• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia Emilii-Romanii - ojczyzny szynki parmeńskiej i parmezanu

Emilia i Romania, dwa losy, dwie dusze, dwa oblicza. W wielkich ośrodkach produkcyjnych Emilii hoduje się świnie i krowy. Głównym sprzętem jest stalowa patelnia. Natomiast w chłopskiej kulturze Romanii dominują mniejsze przedmioty, życie codzienne jest uboższe, zwierzęta drobne - gęsi, kury, owce - a głównym sprzętem kuchennym jest rozgrzana do czerwoności płytka z terakoty.

lip 24

środa, godz. 18:00

bilety 480 zł
wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Emilia-Romania jest ojczyzną najsławniejszych włoskich wędlin, przede wszystkim szynek, najsłynniejszego twardego sera - Parmigiano Reggiano, a także najszlachetniejszego na całym świecie octu balsamicznego z Modeny.

W Emilii znajdującej się na szczycie kulinarnej piramidy Włoch dominują nadziewane potrawy mączne (pierogi) takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i canelloni.

Produktami wiodącymi i omawianymi będą: szynka parmeńska, parmezan szpinak, dynia, lasagne, canelloni, ragu mięsne, cielęcina, włoska mortadela, czekolada, bakalie, makaron.

Pokażę jak przygotować tradycyjne dania i opowiem o Emilii-Romanii, jej historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy?
ERBAZZONE - Tarta ze szpinakiem i włoską szynką
TORTELLI ALLA ZUCCA - "Pierogi" z farszem z dyni
LASAGNE ALLA BOLOGNESE - Lazanie "bolognese"
CANELLONI RIPIENI - Faszerowane canneloni
COTOLETTE DI VITELLO ALLA BOLOGNESE - Kotleciki z szynką i parmezanem
INVOLTINI ALL'EMILIANA - Zawijane zrazy cielęce z włoską mortadelą
SALAME DI CIOCCOLATO - "Salami" z czekolady
DOLCE DI TAGLIERINI - Ciasto z makaronu z bakaliami

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Opinie

Sprawdź się

Wybierz poziom

Fale morskie powstają na Bałtyku w wyniku:

 

Najczęściej czytane