Wydarzenie w ramach
Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.
Podobne wydarzenia
czwartek - piątek
Gdańsk,
Europejskie Centrum...
bilety 1960 - 2360 zł
przedsprzedaż 1560 - 1960 zł
przedsprzedaż 1560 - 1960 zł
piątek - sobota
Gdańsk,
Uniwersyteckie Centrum...
Wstęp wolny
- Władze PRL chciały dotrzeć przez żołądki do serc i dusz Polaków, co dawało różne rezultaty - mówi dr Grzegorz Piotrowski z Wydziału Naukowego ECS. - Temat traktujemy szeroko, interesuje nas obyczajowość, wzornictwo, a nawet film. Zajrzymy do książek kucharskich i barów mlecznych.
Podyskutujemy o tym, jak zdobywano żywność i promowano nowe zwyczaje żywieniowe. Przyjrzymy się gościnności i wspomnimy walkę o meble. Oczywiście nie zapomnimy o Stoczni Gdańskiej zwanej "matką karmicielką". Ciekawe, gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
transmisja online | youtube.com/ecsgdapl, fb.com/ecsgdansk
Podyskutujemy o tym, jak zdobywano żywność i promowano nowe zwyczaje żywieniowe. Przyjrzymy się gościnności i wspomnimy walkę o meble. Oczywiście nie zapomnimy o Stoczni Gdańskiej zwanej "matką karmicielką". Ciekawe, gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
transmisja online | youtube.com/ecsgdapl, fb.com/ecsgdansk