• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dietetyk pomoże nie tylko w walce o wymarzoną wagę

Joanna Puchala
9 stycznia 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Korzystanie z usług dietetyka jest popularne ze względu na wzrost świadomości wpływu właściwego odżywiania na samopoczucie oraz przez choroby wynikające z tempa życia i niezdrowego odżywiania. Korzystanie z usług dietetyka jest popularne ze względu na wzrost świadomości wpływu właściwego odżywiania na samopoczucie oraz przez choroby wynikające z tempa życia i niezdrowego odżywiania.

Zajmuje się układaniem diet, diagnozuje potrzeby swoich pacjentów, prowadzi dokumentację medyczną, a nieraz pełni też funkcję nauczyciela, który uświadamia swoich podopiecznych, jak dbać o zdrowe żywienie. Korzystanie z usług dietetyków z rosnącą świadomością wpływu właściwego odżywiania na samopoczucie stało się modne, a też ze względu na tempo życia i ignorowanie potrzeb własnego organizmu czasem wręcz konieczne.



Czy korzystałe(a)ś kiedyś z usług dietetyka?

Zdrowe odżywianie powinno być naturalną koleją rzeczy - przekonują eksperci. Zaniedbanie, złe nawyki żywieniowe, uzależnienie od szybkiego i często złej jakości jedzenia na mieście, nieregularne spożywanie posiłków - to główne przyczyny chorób cywilizacyjnych. Dlaczego coraz częściej szukamy pomocy u dietetyków?

- Liczba pacjentów klinicznych, gdzie do zaadresowania są kwestie zdrowotne, z roku na rok rośnie, co może dawać wrażenie, że coś takiego jak dietetyka kliniczna jest popularna. Nie jest to jednak moda, a rosnąca skala problemów zdrowotnych oraz wzrost zainteresowania własnym zdrowiem. Pacjenci chcą wykonywać badania, są otwarci na ustalenie i wyeliminowanie przyczyny obecnego stanu zdrowia i deklarują gotowość wprowadzenia w związku z tym zmian żywieniowych. Pacjenci już nie tylko chcą gubić nadprogramowe kilogramy, ale też chcą z pomocą diety usprawnić pracę tarczycy w niedoczynności, poprawić gospodarkę trawienną, hormonalną, cukrową. To postrzeganie dietetyki faktycznie się zmieniło - mówi Wiktoria Kłos ze Sports-med.
- Moda na diety towarzyszy nam od lat i towarzyszyć będzie. Nadal żyjemy w czasach kultu pięknego ciała, ale na szczęście możemy zaobserwować towarzyszącą temu modę na bycie fit. Czas wychudzonych dziewczyn, będącymi kanonami piękna, minął i zastąpił go zdrowszy wzorzec kobiety wyćwiczonej, umięśnionej i nadal szczupłej. Zdecydowanie zdrowszej i bardziej świadomej. Oczywiście nadal nie brakuje diet restrykcyjnych, redukcyjnych diet "cud" czy diet eliminacyjnych - mówi Anna Szymborska, wykładowca, ekspert Wyższej Szkoły Zdrowia w Gdańsku.
Potrzeba korzystania z usług dietetyka jest coraz większa.

- Otyłość oczywiście powszednieje i staje się czymś coraz bardziej w normie. Coraz więcej wokół nas osób z nadwagą i otyłością, w związku z tym przyzwyczajamy się do niej, natomiast zawsze będzie istniała grupa osób, dla której wizerunek, zagadnienia związane ze zdrowym stylem życia, dbaniem o siebie tak, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Ta grupa będzie wzrastała. Natomiast myślę, że nie będą to gwałtowne ani duże przyrosty. Coraz więcej osób przechodzi w tej chwili na diety bezmięsne: jarskie, wegetariańskie i wegańskie. Takie osoby także potrzebują ułożenia zbilansowanej diety - mówi Agata Szczerkowska Malinowska, psycholog i dietetyk z poradni dietetycznej JemZdrowo.
Duży dostęp do tego rodzaju diet gwarantuje również internet. Jednym z trendów jest możliwość zakupu diety tą właśnie drogą, chociaż - jak się okazuje - nie zawsze jest to mądre rozwiązanie.

- Żyjemy w czasach, w których chcemy mieć coś łatwo, szybko i na wyciągnięcie ręki. Wiara, że jedna dieta coś zmieni, kończy się niejednokrotnie chwilowym sukcesem i radością, a chwilę potem efektem jo-jo - dodaje Anna Szymborska.
Ze względu na rosnącą świadomość chętniej jednak korzystamy z indywidualnych porad dietetyków. Co jakiś czas pojawiają się natomiast nowe trendy dietetyczne.

- W mojej opinii obecnie przybywa osób, które stosują dietę wegetariańską czy wegańską. Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa, a czasami też produktów mlecznych. Zdecydowanie rzadziej mamy do czynienia z niezdrowymi tzw. dietami cud, coraz częściej sięgamy po zdrowe rozwiązania, jadłospisy opierające się na zdrowych zasadach żywienia - mówi Dominika Dietrich, dietetyk medyczny z Akademii Skutecznej Diety.
Dietetyk zajmuje się układaniem diet, diagnozuje potrzeby swoich pacjentów, prowadzi dokumentację medyczną, a nieraz pełni też funkcję nauczyciela, który uświadamia swoich podopiecznych, jak dbać o zdrowe żywienie. Dietetyk zajmuje się układaniem diet, diagnozuje potrzeby swoich pacjentów, prowadzi dokumentację medyczną, a nieraz pełni też funkcję nauczyciela, który uświadamia swoich podopiecznych, jak dbać o zdrowe żywienie.

Pomoc dietetyka mądrym sposobem na odchudzanie



- Prawdziwy dietetyk musi łączyć w sobie tak naprawdę kilka umiejętności. Musi motywować do działania, być oparciem dla danej osoby, mieć podejście psychologiczne, umiejętnie analizować problemy zdrowotne oraz wyniki badań. Wiedza psychologiczna jest bardzo pomocna w codziennej pracy z pacjentem, często za otyłością kryje się wiele problemów na tle psychicznym - dodaje Dominika Dietrich.
W przeciwieństwie do ogólnodostępnych restrykcyjnych diet czy jadłospisów, które możemy kupić w internecie, te przygotowane indywidualnie przez dietetyków są ściśle dopasowane do płci, wieku, wagi, poziomu aktywności fizycznej, predyspozycji czy chorób i wyników badań danej osoby.

- Praca z ludźmi wymaga właściwego podejścia. Każdy z pacjentów boryka się z innym problemem, znajduje się w innej sytuacji życiowej, ma też za sobą inną historię zdrowotną czy żywieniową - podkreśla Wiktoria Kłos. - Często na spotkaniach korzysta się z psychodietetyki, aby zapewnić dodatkowe wsparcie. Omawia się mechanizmy, które rządzą ciałem, uczy się reakcji na sygnały płynące z organizmu, wspiera się w zmianie nawyków żywieniowych. Głównie poprzez rozmowę, zadawanie odpowiednich pytań, słuchanie. Podczas wizyty w poradni korzysta się z wiedzy z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej czy też psychodietetyki, lecz wizyty różnią się zastosowanym udziałem procentowym z danego zakresu dietetyki - dodaje.

Ranking trójmiejskich dietetyków



Opieka dietetyka skupia się nie tylko na objawach, ale też i przyczynach konkretnego stanu. Takie holistyczne podejście zapoczątkowało wspomnianą już psychodietetykę, która wciąż jest dość nową dziedziną w Polsce.

- Psychodietetyka jest dziedziną, która szuka przyczyn, np. otyłości, pozwala skutecznie i bez restrykcyjnych diet przejść na drogę ku zmianie. Ta wciąż nowa w Polsce dziedzina wychodzi naprzeciw nie tylko mitom, związanym z jedzeniem, ale również szkodliwemu braku wiedzy i świadomości, co tak naprawdę dzieje się w naszych głowach i jaki to ma wpływ na ciało. Uczy, że jedzenie może być przyjemnością, a nie wyrzutem sumienia, a co najlepsze - że można być zdrowym i szczupłym, nie będąc wiecznie na diecie - wyjaśnia Anna Szymborska.

Kształcenie w kierunku dietetyki



By zostać wykwalifikowanym specjalistą z zakresu żywienia, trzeba zacząć od odpowiedniej edukacji. Kierunek dietetyki bądź nauk o żywieniu jest w ofercie wielu uczelni. Oprócz tego popularnością cieszą się także kursy specjalistyczne, które podnoszą kwalifikacje dietetyków z zakresu żywienia.

- Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku kształci studentów na kierunkach ściśle związanych ze zdrowiem, w tym m.in. oferuje studia na kierunku dietetyka na poziomie studiów I i II stopnia (licencjackich i magisterskich). Osoby, które zastanawiają się nad dokształceniem, zapraszamy również na studia podyplomowe na kierunku dietetyka i ekodietetyka oraz na kurs z zakresu psychodietyki. Nasi absolwenci są cenionymi na rynku specjalistami, a sama uczelnia coraz silniej identyfikowana jest jako centrum kształcenia wykwalifikowanych pracowników z obszaru nauk o zdrowiu - podkreśla dr n. med. Marzena Podgórska, prorektor Wyższej Szkoły Zdrowia.

Miejsca

Opinie (38) 4 zablokowane

  • Dietetyk odchudzi twoj portfel (5)

    • 28 5

    • Ja wymyśliłem kolejną niezwykle potrzebną nową profesję, dołączy do kanonu i będzie na nia wzięcie! (3)

      Nazwę ją: "doradca openerowy";) W cyklu porad dla bezstresowej młodzieży odpowiem na najważniejsze pytania obecnych 20to-paro latków, czyli: jak obnosić się z gołą kostką w zimę i ajfonem na koncercie. Jak wrzucać selfie na insta w sytuacjach ekstremalnych. Jak eksponować sieciówkowe gacie Kevin sr*jn. Czy dziecko nazwać Brajan, Dżejson, czy Ajfoniusz ;) ?

      • 18 1

      • Zamawiam Pana usługi (1)

        Dżesika

        • 9 0

        • To nie są tanie rzeczy.

          Czesz bobra.

          • 8 0

      • słyszałem

        że jakiś dzban lub dzbaniara chciała dać dziecku na imię dżoint tylko urząd się nie zgodził

        • 13 0

    • zdecydowanie

      za wizytę 150 zeta

      • 4 0

  • (2)

    Dietetycy jeszcze ujdą. Jest na nich moda bo to takie nowoczesne bezglutenowe, insragramowe i fotogeniczne zajęcie, szczególnie w towarzystiwe utrzymanek i insta-lodziarek z monciaka;). Ale już reszta podobnych "znafcuf" jaka się wyłoniła jak grzyby po deszczu- czyli ci wszyscy doradcy personalni, "trenerzy" personalni, reszta tych wszystkich nadąsanych pseudo- "menadżerów" z youtuba ... jest po to żeby za pieniadze karmić Cię angielsko brzmiącymi frazesami, a ty możesz szpanować, że masz trenera personalnego i innego doradce ;)

    • 29 2

    • COŚ

      w tym jest

      • 3 0

    • Mogę cię wykołczować za 500zł/h

      • 0 0

  • (12)

    Ciekawe jakby wyglądała dieta u takiego fachowca dla mnie.
    Nie jem warzyw i owoców, nie zjem rzeczy typu ser żółty, kefir, maślanka, jogurt owocowy, owsianka, kasza, owoce morza i wiele wiele innych.
    Nie mam problemów ze zdrowiem i wagą. Taka dziwaczna moja dieta nie miała wpływu na przebieg zdrowych ciąż i urodzenie zdrowych dzieci. Też się dało hehe. Ale ciekawiła by mnie rozpiska dietetyczna takiego fachowca dla mnie.

    • 6 15

    • (2)

      a kogo interesują twoje dziwne upodobania żywieniowe?

      • 9 5

      • Oj jak się nie podoba to po co czytasz i komentujesz?

        • 1 4

      • akurat nie są dziwne, uważam że są b. mądre i zdrowe

        mam podobnie
        staram się utrzymać wagę
        60 lat bez lekarstw i lekarzy
        najważniejsze nie objadać się! to jest podstawa

        • 0 0

    • lód w kostkach ?

      • 4 1

    • (7)

      Nie masz problemów bo się badałaś i wiesz? Czy po prostu się jeszcze nie ujawniły?

      • 3 4

      • (4)

        Badam się regularnie. Po tylu latach życia coś by wyszło... Jakieś niedożywienia, anemie, brak jakiś witamin czy minerałów, słabe paznokcie czy wypadające włosy. Póki co nic... A nawet jak zachoruję kiedyś na coś to na pewno będzie to z powodu nie jedzenia warzyw i owoców? Ci wszyscy chorzy na wszelkie choróbska, choćby tyle odmian raka, też zachorowali bo nie jedli warzywek?

        • 2 2

        • (1)

          hmm a co jesz wtedy? mieso i suchy makaron?

          • 2 1

          • Dlaczego suchy? Przecież z mięska jest pyszny sosik.

            • 1 0

        • (1)

          od niejedzenia warzyw i owoców nie choruje się tylko na raka. Poza rakiem są inne przykre dolegliwości, zwłaszcza dla kobiet

          • 1 2

          • Przecież napisałam wszelkie choróbska, a nie że rak!

            • 0 0

      • jak się zbadam to będzie jeszcze lepiej? (1)

        jeżeli dobrze się czujesz, to idziesz szukać " dziury w całym"

        • 0 1

        • Taaa... Bo zwykłe badania kontrolne raz na jakiś czas to takie dziwne jest prawda?

          • 0 0

  • A wystarczyłoby po prostu żrec dwa razy mniej niz zwykle. (8)

    • 19 10

    • (7)

      I miliony ludzi z nadwagą nie wpadły na tę genialną myśl! Jak to możliwe?

      • 7 10

      • (4)

        Te miliony ludzi doskonale o tym wiedzą, ale nie potrafią przestać się obżerać na potęgę. Wiedza może i jest, ale siła woli już nie.

        • 14 3

        • (2)

          To nie tylko chodzi o siłę woli. Mniejszy posiłek oznacza wystąpienie całego wachlarza negatywnych zachowań.

          • 2 4

          • Echo w bebzunie to jeden z efektów.

            • 2 0

          • a jakież to zachowania negatywne? he he

            no czegoś takiego nie słyszałam
            czyli lepiej być grubym, ociężałym z całą apteką w domu- 90proc. chorób bierze się z nadwagi- nadciśnienie, cukrzyca...

            • 0 0

        • bo ludzie to lenie :)

          jw

          • 4 0

      • Jak to możliwe ze miliony ludzi chleją wóde i jarają fajki, mimo że wiedzą ze to szkodliwe? (1)

        • 15 0

        • może mniej szkodliwe jak nadmiar jedzenia

          pomyśl sobie że organizm jest zmuszany do przerobienia tego nadmiaru, wątroba, trzustka, żołądek na okrągło ciężko pracuje- chyba ma prawo wysiąść...

          • 1 0

  • Moja Córka nie je owoców, warzyw surowych, nie je produktów mlecznych bo ma uczulenie na lektyny mleczne. Gdy korzystałam z dietetyka dokładnie to na co była uczulone miała zapisane w diecie. Nie ma produktów szkodliwych! Istotne jest - co organizm danego człowiek z tym produktem zrobi - czy i jak go strawi

    • 5 2

  • " nic nie jest trucizną i wszystko jest trucizną. To ilość decyduje o truciźnie" . Paracelsus, i tego się trzymajmy

    • 10 0

  • Dietetyk . Wymysł naszych czasów .

    Normalny człowiek wie co ma jeść a czego nie . Dzisiejszemu pokoleniu pokemonów w rureczkach trzeba buty wiązać.

    • 17 7

  • podstawowa i najważniejsza dieta

    to "żreć" jak najmniej i nie czytać bzdur że powinieneś jeść to czy tamto, jedz mało, czasem czuj się głodnym
    a
    przejedzenie to najgorsze co może być dla organizmu szczególnie dorosłego!

    • 4 1

  • a dodam że jak widzę dietetyka który sam ma problemy z wagą

    to już...

    • 3 0

  • Dietetyk? (1)

    Prawdziwy dietetyk to taki, który ma pojęcie o biochemii

    • 3 0

    • Do roboty wynalazki

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Gdynia ScienceSlam

sesja naukowa

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Drzewa użytkowe to?

 

Najczęściej czytane