• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikroplastik w pokarmie dla niemowląt

Piotr Kallalas
29 kwietnia 2024, godz. 13:30 
Opinie (63)
Badania wskazują, że mikroplastik jest znajdowany również w organizmie niemowląt. Badania wskazują, że mikroplastik jest znajdowany również w organizmie niemowląt.

Gdańscy naukowcy udowodnili obecność mikroplastiku w pokarmie dla niemowląt. - Stwierdzono ich obecność we wszystkich badanych próbkach. Najczęściej identyfikowanymi polimerami były poliamid, polietylen, polipropylen i poli(tereftalan etylenu) - mówi dr hab. Małgorzata Grembecka z GUMed.




Czy starasz się unikać żywności opakowanej w plastik?

Mikroplastik jest obecnie wszechobecny i niestety, z czego często nie zdajemy sobie sprawy, jest wszechobecny również w naszym organizmie. Szacuje się, że nieświadomie spożywamy nawet do 5 gramów drobin tworzyw sztucznych.

Mikroplastik w pokarmie - skąd się bierze?



Pijemy napoje w plastikowych butelkach, jemy warzywa owinięte wcześniej folią, wreszcie plastik trafia również do gleby, gdzie te warzywa rosną. Śmiało można powiedzieć, że nie jesteśmy już w stanie uciec od mikroplastiku.

Z pokarmem drobinki mikroplastiku trafiają do żołądka, a te najmniejsze przedostają się do krwi i dalej do narządów.

Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce? Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?

W pokarmie najczęściej: poliamid, polietylen, polipropylen i poli(tereftalan etylenu)



Cały czas jesteśmy na początku drogi badania tego zjawiska i oddziaływania mikroplastiku na nasz organizm. Nie znamy bowiem długofalowych skutków skażenia naszego środowiska drobnikami tworzyw sztucznych. Nie ustalono również norm bezpieczeństwa.

Stąd cieszy fakt publikacji artykułu gdańskich badaczy, którzy właśnie opublikowali artykuł "Isolation and identification of microplastics in infant formulas - A potential health risk for children" w czasopiśmie Food Chemistry (Impact Factor wynosi 8,8).

Cieszy, ale i przeraża, bowiem naukowcy z Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed, którzy od lat zajmują się tematem gromadzenia mikroplastiku w organizmie człowieka, w opublikowanych badaniach udowadniają, że mikroplastik jest obecny również w pokarmie dla niemowląt.

- Przeprowadzone badanie miało na celu określenie stopnia zanieczyszczenia preparatów do początkowego żywienia niemowląt cząstkami tworzyw sztucznych. Stwierdzono ich obecność we wszystkich badanych próbkach. Najczęściej identyfikowanymi polimerami były poliamid, polietylen, polipropylen i poli(tereftalan etylenu) - wyjaśniała dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni.

Mikroplastik w pożywieniu w różnych postaciach



Co ciekawe, są to pierwsze takie analizy dla produktów dostępnych na rynku europejskim.

- Mikroplastiki wykryto w różnych postaciach, w tym we włóknach, fragmentach i membranach. Zaobserwowano osiem różnych kolorów cząstek, w tym bezbarwne, czarne, brązowe, niebieskie, białe, zielone, czerwone i żółte - czytamy w publikacji.
W przypadku zawartości mikroplastiku w pożywieniu dla niemowląt kluczowe pozostaje opakowanie.

- Z naszej analizy wynika, że najwięcej MPs było w produktach przechowywanych w trójwarstwowych pojemnikach kompozytowych, a najmniej w workach aluminiowych - czytamy w publikacji.
Mikroplastik w żywności? Mikroplastik w żywności? "Nawet w jajkach"

Jedna z pierwszych takich prac - potrzebne są dalsze badania nad mikroplastikiem w żywności



Gdańscy naukowcy wskazują, że pilnie potrzebne są dalsze badania w tej dziedzinie oraz działania mające na celu ochronę konsumentów, zwłaszcza tych najbardziej wrażliwych, i zwracają uwagę, że obecna sytuacja stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia najmłodszych oraz stawia pod znakiem zapytania bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych dla dzieci.

- Do chwili obecnej obecność takich cząstek w żywności nie została uregulowana, a potencjalne skutki przewlekłego narażenia na te zanieczyszczenia są nadal niepewne. Uzyskane dane badawcze budzą jednak obawy. Z tych powodów konieczne jest ciągłe monitorowanie skażenia żywności MP i identyfikacja ich źródeł - czytamy w pracy.
Pierwszym autorem publikacji jest również dr Kornelia Kadac-Czapska.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (63)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

I Ogólnopolska Konferencja Ginekologii, Położnictwa i Chorób Piersi MEDFEM

konferencja

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Żołądź to owoc:

 

Najczęściej czytane