• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sprawiedliwy handel, ekologia, zero waste - świadoma konsumpcja w Trójmieście

Magdalena Raczek
30 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Dzień pełen atrakcji na Targu Węglowym
Spacerownik to przewodnik po miejscach, które realizują postulaty świadomej konsumpcji w całej Polsce, również w Trójmieście.
Spacerownik to przewodnik po miejscach, które realizują postulaty świadomej konsumpcji w całej Polsce, również w Trójmieście.

Gdzie kupić kawę i kakao z certyfikatem Fair Trade albo ekologiczną pastę do zębów? Co zrobić z książkami, ubraniami i rzeczami, których już nie potrzebujemy? Gdzie naprawić zepsuty sprzęt? W jakim sklepie możemy znaleźć ekologiczną żywność czy naturalne kosmetyki i ekologiczne środki czystości? Co to jest odpowiedzialna moda i jak z niej korzystać? Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w jednym miejscu - w spacerowniku po świadomej konsumpcji.



Sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście


Jak mówią sondaże, proekologiczne zachowania są coraz częstsze wśród Polaków, a nasza ekologiczna świadomość rośnie. Coraz więcej uwagi poświęcamy kwestiom ochrony naturalnego środowiska, chcemy żyć bardziej świadomie, a co za tym idzie wybieramy marki, które są przyjazne odpowiedzialnym konsumentom.

Kupuj odpowiedzialnie



Które z reguł świadomej konsumpcji są dla ciebie najważniejsze?

Spacerownik po świadomej konsumpcji to inicjatywa Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie. To nic innego, jak wirtualny przewodnik po miejscach, które realizują postulaty świadomej konsumpcji. W Spacerowniku znajdziemy miejsca, takie jak: sklepy i kawiarnie sprzedające produkty ekologiczne i Fairtrade, punkty sprzedające rzeczy z recyklingu lub handmade, miejsca usług, w których można wymienić lub naprawić rzeczy użytkowe oraz inne miejsca propagujące świadomą, odpowiedzialną konsumpcję i działające według zrównoważonych wzorców, np. klubokawiarnie prowadzące działalność informacyjną, miejsca, w których odbywają się bezpłatne warsztaty, imprezy kulturalne, pokazy filmów, debaty itp.

- Tworząc Spacerownik, zależało nam na tym, aby małe firmy, które działają w duchu zrównoważonego rozwoju, mogły jakkolwiek zaistnieć i być bardziej słyszalne. Do bazy dodawane są miejsca działające zgodnie z odpowiedzialnymi wartościami. Tworzymy Spacerownik również z myślą o konsumentkach i konsumentach. Dzięki temu, że gromadzimy te miejsca i te podmioty w naszej bazie, ułatwiamy konsumentom dotarcie do nich. Więc to taka obopólna wymiana - mówi o idei Spacerownika Dominika Cieślar z Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie.
Ze Spacerownika można korzystać stacjonarnie lub za pomocą aplikacji.

Eko, fair i zero waste w Trójmieście



W Spacerowniku znalazło się sporo miejsc z Trójmiasta i okolic. Wśród nich są te, które propagują sprawiedliwy i solidarny handel oraz sprzedają żywność ekologiczną, tj. cieKAWA kawiarnia (miejsce tworzone razem z osobami z niepełnosprawnością intelektualną), Avocado vegan & eko (miejsce z ekologiczną i Fairtrade'ową kawą i herbatą, roślinnymi daniami, ciastami i deserami) czy naturalne kosmetyki (Eko Łaźnia z Wejherowa).

Na mapce są również firmy, które zajmują się odpowiedzialną modą, jak Vintage For Ever, czy up-cyklingiem w myśl idei zero waste, jak ZEROBAN spółdzielnia socjalna (przetwarzane niepotrzebnych banerów reklamowych i eventowych w różnego rodzaju gadżety, torby, kosze, kosmetyczki). W Spacerowniku znajdziecie także miejsca przyjazne zwierzętom, wegańskie i wegetariańskie, bezglutenowe, a także inne zaangażowane w ekonomię społeczną. Warto tu dodać, że mapka dotyczy całej Polski.

Sklepy charytatywne w Trójmieście



  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.
  • Ziemiosfera to wyjątkowe miejsce, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości.

Ziemiosfera - pierwszy eko-spot w województwieMapka



Wśród miejsc, które wyróżniają się na tle innych, warto tu wskazać na Ziemiosferę, która działa holistycznie, by przyspieszyć zmianę w stronę zrównoważonej przyszłości. To pierwszy eko-spot w województwie pomorskim, miejsce łączące ideę sklepu zero-waste z inicjatywami i edukacją przyjazną środowisku, jak również zacieśnianiu relacji społeczności lokalnej.

Sklepy z odzieżą używaną w Trójmieście



- Produkty zamawiane są przez nas w opakowaniach zbiorczych, szklanych lub papierowych, by ograniczać używane zasoby oraz zanieczyszczenie plastikiem. Unikamy półproduktów w tetrapakach czy plastiku. Używamy rzeczy ponownie, ograniczamy wytwarzanie nowego, odmawiamy jednorazowości. Oczywiście segregujemy odpady, choć staramy się, by do tego etapu w ogóle nie doszło. Każdy u nas może spakować żywność do swojego opakowania, tak samo ciasto i kawę. Sprzedajemy na wagę również produkty mniej oczywiste, jak surowce do DIY: oleje kosmetyczne, hydrolaty, balsam w kostce i inne. Uczymy i doradzamy, jak samemu stworzyć świece i kosmetyki. Organizujemy stałą zbiórkę opakowań (słoiki, torby czy inne pojemniki np. po kremach). Zorganizowaliśmy też give box oraz book crossing, działa u nas też wymiana roślin - mówi o działaniach Ziemiosfery Patrycja Pawluk.
Przeczytaj także: Zrób zakupy do własnego pojemnika

Ziemiosfera kładzie również nacisk na selekcję w wyborze dostawców oraz produktów.

- Nie akceptujemy oleju palmowego: nie ma go w żadnym naszym produkcie. Uważnie przyglądamy się składom i jesteśmy dumni, że żywność jaką można u nas znaleźć, jest zdrowa, czyli wyprodukowana bez chemii (pestycydów, herbicydów czy fungicydów), bio, nie ma w składzie rafinowanego cukru (za to często z zamiennikami typu ksylitol czy syrop daktylowy), bez E, ulepszaczy, spulchniaczy, sztucznych kolorantów, aromatów itp. Większość produktów ma certyfikat gospodarstwa ekologicznego, czyli bio. Wspieramy ekologiczne rolnictwo i świadomych producentów zdrowej żywności. Lokalność jest kolejnym kryterium. Wyszukujemy producentów jak najbliżej Trójmiasta, by maksymalnie zmniejszyć ślad węglowy produktów. Kolejnym ważnym kryterium jest dieta planetarna, czyli preferencja dla produktów lokalnych i roślinnych, dlatego też w kawiarni znaleźć można tylko i wyłącznie mleko roślinne, gotowe obiady są roślinne, ciasta i inne wypieki wegańskie i bezglutenowe. Kosmetyki naturalne, nietestowane na zwierzętach. Trwałość to kolejne kryterium, stawiamy na jakość, by raz kupiona rzecz cieszyła przez lata i mogła służyć kolejnym generacjom - dodaje Patrycja Pawluk.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.
  • Fukafe to pierwsza 100% roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia.

Fukafe - pierwsza roślinna cukiernia w PolsceMapka



Kolejne wyjątkowe miejsce na mapie Trójmiasta to Fukafe - pierwsza roślinna cukiernia w Polsce, która w styczniu obchodzić będzie 10 lat swojego istnienia. To roślinna cukiernio-kawiarnia specialty z kawą z polskiej palarni. Wyroby Fukafe nie zawierają produktów odzwierzęcych, są w 100% wegańskie. Pieką również na zamówienie. Od 2015 roku działają we Wrzeszczu. Na co dzień w witrynie jest od 8 do 15 pozycji roślinnych do wyboru, w tym część bez cukru czy na produktach z natury bezglutenowych.

Jeśli chodzi o wystrój, to wybierając przedmioty do lokalu, założycielom zależało na tym, aby wyprodukowane zostały w Polsce, dlatego znalazły się tam meble polskiego wzornictwa, w tym stoliki polskiej grupy projektowej Divadlo. Niewielka przestrzeń wystawiennicza kawiarenki przeznaczona jest dla tematyki związanej z konsumpcjonizmem, działaniami społecznymi, zwierzętami i podróżami.

Przeczytaj także: Desery bez jajek, mleka, śmietany i masła. Szefowie kuchni promują roślinne cukiernictwo

  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.
  • Sklep charytatywny Burasek przeznacza pieniądze uzyskane ze sprzedaży na ratowanie zdrowia i życia wolnobytujących kotów.

Charytatywny sklep Burasek - na pomoc kotomMapka



Warte uwagi jest jeszcze co najmniej jedno miejsce - to sklep charytatywny Burasek, który znajduje się na ulicy Świętojańskiej w Gdyni i czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11.30-17. Znaleźć tu można dosłownie wszystko. Przedmioty nowe i używane, m.in. ubrania, torebki i torby, książki, zabawki, filmy na DVD, płyty, gry planszowe, ceramikę, naczynia, rękodzieło, bibeloty, kosmetyki - w cenach już od 1 zł.

Do sklepu można przynosić przedmioty, których chcemy się pozbyć, a nie chcemy ich wyrzucać. Pieniądze uzyskane ze sprzedaży pomagają ratować zdrowie i życie wolnobytujących kotów. Podarowane tekstylia w dobrym stanie są sprzedawane, te zaś w gorszym stanie są zawożone do schroniska dla zwierząt. Służą jako kocyki i podkłady. Działalność sklepu wzbogacają internetowe bazarki.

Co można oddać? Naczynia, szkło ozdobne i ceramikę, ubrania, torebki, galanterię, biżuterię, książki, płyty DVD/CD/blue-ray, gry komputerowe, sprawny sprzęt elektroniczny i AGD, zabawki, gry planszowe, puzzle, nieużywane kosmetyki z aktualną datą przydatności do stosowania, rękodzieło (rzeźby, obrazy etc.), lampy i inne. Bieżącą działalność fundacji "Burasek" można śledzić na facebookowym profilu Sekcja do Spraw Kotów Wolnobytujących.

Przeczytaj także: Co kupisz w sklepie charytatywnym?

Oczywiście to nie wszystkie miejsca respektujące i propagujące świadomą konsumpcję w Trójmieście. Więcej miejsc znajdziecie w Spacerowniku, a także na stronie Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu, które ma swoją siedzibę w Gdyni. Miejsca ze zdrową żywnością, sklepy charytatywne, sklepy z odzieżą używaną znajdziecie też w katalogu firm Trojmiasto.pl.

Miejsca

Opinie (71) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Eco jesteś

    Jak pomagasz i dostrzegasz bliżniego i kochasz jak siebie sanego

    • 0 0

  • (1)

    Ktoś nieźle to wymyślił. Nie lubię wyrzucać rzeczy, które nadają się do użycia, a po prostu wyszły z mody. Szczególnie boli mnie widok książek w śmieciach :/ Niedawno nabyłam kilka kryminałów w tym "Zapomniany" Bednarka, który jest bardzo mocno psychologiczny, a stare książki oddałam do biblioteki. Bycie eko to podejmowanie mądrych decyzji

    • 0 0

    • taka fetyszyzacja książek to zwyczajna głupota. nie wszystko, co zostało wydrukowane ma wartość, a czasem może być wręcz szkodliwe.

      • 0 0

  • Ankieta jak zwykle na poziomie. A gdzie jest "jakosc i smak produktów" ?

    • 0 1

  • Ten j. polski to generalnie przeszkadza. Zero waste by fussion kichen of Team X - tak wygląda zlepek tytułów artykułów (4)

    • 52 2

    • (1)

      Makaronizmy panie są stare jak świat i nic tu znienacka do nas nie przyszło. Łacina, francuski, rosyjski, niemiecki, angielski... Wybierz się na wycieczkę po codziennym słownictwie, pełno tam obcych ale dawno spolszczonych słów. Ja np. pamiętam gdy stres pisało się jeszcze przez dwa s na końcu :)

      • 0 2

      • To prawda, masz rację. Zwróć jednak uwagę, że takiej inwazji nie było. Poza tym dla wielu terminy używane na tym serwisie są

        nieczytelne

        • 2 0

    • Popieram opinię.

      Fairtrade, handmade, vintage, For Every, up-cykling. Forma przerasta treść.

      • 4 0

    • Wrr...a nie

      można tak po polsku? Cytat... Zorganizowaliśmy też give box oraz book crossing....

      • 5 1

  • Opinia wyróżniona

    Bez komentarza (19)

    Świadomość konsumencka i dbałość o planetę jest tutaj bardzo wyraźnie widoczna w tych komentarzach. I to piszą ludzie, którzy żyli jako dorośli w komunie, czyli pokolenie urodzone latach 50. i 60. albo dorastające w tamtych czasach, czyli 70. Czyli ci, którzy nie muszą się martwić planetą, bo już ich to nie będzie dotyczyło za chwilę. Bardzo dobre podejście. Jak za komuny. Poziom "Świata wg Kiepskich".

    • 27 52

    • serio myślisz że pokolenie lat 50 przesiaduje na tym forum pisząc głupie komentarze? (5)

      wątpię aby przychodzili tu ludzie starsi niż ci z lat 70. Najwięcej jest młodych bo internet należy do ich czasów. Świat starych jest zupełnie inny.

      • 6 3

      • (4)

        Właśnie że na Trójmiasto pełno emerytów siedzi i czasem piszą komentarze w wieku 60/ 70 lat się zdarzaja, sami czasami wiek podają

        • 0 10

        • (1)

          czasami a z reguły robi dużą różnicę, nie sądzisz? Emeryci rzadko kiedy bawią się w takie rzeczy.

          • 4 1

          • Właśnie napisała Pani Beata podala wiek 58 l i że wychowała się podczas komuny, za krótko siedzisz na Trójmiasto widocznie i nie masz pojęcia jaki przekrój społeczny tu czyta artykuły i również często wyraża swoje opinie, zaryzykuję że właśnie większość stanowią ludzi w średnim wieku i starsi, również seniorzy a nie malolaci

            • 1 3

        • Czyli jesteś z tych co łyka wszystko co mu w TV pokażą.

          • 2 0

        • tak, ja np. podaję wiek: 117 lat

          • 8 0

    • (10)

      Dokładnie! Oburzenie, że ograniczanie swojej szkodliwości jest wśród młodych modne - a czy lepiej byłoby, jak by było modnie byc bezmyślnym konsumentem? Jak zaczęłam rezygnować z mięsa, to oburzali się głównie ludzie z pokolenia moich rodziców i starsi, bo oni nadal się tym świniakiem nie mogą nażreć, chociaż w sklepie go już od 30 lat nie brakuje. Smutne to, że ich nie obchodzi, co się stanie z planetą po ich śmierci, i że swoim dzieciom i wnukom zostawią syf i choroby :(

      • 7 22

      • ten świniak jest bardziej eko od ciebie, choćbyś nic nie jadła nie oddychała czyli nie wydalała CO2 (9)

        to wasze weganskie awocado, sojowe latte i inne modne roślinki przyczyniają się do wycinania lasów tropikalnych. to wasze a nie dziadków ajfony wyjaławiaja planetę nie tylko z cennych metali i zakłócają gospodarkę wodną. to wasze porypane ideologie i opłacane przez niemiecki przemysł organizacje starają się zabraniać produkcji najbardziejekologicznych mebli - z drewna. bo lepiej aby drzewa zjadł kornik...

        • 31 9

        • (6)

          Bo wiadomo, że jak ktoś nie je mięsa to na 100% ma najnowszego smartfona i że jak nie zastąpisz wieprzowiny awokado i soją to przyjdzie wegetariańska policja.

          • 10 11

          • (5)

            może i on generalizuje (tak samo jak ty mówiąc o pokoleniu nie mogącym nażreć się świniakiem), ale pisząc do ogółu społeczeństwa ma rację, to te nowe czasy, ostatnie 20 lat najbardziej zniszczyło planetę i to właśnie młodzi najczęściej zmieniają telefony. Stare dziady ledwie ich używają i nie siedzą wlampieni w ekrany. Nie jest to główny ośrodek ich życia

            • 17 1

            • Ale TVP i samochody (2)

              To już jak najbardziej. Wojna pokoleniowa trwa w najlepsze. Smacznej kawuni życzę.

              • 2 6

              • najwięcej samochodów przybyło w ostatnich 20 latach (1)

                • 3 0

              • Ok ,a kto je kupuje ?

                Raczej nie nastolatki.

                • 0 3

            • (1)

              już nie wspominając o obecnej "światowości" - młodzi podróżują o wiele więcej niż starsze pokolenia, dużo częściej chodzą na koncerty i festiwale, dużo częściej oglądają seriale i filmy, częściej wymieniają garderobę, mają też dużo większe wymagania żywieniowe - a produkcja tego wszystkiego zdecydowanie ekologiczna nie jest.

              • 12 0

              • i ci młodzi, "wychowywani" przez youtuberów i instacelebrytów mają kiełbe we łbie

                a ponieważ są słabo wyedukowani (nie chodzi mi o papier, ale np. maturę na jedynie 30%...) i nie myślą samodzielnie, to każdy taki kit jak te ideologie zero-waste można im wcisnąć. oczywiście nie za darmo, bo ktoś na tym zarabia, lub zamiast uczciwie pracować chce "dej i dej na fundację/stowarzyszenie"

                • 9 0

        • Człowiek wydaje się mądry a gdy się odezwie czar pryska (1)

          Nie masz minimum wiedzy na temat, na który zabierasz głos. Największe połacie lasów są oczywiście wycinane na plantacje np. soi, tylko ta soja jest potrzebna jako pasza głownie dla krów, na wspaniałą wołowinkę i świninkę dla takich mądralińskich. Niemiecki przemysł meblarski? To Polska jest głównym europejskim eksporterem mebli. A kornik - robi spustoszenia nie w lasach naturalnych tylko na plantacjach drzew, które generują Lasy Państwowe

          • 2 8

          • chyba z byka spadłeś, soja jest tylko niewielkim dodatkiem do paszy

            głównie ze względu na cenę, ale też na wartości antyżywieniowe bo akurat u żwaczy pogarsza smak paszy przez co bydło i trzoda ma mniejsze przyrosty. Owszem soja stanowi dodatek ale niewielki. A kornik nie wybiera lasów tylko żre co popadnie. Lasy państwowe są tu akurat mniej żarte ze względu na gospodarkę leśną. Jak jest kornik to się tnie i kornika nie ma.

            • 4 0

    • ja jestem z pokolenia komuny i dbam o środowisko

      proste zasady: wyłączam światła zbędne, stand- by wyłączam, kupuję oszczędnie z listą, nic nie marnuję, segreguję śmieci- dokładnie, karmię także wolno bytujące zwierzęta i dbam by miały ciepłe legowiska oraz by były wysterylizowane. Już nie wspomnę o sprzęcie - odbiorniki TVP i radio mam stare , działają, ani myślę kupować elektroniczne śmieci tego rodzaju, telefon mi służy, od 12 lat ten sam, komputera ma 16 lat i działa, służy także do spraw zawodowych.

      • 5 0

    • Odpowiedz: Bez komentarza

      a moze ludzie w komunie nauczyli sie zyc oszczednie, chocby dlatego, ze inaczej nie bylo mozna?
      Pokolenie "ajfonik" uwaza, ze sie tak bardzo troszczy o swiat?
      Moze ubierajac spodnie z dziurami na kolanach?
      Wysylajac zdjecia swojego sniadania?
      Wlaczajac w swoim aucie klimatyzacje aby wygodnie pojechac do modnej weganskiej knajpy?
      Podlaczajac codziennie swojego "ajfona" do zasilacza?

      Rozumiem, ze starsze pokolenie martwi sie tylko o siebie a to mlode cechuje sie przerazajaca przenikliwoscia i dbaloscia o otoczenie?
      A skad ten wasz dobrobyt i wygody? z pracy innych ludzi...
      Ajfonikowe martwienie sie planeta jest rozczulajace,

      • 22 1

  • Najprościej być bardziej eko to nie kupować pakowanego w plastik jedzenia.

    Wiele rzeczy można kupić na wagę, zamiast z marketowej półki. Dodatkowo wspiera się małe sklepy spożywcze, czy mięsne, a nie wielkie sieci-pijawki.

    • 5 1

  • Dla mnie jest to pseudo-eko! Nakupije taki ekologicznej sałaty, pomidorów, ogórków i takich tam, zrobi (2)

    sałatkę a później zaleje to wszystko olejem rafinowanym, który jest mega świństwem. Proszę poczytać sobie w jaki sposób produkuje się popularne oleje, taki jak np. słonecznikowy, który może stać miesiącami, jak nie latami, w plastikowej przeźroczystej butelce!! Proszę przeczytać co to jest "Heksan"! Ja poza tzw. zdrową żywnością, kupuję na zamówienie i ze sprawdzonego źródła, oleje takie jak: słonecznikowy, lniany, z czarnuszki, sezamowy i inne, które są tłoczone na zimno dla mnie na dzień lub dwa przed nabyciem. Mam pełne zaufanie do osoby tłoczącej oleje, która za żadne skarby nie chciałaby sobie popsuć opinii. Dodam, że taki "żywy" olej, przechowywany w szklanej, ciemnej butelce i w lodówce, jest dobry do sześciu a maximum do ośmiu tygodni, dlatego zamawiam po 100 ml, żeby mieć zawsze świeży. Smak jest obłędny, właściwości prozdrowotne oszałamiające a dodatkowo w zależności od potrawy, mieszam je ze sobą, co sprawia że wszystko smakuje inaczej i dużo lepiej. Nawet niektórzy restauratorzy je kupują, mimo że do tanich nie należą ale wiedzą, że po smaki ich potraw, klienci wrócą. W sklepach jest masa takich olejów, tyle że taki olej, mimo że np. z czarnuszki, jest po prostu niejadalny, pomijając fakt, że stoi długo na sklepowych półkach. Moi znajomi, których "zaraziłem" tymi olejami, stwierdzili że byli głupi, że tyle lat truli się tymi sklepowymi i że odkryli prawdziwe smaki warzyw, ryb i innego jedzenia. To jest moje eko, mniej zjeść ale bardziej wartościowe pożywienie.

    • 6 1

    • Aha, teraz mnie oświeciłeś. (1)

      Aby być w 100,,/" eko trzeba używać tylko tego oleju. Pozdrawiam producenta. Świetna reklama. Ktoś z rodziny ?

      • 2 4

      • Nie oceniaj własną miarą. A tak na marginesie, portal Trójmiasto.pl, nie jest platformą reklamową,

        ale o tym trzeba mieć odrobinę pojęcia. Skoro tak ciebie zainteresował ten post, to dodam, że i ja używam tzw "olejów żywych". Czy to takie dziwne?

        • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Mnie to bycia eko i zero waste zmusza wypłata. Tylko, że ja nie kupuję w fancy instagramowych miejscach. Kupuję tyle ile jestem w stanie zjeść, ciuchy tylko wtedy gdy ich potrzebuję. Na wakacje jeżdżę pociągiem a po mieście komunikacją miejską. Nie dorabiam do tego ideolo i nie pisze o tym książek.

    • 96 1

    • ile ważysz? (1)

      • 0 8

      • 90 kg

        • 0 0

    • No i super

      Oby więcej takiego myślenia jak Twoje ,to może się uchronimy od zagłady.

      • 5 4

  • Skoro mamy być eko to dlaczego lewica chce rozwalić drobnych rolników?

    • 7 0

  • Opinia wyróżniona

    mace rację, ale nie do końca (1)

    tak, eko było za komuny. Takie eko, że nie było niczego. Świat się zmienił przez te kilka dekad. Totalnie się zmienił, a można nawet powiedzieć, że się zepsuł. Z eko żywnością jest tak jak z klimatem. Niby wszyscy wiemy jakie g.... jemy, ale jak się pojawia alternatywa to uważamy to za spisek i próbę dojenia klienta. A niestety taka jest rzeczywistość i sami do tego jako ludzkość doprowadziliśmy. Z klimatem podobnie, wiemy czym oddychamy, wiemy jak szkodliwe są zmiany klimatyczne, ale musi nadejść katastrofa, abyśmy zrozumieli, że to nie spisek ekologów, a realny problem.

    • 9 11

    • To przestań oddychać to po pierwsze. Ile musiało się zadziać rzeczy byś korzystał z tego z czego piszesz? Czemu taki hipokryta jak Ty nie zacznie od siebie? Koniecznie tej zimy wyłącz ogrzewanie mieszkania i od tego zacznij.

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Owady to:

 

Najczęściej czytane