankowskiego z Gdyni, trzecie - zespołu projektantów: Mateusz Krawczyk, Marek Frania, Jerzy Maciejewski, Justyna Pietrzykowska z Koszęcina, Boronowa, Olsztyna i Łodzi. Druga praca otrzymała nagrodę w wysokości 7 tys. zł, trzecia - 5 tys. zł.

- Nowy żłobek wraz z działającym w sąsiedztwie przedszkolem, z własnymi placami zabaw, stworzą spójną wczesnoedukacyjną całość. Wszystkie sopockie dzieci mają zabezpieczone miejsce w przedszkolu, mam nadzieję, że budowa nowego obiektu sprawi, że sopocianie nie będą mieli problemu opieki nad maluchami. Sami mieszkańcy zdecydowali, gdzie obiekt powstanie, mam nadzieję, że zaaprobują jego wygląd i będą zadowoleni z zastosowanych rozwiązań funkcjonalnych - mówi Joanna Cichocka-Gula, wiceprezydent Sopotu.
Czytaj też: Wiadomo już, gdzie powstanie nowy żłobek w Sopocie

Nowy żłobek to przede wszystkim duże otwarte przestrzenie.
Nowy żłobek to przede wszystkim duże otwarte przestrzenie. mat. prasowe

Otwarte, kolorowe przestrzenie, bezpieczeństwo, ale też integracja



Obiekt jest dwukondygnacyjny, na parterze znajdować się będą pomieszczenia bezpośredniego pobytu dzieci oraz pomieszczenia kuchenne i do bezpośredniej obsługi maluchów, zaś na kondygnacji +1 pomieszczenia biurowe i sala wielofunkcyjna.

- Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne, tj. rozwiązania architektoniczne i urbanistyczne oraz stronę ekonomiczną przedsięwzięcia, koszty jego realizacji i późniejszego użytkowania - wyjaśnia Karol Gonera, przewodniczący sądu konkursowego, naczelnik Wydziału Inwestycji UMS.
Według zwycięskiego projektu centralnym miejscem na parterze budynku będzie obszerny hol. To z nim połączone będą przestrzenie z szatniami, stanowiące przedsionki sal, co zapewni wyizolowanie poszczególnych grup dzieci. Dla wygody hol i otwartość szatni będzie pozwalało na kontakt pomiędzy dziećmi i rodzicami z różnych grup.

Jak czytamy w opisie projektu, wejście do holu biegnie przez przedsionek, stąd skomunikowana została wózkownia. Przedsionek jest jeszcze strefą częściowo kontrolowaną, dalej bezpieczeństwo dzieci zapewnia już w pełni kontrolowane wejście z blokowanymi drzwiami, całkowicie jednak przeszklonymi. Hol jest wysoki, dzięki czemu wpuszcza poprzez okrągłe okna światło na poziom parteru. W jego połowie zlokalizowana została prosta klatka schodowa biegnąca na piętro i taras na dachu. Wielobarwne ściany tworzą miły klimat wnętrza ocieplony drewnem, zielenią, wygodnymi miękkimi pufami i kanapami w tęczowych barwach. Każda z szatni ma kolorowe szafki dla poszczególnych dzieci.

Czytaj też:Kolejny Pozytywny Żłobek w Gdańsku rusza od marca

Sale podzielone zostały na strefę zabawa - praca - jedzenie, sypialnię i toaletę z wydzielonym magazynkiem. Podwójne sale rozdzielają ruchome ściany umożliwiające ewentualne łączenie ich. Każda z sal jest zamknięta szklaną elewacją otwierającą się na ogród i plac zabaw (place zabaw dedykowane dla poszczególnych grup). Pomiędzy podłogą sali i trawą na zewnątrz przy każdej z sal powstanie łącznik w formie drewnianego podestu z kolorowych desek, zadaszony od słońca i deszczu. Ściany pomiędzy salą zabaw i sypialnią w górnym pasie są przeszklone i oddzielone ruchomym harmonijkowym fragmentem ściany. Z sali zabaw jest widok także do toalet, tu wydzielone zostały po jednej kabinie wc z miską na odpowiedniej dla dzieci wysokości, podwójna umywalka, przewijak, natrysk, zlew, magazyn porządkowy także ze zlewem. Sale oświetlone są poprzez fasadę światłem dziennym, dodatkowo w ciągu dnia wspomaganym poprzez tuby solarne.

Powierzchnia zabudowy to 683,10 m kw., z kolei powierzchnia użytkowa 813,75 m kw.

- Podczas postępowania o udzielenie zamówienia z wolnej ręki, będziemy proponować kilka zmian do projektu: w zaleceniach pokonkursowych zaproponowaliśmy zmianę niektórych rozwiązań funkcjonalnych oraz materiałów, które mają być zastosowane m.in. w konstrukcji oraz elewacji budynku" - dodaje przewodniczący Karol Gonera.

Informacje

Reklama

Wydarzenia

Sprawdź się

Wybierz poziom

Aniołki to osiedle znajdujące się w: