- 1 500 miejsc więcej w rekrutacji do szkół średnich (93 opinie)
- 2 Szczepienia HPV. Gdańsk zmienia zdanie (108 opinii)
- 3 Nowy ranking szkół średnich 2023 (207 opinii)
- 4 Dzień wagarowicza - czy jeszcze obowiązuje? (55 opinii)
- 5 Kolejne zmiany w ocenianiu na maturze 2023 (70 opinii)
- 6 Za 2 miesiące rekrutacja do szkoły średniej (86 opinii)
Suplementy zamiast owoców i warzyw? Niekoniecznie
Czy suplementy diety mogą skutecznie zastąpić spożywanie owoców i warzyw? Czy da się w sposób wartościowy zamienić produkty spożywcze na tabletki? - myślenie farmakologiczne o żywności jest błędne. W żywności, zawierającej substancje o słabej aktywności biologicznej, dopiero ich wspólne działanie jest odpowiedzialne za efekt zdrowotny dla naszego organizmu - komentuje prof. Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemicznego PG.
Dietetycy - Gdańsk, Gdynia, Sopot

Spożycie owoców i warzyw redukuje ryzyko wystąpienia otyłości, nowotworów czy cukrzycy
Tymczasem naukowcy z Politechniki Gdańskiej przeanalizowali korzyści zdrowotne dla organizmu, jakie niesie spożycie suplementów diety, i porównali je ze spożyciem owoców i warzyw.
- Badania populacyjne, prowadzone pod koniec ubiegłego wieku, pokazały, że spożycie owoców i warzyw wyraźnie koreluje z obniżeniem ryzyka tzw. chorób cywilizacyjnych, do których zalicza się m.in. otyłość, cukrzycę, nowotwory czy choroby serca - mówi prof. Agnieszka Bartoszek z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, liderka wyróżnionego zespołu badawczego. - Sprawiło to, że badaniem żywności zainteresowali się badacze związani z przemysłem farmaceutycznym. Zgodnie z klasycznym podejściem w naukach farmakologicznych zaczęli oni szukać aktywnych składników. Zaczęto wyodrębniać związki będące przeciwutleniaczami, które zgodnie z wcześniejszymi badaniami miały niwelować ryzyko chorób. Jednak nauka zweryfikowała to podejście negatywnie.

W swoich badaniach prof. Bartoszek skupiła się na porównaniu owoców i warzyw zawierających związki z grupy antocyjanów i betalain z tymi, które ich nie zawierają, a także z wyizolowanymi związkami.
- Badania wykazały, że matryca roślinna - czyli inne związki, które w tych roślinach się znajdują - w pewien sposób oddziałuje z tymi bioaktywnymi fitozwiązkami, sprawiając, że wykazują one aktywność biologiczną, natomiast wyizolowane fitozwiązki już niekoniecznie - wyjaśnia Izabela Koss-Mikołajczyk, badaczka z Wydziału Chemicznego PG.
Zdaniem naukowców spożycie suplementu diety, zawierającego związki wyizolowane z konkretnego rodzaju owoców czy warzyw, nie przyniesie takich korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu, jak zjedzenie samej rośliny.
Sklepy ze zdrową żywnością w Trójmieście - gdzie robić zakupy?
"Kompozycja w dalszym ciągu była nieporównywalna z kakao"
Wspomniana dr Koss-Mikołajczyk swoje badania prowadziła podczas przewodu doktorskiego. Na ich rozwój otrzymała grant z programu Preludium 10.
- Na tapecie mieliśmy kakao, które jest rozpowszechnionym, prozdrowotnym składnikiem żywności. Wyniki tych doświadczeń były dla mnie dużym zaskoczeniem - wspomina prof. Bartoszek. - Odtwarzałyśmy krok po kroku skład kakao, przy pomocy pojedynczych substancji. Doszłyśmy do momentu, w którym reprezentowanych było ponad 95 proc. jego składników. Mimo to kompozycja, którą otrzymałyśmy, w dalszym ciągu była nieporównywalna z kakao.
Badaczki powróciły również do badań modelowych i zajęły się porównywaniem aktywności składników pojedynczo oraz w parach. Jak się okazało, zachodziły między nimi interakcje, które sprawiały, że powstawała zupełnie nowa substancja.
- To pokazało, że myślenie farmakologiczne o żywności jest błędne. W żywności, zawierającej substancje o słabej aktywności biologicznej, dopiero ich wspólne działanie jest odpowiedzialne za efekt zdrowotny dla naszego organizmu - komentuje prof. Bartoszek. - Można powiedzieć, że nasze badania podważyły sensowność tworzenia suplementów diety, które mają zastąpić żywność.
Za przeprowadzone projekty badaczki otrzymały wyróżnienie Polskiej Akademii Nauk.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-02-08 07:33
Suplement
Suplement suplementowi nie równy,są lepsze i gorsze.Niestety ale jakoś owoców o warzyw pozostawia wiele do życzenia
- 0 0
-
2023-02-04 11:43
Przecenia się możliwości suplementów diety. (1)
To nie jest złoty środek na ubogą dietę. To może być dodatek przy chwilowych niedoborach ale bez przesady. Nie są one tak skutecznie jak to się wszystkim wydaje.
Teraz suplementy są dosłownie do wszystkiego. Garść tabletek do jedzenia co dnia.
Dobrze zbilansowana dieta, sen, ruch i nie powinno być problemów.- 6 1
-
2023-02-05 16:50
NaleŻy takie produkować sumplementy , aby niczego nie załatwiały ,podobnie z lekami .Koncerny nie nasycone $$$$
- 0 0
-
2023-02-02 10:02
Niektóre lepiej się wchłaniają inne gorzej
Ale niestety suplementy na polskim rynku to straszna bieda. Mało kiedy zdarza się taki z dobrą wchłanialnością, więc w rzeczywistości pieniądze wyrzucane są w błoto.
Polecam robić sobie przetwory - ogórki kiszone, kapustę, różne sosy z pomidorów - będzie tam całe mnóstwo składników mineralnych i witamin.
Poza tym jedzmy orzechy i warzywa zielone. I przede wszystkim - w danej porze roku jedźmy to co daje nam aktualnie natura.- 12 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.