Emilia i Romania, dwa losy, dwie dusze, dwa oblicza. W wielkich ośrodkach produkcyjnych Emilii hoduje się świnie i krowy. Głównym sprzętem jest stalowa patelnia. Natomiast w chłopskiej kulturze Romanii dominują mniejsze przedmioty, życie codzienne jest uboższe, zwierzęta drobne - gęsi, kury, owce - a głównym sprzętem kuchennym jest rozgrzana do czerwoności płytka z terakoty.
Podobne wydarzenia
środa, godz. 18:00
Gdynia,
K5 - Akademia Kulinarna
bilety 480 zł
piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00
Gdańsk,
Europejskie Centrum...
Wstęp wolny
Emilia-Romania jest ojczyzną najsławniejszych włoskich wędlin, przede wszystkim szynek, najsłynniejszego twardego sera - Parmigiano Reggiano, a także najszlachetniejszego na całym świecie octu balsamicznego z Modeny.
W Emilii znajdującej się na szczycie kulinarnej piramidy Włoch dominują nadziewane potrawy mączne (pierogi) takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i canelloni.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: szynka parmeńska, parmezan szpinak, dynia, lasagne, canelloni, ragu mięsne, cielęcina, włoska mortadela, czekolada, bakalie, makaron.
Pokażę jak przygotować tradycyjne dania i opowiem o Emilii-Romanii, jej historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Co przygotujemy?
ERBAZZONE - Tarta ze szpinakiem i włoską szynką
TORTELLI ALLA ZUCCA - "Pierogi" z farszem z dyni
LASAGNE ALLA BOLOGNESE - Lazanie "bolognese"
CANELLONI RIPIENI - Faszerowane canneloni
COTOLETTE DI VITELLO ALLA BOLOGNESE - Kotleciki z szynką i parmezanem
INVOLTINI ALL'EMILIANA - Zawijane zrazy cielęce z włoską mortadelą
SALAME DI CIOCCOLATO - "Salami" z czekolady
DOLCE DI TAGLIERINI - Ciasto z makaronu z bakaliami
Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.
W Emilii znajdującej się na szczycie kulinarnej piramidy Włoch dominują nadziewane potrawy mączne (pierogi) takie jak tortellini, ravioli, cappelletti oraz znane wszystkim lasagne i canelloni.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: szynka parmeńska, parmezan szpinak, dynia, lasagne, canelloni, ragu mięsne, cielęcina, włoska mortadela, czekolada, bakalie, makaron.
Pokażę jak przygotować tradycyjne dania i opowiem o Emilii-Romanii, jej historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Co przygotujemy?
ERBAZZONE - Tarta ze szpinakiem i włoską szynką
TORTELLI ALLA ZUCCA - "Pierogi" z farszem z dyni
LASAGNE ALLA BOLOGNESE - Lazanie "bolognese"
CANELLONI RIPIENI - Faszerowane canneloni
COTOLETTE DI VITELLO ALLA BOLOGNESE - Kotleciki z szynką i parmezanem
INVOLTINI ALL'EMILIANA - Zawijane zrazy cielęce z włoską mortadelą
SALAME DI CIOCCOLATO - "Salami" z czekolady
DOLCE DI TAGLIERINI - Ciasto z makaronu z bakaliami
Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.