W ramach Oliwskiej Akademii Sztuki zapraszamy na wykład "Rośliny w kuchni dawnych gdańszczan".
Podobne wydarzenia
czwartek - sobota
Gdańsk,
Politechnika Gdańska
Wstęp wolny
sobota - niedziela
Gdańsk,
AMBEREXPO
Wstęp wolny
Wykład poświęcony dietom dawnych gdańszczan, odtworzonym na podstawie badań archeologicznych.
Tematyka spotkania obejmuje: badania szczątków roślin odkrywanych na stanowiskach archeologicznych, rośliny użytkowe występujące w różnych okresach funkcjonowania Gdańska, możliwości wykorzystania znalezisk makroszczątków do odtworzenia diety roślinnej mieszkańców miasta w okresie od XIII do XIX w.
Dr Badura zaprezentuje również zdjęcia nasion i owoców ze stanowisk archeobotanicznych, okazów zielnikowych, starych przepisów kulinarnych i map.
Udział w wykładzie nie wymaga rejestracji na stronie
www.oas.edu.pl
rozpoczyna się 2015.02.07 kończy 2015.02.07, 11.00-12.00
sobota, 7 lutego, g. 11.00
Tematyka spotkania obejmuje: badania szczątków roślin odkrywanych na stanowiskach archeologicznych, rośliny użytkowe występujące w różnych okresach funkcjonowania Gdańska, możliwości wykorzystania znalezisk makroszczątków do odtworzenia diety roślinnej mieszkańców miasta w okresie od XIII do XIX w.
Dr Badura zaprezentuje również zdjęcia nasion i owoców ze stanowisk archeobotanicznych, okazów zielnikowych, starych przepisów kulinarnych i map.
Udział w wykładzie nie wymaga rejestracji na stronie
www.oas.edu.pl
rozpoczyna się 2015.02.07 kończy 2015.02.07, 11.00-12.00
sobota, 7 lutego, g. 11.00