Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku oraz Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku zapraszają na wykłady Aleksandry Zaprutko-Janickiej, które odbędą się w ramach trwającego od czerwca tego roku projektu "Ecological stories, działanie kultury w służbie ekologii".
Podobne wydarzenia
środa, godz. 12:00
Online
Wstęp wolny
czwartek, godz. 18:00
Gdańsk,
Europejskie Centrum...
Wstęp wolny
Prelekcje odbędą się 4 października (wtorek):
o godz. 10:00 w Muzeum II Wojny Światowej, pl. Władysława Bartoszewskiego 1, w Sali konferencyjnej im. J. Olszewskiego dla uczniów klas 6-8 oraz szkół średnich (wykład: "Co na śniadanie jadła twoja prababcia? Kuchnia okupacyjna")
o godz. 17:30 na Sali kinowej dla osób dorosłych (wykład: "Budyń z kapusty i hodowla królików w łazience. Okupacyjna sztuka przetrwania").
Informacje o prelegentce:
Aleksandra Zaprutko-Janicka - historyczka, publicystka, pisarka i miłośniczka dawnej kuchni. Jednym z jej życiowych celów jest pokazanie, że historia nie jest nudna, jeśli tylko wyjdziemy poza utartą perspektywę. Jest autorką książek poświęconych historii życiu codziennemu w dawnych czasach ("Okupacja od kuchni", "Piękno bez konserwantów" i "Dwudziestolecie od kuchni") oraz przeszło tysiąca artykułów historycznych. Na co dzień zajmuje się dziennikarstwem.
DLA KOGO? Dla uczniów klas 6-8 oraz szkół średnich.
MIEJSCE: Sala Konferencyjna im. Jana Olszewskiego -3 w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.
o godz. 10:00 w Muzeum II Wojny Światowej, pl. Władysława Bartoszewskiego 1, w Sali konferencyjnej im. J. Olszewskiego dla uczniów klas 6-8 oraz szkół średnich (wykład: "Co na śniadanie jadła twoja prababcia? Kuchnia okupacyjna")
o godz. 17:30 na Sali kinowej dla osób dorosłych (wykład: "Budyń z kapusty i hodowla królików w łazience. Okupacyjna sztuka przetrwania").
Informacje o prelegentce:
Aleksandra Zaprutko-Janicka - historyczka, publicystka, pisarka i miłośniczka dawnej kuchni. Jednym z jej życiowych celów jest pokazanie, że historia nie jest nudna, jeśli tylko wyjdziemy poza utartą perspektywę. Jest autorką książek poświęconych historii życiu codziennemu w dawnych czasach ("Okupacja od kuchni", "Piękno bez konserwantów" i "Dwudziestolecie od kuchni") oraz przeszło tysiąca artykułów historycznych. Na co dzień zajmuje się dziennikarstwem.
DLA KOGO? Dla uczniów klas 6-8 oraz szkół średnich.
MIEJSCE: Sala Konferencyjna im. Jana Olszewskiego -3 w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku.