- 1 Start rakiety z Pustyni Błędowskiej. Wystrzelili rzeżuchę w sondzie z kombuczy (7 opinii)
- 2 Gdyńska szkoła z certyfikatem Cambridge International School (10 opinii)
- 3 Majówka 2024: matury i egzaminy. W szkołach będzie ponad 2 tygodnie wolnego? (25 opinii)
- 4 Nowy rektor GUMed wybrany (97 opinii)
- 5 Ruszają pierwsze matury 2024. Egzaminy klas IBO (10 opinii)
- 6 XIX LO w Gdańsku szkołą przyjazną LGBT+. Są wyniki rankingu (181 opinii)
Dietetyk pomoże nie tylko w walce o wymarzoną wagę
Zajmuje się układaniem diet, diagnozuje potrzeby swoich pacjentów, prowadzi dokumentację medyczną, a nieraz pełni też funkcję nauczyciela, który uświadamia swoich podopiecznych, jak dbać o zdrowe żywienie. Korzystanie z usług dietetyków z rosnącą świadomością wpływu właściwego odżywiania na samopoczucie stało się modne, a też ze względu na tempo życia i ignorowanie potrzeb własnego organizmu czasem wręcz konieczne.
- Liczba pacjentów klinicznych, gdzie do zaadresowania są kwestie zdrowotne, z roku na rok rośnie, co może dawać wrażenie, że coś takiego jak dietetyka kliniczna jest popularna. Nie jest to jednak moda, a rosnąca skala problemów zdrowotnych oraz wzrost zainteresowania własnym zdrowiem. Pacjenci chcą wykonywać badania, są otwarci na ustalenie i wyeliminowanie przyczyny obecnego stanu zdrowia i deklarują gotowość wprowadzenia w związku z tym zmian żywieniowych. Pacjenci już nie tylko chcą gubić nadprogramowe kilogramy, ale też chcą z pomocą diety usprawnić pracę tarczycy w niedoczynności, poprawić gospodarkę trawienną, hormonalną, cukrową. To postrzeganie dietetyki faktycznie się zmieniło - mówi Wiktoria Kłos ze Sports-med.
- Moda na diety towarzyszy nam od lat i towarzyszyć będzie. Nadal żyjemy w czasach kultu pięknego ciała, ale na szczęście możemy zaobserwować towarzyszącą temu modę na bycie fit. Czas wychudzonych dziewczyn, będącymi kanonami piękna, minął i zastąpił go zdrowszy wzorzec kobiety wyćwiczonej, umięśnionej i nadal szczupłej. Zdecydowanie zdrowszej i bardziej świadomej. Oczywiście nadal nie brakuje diet restrykcyjnych, redukcyjnych diet "cud" czy diet eliminacyjnych - mówi Anna Szymborska, wykładowca, ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Potrzeba korzystania z usług dietetyka jest coraz większa.
- Otyłość oczywiście powszednieje i staje się czymś coraz bardziej w normie. Coraz więcej wokół nas osób z nadwagą i otyłością, w związku z tym przyzwyczajamy się do niej, natomiast zawsze będzie istniała grupa osób, dla której wizerunek, zagadnienia związane ze zdrowym stylem życia, dbaniem o siebie tak, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Ta grupa będzie wzrastała. Natomiast myślę, że nie będą to gwałtowne ani duże przyrosty. Coraz więcej osób przechodzi w tej chwili na diety bezmięsne: jarskie, wegetariańskie i wegańskie. Takie osoby także potrzebują ułożenia zbilansowanej diety - mówi Agata Szczerkowska Malinowska, psycholog i dietetyk z poradni dietetycznej JemZdrowo.
Duży dostęp do tego rodzaju diet gwarantuje również internet. Jednym z trendów jest możliwość zakupu diety tą właśnie drogą, chociaż - jak się okazuje - nie zawsze jest to mądre rozwiązanie.
- Żyjemy w czasach, w których chcemy mieć coś łatwo, szybko i na wyciągnięcie ręki. Wiara, że jedna dieta coś zmieni, kończy się niejednokrotnie chwilowym sukcesem i radością, a chwilę potem efektem jo-jo - dodaje Anna Szymborska.
Ze względu na rosnącą świadomość chętniej jednak korzystamy z indywidualnych porad dietetyków. Co jakiś czas pojawiają się natomiast nowe trendy dietetyczne.
- W mojej opinii obecnie przybywa osób, które stosują dietę wegetariańską czy wegańską. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, a czasami też produktów mlecznych. Zdecydowanie rzadziej mamy do czynienia z niezdrowymi tzw. dietami cud, coraz częściej sięgamy po zdrowe rozwiązania, jadłospisy opierające się na zdrowych zasadach żywienia - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Pomoc dietetyka mądrym sposobem na odchudzanie
- Prawdziwy dietetyk musi łączyć w sobie tak naprawdę kilka umiejętności. Musi motywować do działania, być oparciem dla danej osoby, mieć podejście psychologiczne, umiejętnie analizować problemy zdrowotne oraz wyniki badań. Wiedza psychologiczna jest bardzo pomocna w codziennej pracy z pacjentem, często za otyłością kryje się wiele problemów na tle psychicznym - dodaje Dominika Dietrich.
W przeciwieństwie do ogólnodostępnych restrykcyjnych diet czy jadłospisów, które możemy kupić w internecie, te przygotowane indywidualnie przez dietetyków są ściśle dopasowane do płci, wieku, wagi, poziomu aktywności fizycznej, predyspozycji czy chorób i wyników badań danej osoby.
- Praca z ludźmi wymaga właściwego podejścia. Każdy z pacjentów boryka się z innym problemem, znajduje się w innej sytuacji życiowej, ma też za sobą inną historię zdrowotną czy żywieniową - podkreśla Wiktoria Kłos. - Często na spotkaniach korzysta się z psychodietetyki, aby zapewnić dodatkowe wsparcie. Omawia się mechanizmy, które rządzą ciałem, uczy się reakcji na sygnały płynące z organizmu, wspiera się w zmianie nawyków żywieniowych. Głównie poprzez rozmowę, zadawanie odpowiednich pytań, słuchanie. Podczas wizyty w poradni korzysta się z wiedzy z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej czy też psychodietetyki, lecz wizyty różnią się zastosowanym udziałem procentowym z danego zakresu dietetyki - dodaje.
Ranking trójmiejskich dietetyków
Opieka dietetyka skupia się nie tylko na objawach, ale też i przyczynach konkretnego stanu. Takie holistyczne podejście zapoczątkowało wspomnianą już psychodietetykę, która wciąż jest dość nową dziedziną w Polsce.
- Psychodietetyka jest dziedziną, która szuka przyczyn, np. otyłości, pozwala skutecznie i bez restrykcyjnych diet przejść na drogę ku zmianie. Ta wciąż nowa w Polsce dziedzina wychodzi naprzeciw nie tylko mitom, związanym z jedzeniem, ale również szkodliwemu braku wiedzy i świadomości, co tak naprawdę dzieje się w naszych głowach i jaki to ma wpływ na ciało. Uczy, że jedzenie może być przyjemnością, a nie wyrzutem sumienia, a co najlepsze - że można być zdrowym i szczupłym, nie będąc wiecznie na diecie - wyjaśnia Anna Szymborska.
Kształcenie w kierunku dietetyki
By zostać wykwalifikowanym specjalistą z zakresu żywienia, trzeba zacząć od odpowiedniej edukacji. Kierunek dietetyki bądź nauk o żywieniu jest w ofercie wielu uczelni. Oprócz tego popularnością cieszą się także kursy specjalistyczne, które podnoszą kwalifikacje dietetyków z zakresu żywienia.
- Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku kształci studentów na kierunkach ściśle związanych ze zdrowiem, w tym m.in. oferuje studia na kierunku dietetyka na poziomie studiów I i II stopnia (licencjackich i magisterskich). Osoby, które zastanawiają się nad dokształceniem, zapraszamy również na studia podyplomowe na kierunku dietetyka i ekodietetyka oraz na kurs z zakresu psychodietyki. Nasi absolwenci są cenionymi na rynku specjalistami, a sama uczelnia coraz silniej identyfikowana jest jako centrum kształcenia wykwalifikowanych pracowników z obszaru nauk o zdrowiu - podkreśla dr n. med. Marzena Podgórska, prorektor Wyższej Szkoły Zdrowia.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (38) 4 zablokowane
-
2020-01-11 16:24
Dietetyk? (1)
Prawdziwy dietetyk to taki, który ma pojęcie o biochemii
- 3 0
-
2020-01-15 21:54
Do roboty wynalazki
- 0 0
-
2020-01-09 12:15
(12)
Ciekawe jakby wyglądała dieta u takiego fachowca dla mnie.
Nie jem warzyw i owoców, nie zjem rzeczy typu ser żółty, kefir, maślanka, jogurt owocowy, owsianka, kasza, owoce morza i wiele wiele innych.
Nie mam problemów ze zdrowiem i wagą. Taka dziwaczna moja dieta nie miała wpływu na przebieg zdrowych ciąż i urodzenie zdrowych dzieci. Też się dało hehe. Ale ciekawiła by mnie rozpiska dietetyczna takiego fachowca dla mnie.- 6 15
-
2020-01-09 17:57
(7)
Nie masz problemów bo się badałaś i wiesz? Czy po prostu się jeszcze nie ujawniły?
- 3 4
-
2020-01-10 12:35
jak się zbadam to będzie jeszcze lepiej? (1)
jeżeli dobrze się czujesz, to idziesz szukać " dziury w całym"
- 0 1
-
2020-01-10 17:42
Taaa... Bo zwykłe badania kontrolne raz na jakiś czas to takie dziwne jest prawda?
- 0 0
-
2020-01-09 18:16
(4)
Badam się regularnie. Po tylu latach życia coś by wyszło... Jakieś niedożywienia, anemie, brak jakiś witamin czy minerałów, słabe paznokcie czy wypadające włosy. Póki co nic... A nawet jak zachoruję kiedyś na coś to na pewno będzie to z powodu nie jedzenia warzyw i owoców? Ci wszyscy chorzy na wszelkie choróbska, choćby tyle odmian raka, też zachorowali bo nie jedli warzywek?
- 2 2
-
2020-01-09 20:25
(1)
od niejedzenia warzyw i owoców nie choruje się tylko na raka. Poza rakiem są inne przykre dolegliwości, zwłaszcza dla kobiet
- 1 2
-
2020-01-09 20:35
Przecież napisałam wszelkie choróbska, a nie że rak!
- 0 0
-
2020-01-09 20:23
(1)
hmm a co jesz wtedy? mieso i suchy makaron?
- 2 1
-
2020-01-09 20:34
Dlaczego suchy? Przecież z mięska jest pyszny sosik.
- 1 0
-
2020-01-09 13:53
(2)
a kogo interesują twoje dziwne upodobania żywieniowe?
- 9 5
-
2020-01-10 12:33
akurat nie są dziwne, uważam że są b. mądre i zdrowe
mam podobnie
staram się utrzymać wagę
60 lat bez lekarstw i lekarzy
najważniejsze nie objadać się! to jest podstawa- 0 0
-
2020-01-09 16:16
Oj jak się nie podoba to po co czytasz i komentujesz?
- 1 4
-
2020-01-09 14:23
lód w kostkach ?
- 4 1
-
2020-01-09 09:34
(2)
Dietetycy jeszcze ujdą. Jest na nich moda bo to takie nowoczesne bezglutenowe, insragramowe i fotogeniczne zajęcie, szczególnie w towarzystiwe utrzymanek i insta-lodziarek z monciaka;). Ale już reszta podobnych "znafcuf" jaka się wyłoniła jak grzyby po deszczu- czyli ci wszyscy doradcy personalni, "trenerzy" personalni, reszta tych wszystkich nadąsanych pseudo- "menadżerów" z youtuba ... jest po to żeby za pieniadze karmić Cię angielsko brzmiącymi frazesami, a ty możesz szpanować, że masz trenera personalnego i innego doradce ;)
- 29 2
-
2020-01-10 13:45
Mogę cię wykołczować za 500zł/h
- 0 0
-
2020-01-09 11:09
COŚ
w tym jest
- 3 0
-
2020-01-10 12:48
a dodam że jak widzę dietetyka który sam ma problemy z wagą
to już...
- 3 0
-
2020-01-09 12:46
A wystarczyłoby po prostu żrec dwa razy mniej niz zwykle. (8)
- 19 10
-
2020-01-09 13:30
(7)
I miliony ludzi z nadwagą nie wpadły na tę genialną myśl! Jak to możliwe?
- 7 10
-
2020-01-09 17:18
Jak to możliwe ze miliony ludzi chleją wóde i jarają fajki, mimo że wiedzą ze to szkodliwe? (1)
- 15 0
-
2020-01-10 12:47
może mniej szkodliwe jak nadmiar jedzenia
pomyśl sobie że organizm jest zmuszany do przerobienia tego nadmiaru, wątroba, trzustka, żołądek na okrągło ciężko pracuje- chyba ma prawo wysiąść...
- 1 0
-
2020-01-09 16:17
(4)
Te miliony ludzi doskonale o tym wiedzą, ale nie potrafią przestać się obżerać na potęgę. Wiedza może i jest, ale siła woli już nie.
- 14 3
-
2020-01-09 19:51
(2)
To nie tylko chodzi o siłę woli. Mniejszy posiłek oznacza wystąpienie całego wachlarza negatywnych zachowań.
- 2 4
-
2020-01-10 12:40
a jakież to zachowania negatywne? he he
no czegoś takiego nie słyszałam
czyli lepiej być grubym, ociężałym z całą apteką w domu- 90proc. chorób bierze się z nadwagi- nadciśnienie, cukrzyca...- 0 0
-
2020-01-10 06:36
Echo w bebzunie to jeden z efektów.
- 2 0
-
2020-01-09 20:33
bo ludzie to lenie :)
jw
- 4 0
-
2020-01-10 12:37
podstawowa i najważniejsza dieta
to "żreć" jak najmniej i nie czytać bzdur że powinieneś jeść to czy tamto, jedz mało, czasem czuj się głodnym
a
przejedzenie to najgorsze co może być dla organizmu szczególnie dorosłego!- 4 1
-
2020-01-09 09:07
Dietetyk odchudzi twoj portfel (5)
- 28 5
-
2020-01-09 09:51
Ja wymyśliłem kolejną niezwykle potrzebną nową profesję, dołączy do kanonu i będzie na nia wzięcie! (3)
Nazwę ją: "doradca openerowy";) W cyklu porad dla bezstresowej młodzieży odpowiem na najważniejsze pytania obecnych 20to-paro latków, czyli: jak obnosić się z gołą kostką w zimę i ajfonem na koncercie. Jak wrzucać selfie na insta w sytuacjach ekstremalnych. Jak eksponować sieciówkowe gacie Kevin sr*jn. Czy dziecko nazwać Brajan, Dżejson, czy Ajfoniusz ;) ?
- 18 1
-
2020-01-09 10:37
Zamawiam Pana usługi (1)
Dżesika
- 9 0
-
2020-01-09 19:56
To nie są tanie rzeczy.
Czesz bobra.
- 8 0
-
2020-01-09 11:11
słyszałem
że jakiś dzban lub dzbaniara chciała dać dziecku na imię dżoint tylko urząd się nie zgodził
- 13 0
-
2020-01-09 11:11
zdecydowanie
za wizytę 150 zeta
- 4 0
-
2020-01-09 19:54
Dietetyk . Wymysł naszych czasów .
Normalny człowiek wie co ma jeść a czego nie . Dzisiejszemu pokoleniu pokemonów w rureczkach trzeba buty wiązać.
- 17 7
-
2020-01-09 16:02
" nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną. To ilość decyduje o truciźnie" . Paracelsus, i tego się trzymajmy
- 10 0
-
2020-01-09 15:59
Moja Córka nie je owoców, warzyw surowych, nie je produktów mlecznych bo ma uczulenie na lektyny mleczne. Gdy korzystałam z dietetyka dokładnie to na co była uczulone miała zapisane w diecie. Nie ma produktów szkodliwych! Istotne jest - co organizm danego człowiek z tym produktem zrobi - czy i jak go strawi
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.