Podobne wydarzenia
piątek, godz. 09:00 - 17:00
Gdańsk,
Multikino Gdańsk
bilety 1400 zł
środa, godz. 18:00 - 21:00
Gdańsk,
Fine Wine
bilety 349 zł
KURS BARISTA
W Polsce coraz szybciej rozwija się rynek kawowy i rośnie moda na spożywanie tego napoju. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących "małą czarną", a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel, dobrze poruszający się w świecie kawy. Niestety w wielu lokalach espresso i napoje na jego bazie podawane są niepoprawnie, zaś ceny są nieadekwatne do jakości serwowanych napoi. Przyczyny leżą u podstaw i obejmują niewłaściwie dobrany sprzęt, źle ustawiony młynek, nieodpowiednio przechowywaną kawę, brak urządzeń do uzdatniania wody, a przede wszystkim źle wykwalifikowany personel. Aby wyeliminować najczęściej popełniane błędy, powstał profesjonalny kurs "Podstawy espresso - sztuka parzenia kawy", prowadzony przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie miksologii, Pana Bartłomieja Kołodzieja. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń, opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej.
Szkolenia prowadzone są na najwyższej jakości sprzęcie (Faema, Mazzer, Mahlkonig i Hamilton Beach)
PROGRAM SZKOLENIA "PODSTAWY BARISTY - SZTUKA PARZENIA KAWY"
A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
1. "KULTURA KAWY"
Historia kawy
Historia ekspresów do kawy
Kawowiec - wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)·
Gatunki i ich charakterystyka (coffea arabika, coffea robusta i inne)
Metody zbierania: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
Selekcja ziarna
Magazynowanie i transport
Sposoby palenia kawy na całym świecie
Pakowanie kawy
Główni producenci
2. "ZASADA 4 M"
La Macchina
La Macinodosatore
La Miscela
La Mano
3. "ESPRESSO"
Definicja espresso
Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
Cechy idealnego espresso
Czynniki determinujące espresso
B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY
Narzędzia baristy
Ustawianie młynka do kawy
Dozowanie kawy
Upakowanie kawy
Ubijanie kawy
Poziomowanie kawy
Espresso - proces
Teksturowanie mleka
Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso
2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU
3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO
Napoje klasyczne
Dodatki do napoi na bazie espresso
Nowe trendy w kawie
CZAS TRWANIA: 2 DNI
1 DZIEŃ: 6 GOGZIN WIEDZY TEORETYCZNEJ W OPRACIU O OPRACOWANY PROGRAM
2 DZIEŃ: 6 GODZIN ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH
GRUPA DOCELOWA: 10 OSÓB (2 DNI SZKOLENIA)
KOSZT SZKOLENIA: 600,00 PLN OD OSOBY
METODA SZKOLENIA: WARSZTATY - ĆWICZENIA INDYWIDUALNE, DYSKUSJA I
WSPOLNA ANALIZA WYNIKOW.
C. TEST KOŃCOWY
D. WRĘCZENIE DYPLOMÓW UKOŃCZENIA KURSU
Cena szkolenia obejmuje kurs wiedzy teoretycznej i praktycznej w oparciu o program "Podstawy baristy - sztuka parzenia kawy", pracę na najwyższej klasy sprzęcie gastronomicznym (tradycyjny ekspres do kawy, młynki, blender, pełne stanowiska pracy baristy), wyśmienitą włoską kawę, czekoladę i dodatki do treningu (likiery, syropy, owoce, mleko, itp.).
A K T U A L N O Ś C I
nabór na kolejną edycję szkolenia trwa!
Termin szkolenia: 29-30.10.2011 (sobota-niedziela)
Harmonogram zajęć:
29.10.11 - godz. 10.00-17.00, sala B-004 (Klub studencki, skrzydło B)
30.10.11 - godz. 09.00-17.00, sala B-004 (Klub studencki, skrzydło B)
UWAGA! - kurs będzie realizowany pod warunkiem zgloszenia się min. grupy 10-os.
W Polsce coraz szybciej rozwija się rynek kawowy i rośnie moda na spożywanie tego napoju. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących "małą czarną", a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel, dobrze poruszający się w świecie kawy. Niestety w wielu lokalach espresso i napoje na jego bazie podawane są niepoprawnie, zaś ceny są nieadekwatne do jakości serwowanych napoi. Przyczyny leżą u podstaw i obejmują niewłaściwie dobrany sprzęt, źle ustawiony młynek, nieodpowiednio przechowywaną kawę, brak urządzeń do uzdatniania wody, a przede wszystkim źle wykwalifikowany personel. Aby wyeliminować najczęściej popełniane błędy, powstał profesjonalny kurs "Podstawy espresso - sztuka parzenia kawy", prowadzony przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie miksologii, Pana Bartłomieja Kołodzieja. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń, opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej.
Szkolenia prowadzone są na najwyższej jakości sprzęcie (Faema, Mazzer, Mahlkonig i Hamilton Beach)
PROGRAM SZKOLENIA "PODSTAWY BARISTY - SZTUKA PARZENIA KAWY"
A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
1. "KULTURA KAWY"
Historia kawy
Historia ekspresów do kawy
Kawowiec - wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)·
Gatunki i ich charakterystyka (coffea arabika, coffea robusta i inne)
Metody zbierania: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
Selekcja ziarna
Magazynowanie i transport
Sposoby palenia kawy na całym świecie
Pakowanie kawy
Główni producenci
2. "ZASADA 4 M"
La Macchina
La Macinodosatore
La Miscela
La Mano
3. "ESPRESSO"
Definicja espresso
Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
Cechy idealnego espresso
Czynniki determinujące espresso
B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY
Narzędzia baristy
Ustawianie młynka do kawy
Dozowanie kawy
Upakowanie kawy
Ubijanie kawy
Poziomowanie kawy
Espresso - proces
Teksturowanie mleka
Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso
2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU
3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO
Napoje klasyczne
Dodatki do napoi na bazie espresso
Nowe trendy w kawie
CZAS TRWANIA: 2 DNI
1 DZIEŃ: 6 GOGZIN WIEDZY TEORETYCZNEJ W OPRACIU O OPRACOWANY PROGRAM
2 DZIEŃ: 6 GODZIN ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH
GRUPA DOCELOWA: 10 OSÓB (2 DNI SZKOLENIA)
KOSZT SZKOLENIA: 600,00 PLN OD OSOBY
METODA SZKOLENIA: WARSZTATY - ĆWICZENIA INDYWIDUALNE, DYSKUSJA I
WSPOLNA ANALIZA WYNIKOW.
C. TEST KOŃCOWY
D. WRĘCZENIE DYPLOMÓW UKOŃCZENIA KURSU
Cena szkolenia obejmuje kurs wiedzy teoretycznej i praktycznej w oparciu o program "Podstawy baristy - sztuka parzenia kawy", pracę na najwyższej klasy sprzęcie gastronomicznym (tradycyjny ekspres do kawy, młynki, blender, pełne stanowiska pracy baristy), wyśmienitą włoską kawę, czekoladę i dodatki do treningu (likiery, syropy, owoce, mleko, itp.).
A K T U A L N O Ś C I
nabór na kolejną edycję szkolenia trwa!
Termin szkolenia: 29-30.10.2011 (sobota-niedziela)
Harmonogram zajęć:
29.10.11 - godz. 10.00-17.00, sala B-004 (Klub studencki, skrzydło B)
30.10.11 - godz. 09.00-17.00, sala B-004 (Klub studencki, skrzydło B)
UWAGA! - kurs będzie realizowany pod warunkiem zgloszenia się min. grupy 10-os.