W ramach tegorocznej edycji InnovaBio Pomorze, PPNT Gdynia | Bio Laboratorium zapraszają na spotkanie przybliżające świat nauki. Interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz się dowiedzieć, co to jest żywność funkcjonalna? Dlaczego warto jeść warzywa i owoce? Które z nich są szczególnie cenne dla naszego organizmu i co czyni je tak wyjątkowymi? Przyjdź na spotkanie!
Podobne wydarzenia
środa, godz. 17:00
Gdynia,
Muzeum Emigracji
Wstęp wolny
czwartek - niedziela
Gdańsk
Gdzie: PPNT Gdynia, budynek III, sala Kinowa
Będziemy gościć panią dr Barbarę Kusznierewicz z katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Pani Doktor swoje pasje zawodowe skupia na opracowywaniu metod oznaczania substancji bioaktywnych w żywności za pomocą technik chromatograficznych i spektroskopowych. W swojej pracy badawczej monitoruje prozdrowotne fitozwiązki, zarówno podczas optymalizacji warunków uprawy roślin, jak i w trakcie ich obróbki procesowej, przechowywania i transportu. Poprzez udział w programach badawczych wynajduje nowe rozwiązania technologiczne umożliwiające zrównoważoną produkcję żywności funkcjonalnej.
W czasie spotkania ze studentami i uczniami opowie o polifenolach - naturalnych substancjach bioaktywnych znajdujących się w żywności. Wyjaśni dlaczego polifenole są tak ważne dla naszego zdrowia, gdzie ich szukać oraz jakie są metody ich oznaczania.
Będziemy gościć panią dr Barbarę Kusznierewicz z katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Pani Doktor swoje pasje zawodowe skupia na opracowywaniu metod oznaczania substancji bioaktywnych w żywności za pomocą technik chromatograficznych i spektroskopowych. W swojej pracy badawczej monitoruje prozdrowotne fitozwiązki, zarówno podczas optymalizacji warunków uprawy roślin, jak i w trakcie ich obróbki procesowej, przechowywania i transportu. Poprzez udział w programach badawczych wynajduje nowe rozwiązania technologiczne umożliwiające zrównoważoną produkcję żywności funkcjonalnej.
W czasie spotkania ze studentami i uczniami opowie o polifenolach - naturalnych substancjach bioaktywnych znajdujących się w żywności. Wyjaśni dlaczego polifenole są tak ważne dla naszego zdrowia, gdzie ich szukać oraz jakie są metody ich oznaczania.