• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Praca sezonowa. Oferty, zarobki, perspektywy

Aleksandra Wrona
28 maja 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Część pracodawców przekonuje, że wakacyjna praca może przekształcić się w stałe zatrudnienie. Część pracodawców przekonuje, że wakacyjna praca może przekształcić się w stałe zatrudnienie.

Sezon wakacyjny tuż tuż, dlatego warto już zacząć poszukiwania wakacyjnej pracy. Najwięcej ofert pracy sezonowej czeka na nas w gastronomii i hotelarstwie. Jak wygląda taka praca, czego możemy się w niej nauczyć i ile zarobić? Zapytaliśmy o to trójmiejskich pracodawców.



Gastronomia



Wakacje to bardzo gorący czas w gastronomii, szczególnie w chętnie odwiedzanym przez turystów Trójmieście. Na jakich stanowiskach poszukiwani są pracownicy?

Praca sezonowa to:

- Nasza lokalizacja, duże patio i piętrowa restauracja sprawiają, że w sezonie letnim odwiedza nas naprawdę wielu gości. Musimy być gotowi na wzmożony ruch, a co za tym idzie, zapewnić wystarczającą liczbę przeszkolonych osób do ich obsługi. Zatrudniamy wówczas około 25 kelnerów, 15 barmanów, 15 pracowników sklepu oraz 25 kucharzy i pomocy kuchennych. Możliwości jest zatem wiele - mówi Magdalena Pietruszka, sales & marketing manager, Hard Rock Cafe Gdańsk.
- Poszukujemy pracowników na każde stanowisko: pomoc kuchenna, kasjerka oraz kierownik zmiany. Mówiąc konkretniej to szukamy ludzi z miłością do jedzenia, umiejętnością pracy w grupie oraz odpornością na stres. Stawki zaczynają się u nas od 16 zł brutto do 20 zł brutto. Dużym plusem pracy u nas jest elastyczność grafiku, co pozwala studentom dostosować się do egzaminów i szkoły. Surfburger radzi sobie z problemem zatrudnienia, poprzez wyrobioną markę, atrakcyjność zarobków oraz przyjazny klimat w pracy. Dodatkowym plusem jest uczestnictwo w eventach w całym kraju, takich jak Opener czy Orange Festiwal - mówi Łukasz Wingert, właściciel sieci Surfburger.

Godziny, napiwki, umowy. Blaski i cienie pracy w gastronomii



Jak mówią pracodawcy z branży gastronomicznej, praca sezonowa to szansa na zdobycie doświadczenia, na sprawdzenie się w trudnej pracy, bo obsługa klientów w wakacje, czyli w okresie wzmożonego ruchu, to prawdziwy poligon i wyzwanie. Trzeba być bystrym, dokładnym i komunikatywnym, a to wcale nie jest takie proste. Pracodawcy przekonują też, że zatrudnienie na okres wakacji wcale nie musi oznaczać rozwiązania umowy z końcem sezonu.

- Rozpoczęcie pracy w wakacje jest korzystne, bo można oswoić się ze swoim stanowiskiem i obowiązkami. W restauracjach KFC możliwe jest kontynuowanie pracy po okresie wakacyjnym, umożliwiającej połączenie jej razem ze szkołą czy studiami. W naszych restauracjach jesteśmy otwarci na zatrudnianie na okres wakacyjny osób niepełnoletnich, które ukończyły 16 lat. Jest to świetna możliwość na zdobycie w młodym wieku doświadczenia. Okres wakacji jest idealnym czasem na połączenie przyjemnego z pożytecznym, tj. zdobycie doświadczenia zawodowego oraz zarobienie pieniędzy na wyjazdy wakacyjne - mówi Anna Mellem, specjalista ds. rekrutacji, KFC.
- Praca w restauracji sieciowej, jaką jest Hard Rock Cafe, to świetny sposób zarobku dla przyszłych i obecnych studentów, a także osób szukających stałej pracy. Forma zatrudnienia oraz wysokość wynagrodzenia są ustalane jeszcze na etapie rekrutacji. Warto również pamiętać o napiwkach. Dodatkowo, rozbudowana struktura umożliwia zmianę departamentów lub awans na trenera szkolącego nowych pracowników. Wiąże się to oczywiście z dodatkiem do pensji i możliwością wyjazdów zagranicznych na otwarcia nowych restauracji - mówi Magdalena Pietruszka.


- Obecnie na rynku mamy spory kłopot wynikający z dużej liczby lokali gastronomicznych i mniejszej osób w wieku studenckim, a tacy najczęściej u nas pracują. Istotnym problemem dla trójmiejskich gastronomów jest bliskość półwyspu. Zdarza się, że w sezonie pracownicy jadą tam na krótki, ale większy zarobek. Pomijają jednak fakt, że nie jest to praca stała i pracodawca, od którego odchodzą, może ich nie przyjąć z powrotem po sezonie - mówi Łukasz Wingert.

Hotelarstwo



Duża liczba turystów odwiedzających Trójmiasto sprawia, że w sezonie obsługa hotelowa ma pełne ręce roboty. Pracodawcy zapewniają, że doświadczenie na podobnych stanowiskach wcale nie jest niezbędne, a wakacyjna praca z łatwością może zamienić się w stałą współpracę. Ważne, żeby młody człowiek chciał się uczyć.

- W okresie wakacyjnym wzrasta obłożenie hotelu, a co za tym idzie, zwiększa się zapotrzebowanie na pracowników niemal we wszystkich działach operacyjnych. Stanowiska, na które najczęściej prowadzimy rekrutację to kelner, kucharz, pomocnik barmana, pomoc kuchenna, pokojowa. Doświadczenie w branży jest mile widziane, niemniej jednak nie jest konieczne. Doceniamy przede wszystkim chęć zdobycia nowych umiejętności oraz zaangażowanie w pracę - mówi Aleksandra Basendowska, food & beverage manager, hotel Sadova.

Blaski i cienie pracy w branży hotelarskiej



- Praca sezonowa w hotelarstwie nie jest już dzisiaj związana wyłącznie z okresem wakacji. W hotelu Nadmorskim możliwości podjęcia dodatkowej pracy są praktycznie przez cały rok. Jako hotel mający duże możliwości organizujemy wiele imprez oraz wydarzeń biznesowych i prywatnych. Dlatego stale poszukujemy osób mogących wspierać nas w różnych miejscach, w tym w gastronomii, recepcji czy housekeepingu. Ułatwieniem i zachętą z naszej strony jest elastyczny czas pracy oraz wynagrodzenie wypłacane co tydzień. Przeszkodą nie jest brak doświadczenia, gdyż mamy sprawdzone procesy szkolenia i wdrożenia, które zależnie od chęci i zaangażowania oraz predyspozycji mogą dać kandydatowi bardzo wysoki poziom kompetencji - mówi Joanna Węgrzyn-Kowenicka, dyrektor hotelu Nadmorskiego.
Praca sezonowa to okazja do zdobycia nowych doświadczeń zawodowych. Praca sezonowa to okazja do zdobycia nowych doświadczeń zawodowych.
Jak wygląda kwestia zarobków?

- Poziom wynagrodzeń w hotelarstwie i gastronomii w ostatnich latach istotnie wzrósł, co daje młodym ludziom możliwość usamodzielnienia się. Jednocześnie elastyczne podejście do godzin pracy umożliwia pogodzenie jej z nauką już po okresie wakacyjnym. Bardzo często zatem okazuje się, że praca sezonowa przeradza się w wieloletnią współpracę - mówi Aleksandra Basendowska.
- Nie ukrywamy, że to właśnie z kompetencjami i umiejętnościami związana jest stawka oraz wysokość zarobków. Osoby współpracujące z naszym hotelem systematycznie, które nabierają doświadczenia oraz są chętne do poszerzania swojej wiedzy i stosowania jej w praktyce, z czasem mogą zarabiać znaczące pieniądze, a nawet zrobić w hotelu i branży karierę. Jeśli lubią kontakt z gośćmi i czują ducha gościnności, to znajdą tu pracę na lata, nie zaznając nudy i popadania w rutynę, choć na pewno nie jest to praca dla każdego - dodaje Joanna Węgrzyn-Kowenicka.

Jak i gdzie szukać pracy?



Gastronomia i hotelarstwo, choć bardzo popularne, to jednak niejedyne branże, w których poszukiwani są pracownicy na sezon. Wśród setek ogłoszeń, znajdujących się w naszym serwisie, znajdziemy też sprzedawców, edukatorów, osoby do sprzątania, a nawet didżejów. Warto pamiętać, że pracy sezonowej lepiej jest szukać lokalnie niż przez ogólnopolskie portale, dzięki temu zyskujemy lepszy dostęp do ofert znajdujących się w okolicy.

Osoby, które zadbały zawczasu o kurs wychowawcy kolonijnego mogą zaleźć oferty opieki nad dziećmi na koloniach i obozach. Opiekunek dla dzieci szukają też rodzice, którzy nie posyłają w czasie wakacji swoich dzieci do przedszkola lub szkoły.

Popularnym wakacyjnym zajęciem jest też roznoszenie ulotek i zapraszanie ludzi do restauracji. Wystarczy przejść się wieczorem tzw. Monciakem, żeby zobaczyć, ile osób pracuje w ten sposób. Ci, którym niestraszna praca fizyczna, mogą zdecydować się na pracę w ogrodnictwie czy przy zbieraniu owoców.

Młodociani w pracy



Od września 2018 r. młodocianym pracownikiem jest osoba, która ukończyła 15 lat, a nie przekroczyła 18. roku życia. Zatrudnić można jedynie młodocianego, który ukończył co najmniej ośmioletnią szkołę podstawową oraz przedstawi świadectwo lekarskie stwierdzające, że praca danego rodzaju nie zagraża jego zdrowiu.

Jak odpowiadać na pytania rekruterów?


Młodociany może być zatrudniony na podstawie umowy o pracę przy wykonywaniu lekkich prac. Wymiar czasu pracy młodocianego w okresie ferii szkolnych nie może przekraczać 7 godz. na dobę i 35 godz. w tygodniu. Dobowy wymiar czasu pracy młodocianego w wieku do 16 lat nie może jednak przekraczać 6 godz. Młodociani nie mogą pracować też w porze nocnej (od 22 do 6) ani godzinach nadliczbowych.

Miejsca

Opinie (104) 8 zablokowanych

  • (1)

    Umowa zlecenie. Stop . urlop. Stop. L4 stop. Dodatki stop. Wysluga lat .stop.wypadek=wypłata stop. 20pln brutto w mieście.STOP. i mówią ze ludzi do pracy nie ma. w takim raju po trzech miesiącach zarobienia na kredyt żeby wykupić leki

    • 0 0

    • nie ma niewolników, to prawda

      Jak słyszę tekst, że nie ma ludzi do pracy to nóż mi się otwiera. Gdzie się nie pojawię to wypruwam sobiue żyły za grosze, bo tam gdzie mógłbym mieć dobrze nie wezmą mnie bo w CV nie mam napisane o doświadczeniu. Gdybym tylko napisał parę ciekawostek o sobie i pokolorował to nagle byłbym wartościowy na rynku pracy. 20 zł brutto piszą zawsze z wykrzyknikiem :) jakby mieli człowieka za i**otę, bo tylko i**ota uważałby taką stawkę za niesamowitą. Chory kraj. Żałuję że tu wróciłem.

      • 0 0

  • czy nadal w gastronomi napiwki wlasciciel dolicza jako skladnik wynagrodzenia ????

    tak dla przypomnienia napiwki nie są częścią składową wypłaty jaka dostaje się od pracodawcy !

    • 2 0

  • Może zacznij od stworzenia sobie jakiegoś porządnego CV bo z tym bywa najciężej. Polecam taki programik SzybkieCV - można wyczarować naprawdę piękne :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Co to jest oskoła?

 

Najczęściej czytane