• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Wydarzenie już się odbyło

Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. (3 opinie)

W gdańskim Domu Uphagena w dniach 3-4 listopada 2011 roku odbędzie się międzynarodowa konferencja naukowa - Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Konferencja inauguruje obchody 100-lecia otwarcia Muzeum wnętrz mieszczańskich w Domu Uphagena. Współorganizatorem konferencji jest Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego. W imieniu organizatorów serdecznie zapraszam!

Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem
Międzynarodowa konferencja naukowa, 3-4 listopada 2011 r.

Konferencja inauguruje obchody 100-lecia otwarcia Muzeum wnętrz mieszczańskich w Domu Uphagena

kurator konferencji: prof. UG dr hab. Beata Możejko

miejsce obrad: Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska, ul. Długa 12 w Gdańsku

Organizatorzy: Zakład Historii Średniowiecza Polski i Nauk Pomocniczych Historii Instytutu Historii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Dom Uphagena, oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska

Patronat honorowy: Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz oraz JM Rektor Uniwersytetu Gdańskiego prof. dr hab. Bernard Lammek.

Dzień 1. (3 XI 2011 r.)

Rozpoczęcie obrad: godzina 9.00
Uroczyste powitanie zaproszonych gości
Słowo wstępne - Dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Gdańska: Adam Koperkiewicz
Słowo wstępne - Prorektor Uniwersytetu Gdańskiego: prof. dr hab. Józef A. Włodarski
Godz. 9.30-9.40 - Słowo wstępne o postaci Johanna Uphagena

Referaty
I.
9.40 -10.00 - dr hab. Ireneusz Milewski (Uniwersytet Gdański), Ceny żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim w relacjach greckich i łacińskich Ojców Kościoła
10.00 - 10.20 - dr Agnieszka Teterycz-Puzio ( Akademia Pomorska w Słupsku), Kronikarzy rozkosze stołu: przyjemność - umiar - czy niezbędna potrzeba? Jedzenie w świetle kronik z XI-XIII wieku
10.20 - 10.40 - prof. UŚ dr hab. Jerzy Sperka ( Uniwersytet Śląski w Katowicach), Dwór pierwszych Jagiellonów a tajniki średniowiecznej kuchni
10.40 - 11.00 - prof. UG dr hab. Anna Paner (Uniwersytet Gdański), Miłe złego początki, czyli co jadali i co szkodziło zdrowiu czeskich Luksemburgów
11.00 - 11.20 - dr Rafał Kubicki (Uniwersytet Gdański), Wokół klasztornego refektarza - przepisy i praktyka na przykładzie mendykantów z terenu państwa zakonu krzyżackiego w Prusach

11.20-11.40 - Przerwa kawowa

II.
11.40 -12.00 - dr Kateřina Jíšová (Archiwum Główne Miasta Pragi), Nejstarší česká kuchařka
12.00 -12.20 - dr Rafał Hryszko (Uniwersytet Jagielloński), Katalońskie praktyki kulinarne w świetle najstarszych ksiąg kucharskich w późnym średniowieczu
12.20-12.40 mgr Aleksandra Barwicka (Uniwersytet Śląski w Katowicach), Stół królewski podczas uroczystości weselnych Zygmunta III Wazy i Anny Austriaczki w 1592 roku

12.40 - 13.00 - Przerwa kawowa

III.
13.00-13.20 - prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski (Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu), "Smażenie różnych konfektów". Nowy obraz kuchni staropolskiej?
13.20 - 13.40 - dr Olga Fejtová (Archiwum Główne Miasta Pragi), Raně novověké konverzační příručky jako pramen k dějinám stravování
13.40-14.00 - dr Jacek Kriegseisen (Uniwersytet Gdański), Oznaki splendoru. Srebra Rady Miasta Gdańska

14.00 - 15.30 - Przerwa obiadowa

IV.
15.30 - 15.50 - dr Elke Bauer (Instytut Herdera w Marburgu), Eva König. Eine Hamburgerin und die Wiener Küche um 1770. Ein ungewöhnliches Reisetagebuch
15.50 - 16.00 - dr Anna Szylar (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. prof. S. Tarnowskiego w Tarnobrzegu), "Za róże do smażenia, wiśnie i maliny...", czyli smaki, smaczki i inne osobliwości kuchni klasztornej w konwentach żeńskich w XVII i XVIII wieku (komunikat)
16.00 - 16.20 - prof. UG dr hab. Gabriela Majewska (Uniwersytet Gdański), Książki kucharskie a szwedzki stół w Szwecji XVII i XVIII wieku
16.20 - 16.40 - prof. UŚ dr hab. Ryszard Skowron (Uniwersytet Śląski w Katowicach), W labiryncie znaków. Etykieta i ceremoniał posiłku króla hiszpańskiego (XVI-XVII wieku)
16. 40 - 17.00 dr hab. Iwona Sakowicz (Uniwersytet Gdański), Piknikowy stół angielski na przełomie XVIII i XIX wieku

17.00 - 18.30 - Dyskusja

Dzień 2. (4 listopada 2011)

V.
10.00 - 10.20 - dr Martin Nodl (Centrum Studiów Mediewistycznych w Pradze), Sladovníci a konzumace piva v pozdně středověkých Čechách
10.20 - 10.30 - dr Michał Granowski ( Uniwersytet Śląski w Katowicach), Wydatki na jedzenie w XVI-wiecznym Tyńcu według ksiąg rachunkowych (komunikat)
10.30-10.50 - dr Roman Zaoral (Uniwersytet Karola w Pradze), Jídelníček na dvorech v Praze a na Karlštejně na přelomu 14. a 15. století
10. 50 - 11.00 - Zuzanna Kowalska (Uniwersytet Śląski w Katowicach), Posiłek królewski w epoce Tudorów w świetle "Ordinances for the Royal Household" (komunikat)
11.00 - 11.20 - mgr Robert Antonín Ph. D.(Śląski Uniwersytet w Opawie), mgr Michaela Malaníková (Uniwersytet Masaryka w Brnie), Když se jídla nedostává - středověké reflexe "hladových let" ve středoevropském prostoru
11. 20 -11.40 - Przerwa kawowa
VI.
11.40 - 12.00 - mgr. Tomáš Borovský Ph.D. (Uniwerstet Masaryka w Brnie), Městské hostiny na středověké Moravě
12.00 - 12.20 - prof. zw. dr hab. Dorota Żołądź-Strzelczyk (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu), "Jako karmić dzieci w dzieciństwie ich" - żywienie niemowląt i małych dzieci w XVI-XVIII wieku
12.20 - 12.40 - dr Ewa Łączyńska (Akademii Pomorska w Słupsku), Na co dzień i od święta -- menu gdańskich ludzi morza w XVIII wieku

12.40 - 13.00 - Przerwa kawowa

VII.
13.00 - 13.20 - dr Dariusz Kaczor (Uniwersytet Gdański), Wyżywienie delegacji burmistrza toruńskiego Jacoba Koyego podczas podróży do Warszawy w 1569/1570 roku
13.20 - 13. 40 - dr Piotr Kociumbas ( Uniwersytet Warszawski), Przed używaniem i po używaniu pokarmów. Gdańszczanina modlitwa przy stole w świetle lokalnych siedemnasto- i osiemnastowiecznych kancjonałów
13.40 - 14.00 - mgr Anna Saratowicz-Dudyńska (Zamek Królewski w Warszawie), Serwisy srebrne Stanisława Augusta. Okoliczności zamówienia, wykonawcy, sposób użycia

14.00 - 15.30 - Przerwa obiadowa

VIII.
15.30 - 15.50 - dr Ewa Barylewska-Szymańska (Dom Uphagena, oddział MHMG i Instytut Historii PAN), Kuchnie i spiżarnie w osiemnastowiecznych domach gdańskich
15.50 - 16.10 - prof. UG dr hab. Józef A. Włodarski (Uniwersytet Gdański), Wykorzystanie leczniczych właściwości zbóż, warzyw i owoców w kuchni staropolskiej
16.10 - 16.30 - dr Sławomir Kościelak (Uniwersytet Gdański), Spiżarnia biskupa - spiżarnia zakonnika. Spożywcze gusta duchownych z okolic Gdańska na przełomie XVII i XVIII wieku
16.30 - 16.50 - dr hab. Tadeusz Czekalski (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie), Dziewiętnastowieczni mistrzowie sztuki kulinarnej - ewolucja zawodu i czynniki prestiżu
16. 50 - 17.10 - dr Joanna Paprocka-Gajek (Muzeum Pałac w Wilanowie), Platerowa zastawa stołu na terenie ziem polskich w XIX w. Producenci i oferta.

17. 10 - 18. 00 - dyskusja i podsumowanie obrad

Przeczytaj także

Opinie (3)

  • Bardzo chętnie bym poszła.

    Szkoda tylko, że termin i godziny niedogodne dla ludzi pracujących.

    • 12 0

  • terminowo kiepsko, szkoda,że nie weekend...

    • 5 0

  • bardzo chetnie pojde,ciekawy temat.ranne godziny zbyt wczesne

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Sprawdź się

Wybierz poziom

Fale morskie powstają na Bałtyku w wyniku:

 

Najczęściej czytane