• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Kuchnia Veneto i Wenecji - warsztaty kolacyjne

Wenecjanie już od jedenastej rano spędzają czas na szczególnym zajęciu - szukaniu cienia.
To "szukanie" polega na powolnym przemieszczaniu się od jednego baru do drugiego i wypijaniu w każdym z nich kieliszka lodowatego prosecco - wytrawnego białego musującego wina.

cze 29

sobota, godz. 10:15

Gdańsk, ul. Jana Kilińskiego 4...
bilety 15 zł
wrz 10

wtorek, godz. 18:00

bilety 450 zł
Próżnowanie, wykwintność i głęboka melancholia, legendarne cechy weneckiego stylu życia, znajdują odbicie w charakterystycznej kuchni tego regionu.

Wenecja różni się bardzo od pozostałej części Veneto. Wzniesione na lagunie miasto oczarowuje odrapanymi ścianami domów z XV i XVI wieku, arystokratyczną atmosferą dekadencji, książęcymi salonami z wypaczonymi przez czas podłogami. Natomiast schludne i zadbane miasteczka regionu przycupnęły między zielonymi wzgórzami, a wśród wiejskiej zieleni bieleją klasyczne XVI wieczne wille. Kuchnia ma raczej charakter kuchni stałego lądu, podczas gdy w Wenecji, opiera się w całości na rybach.

Produktami wiodącymi i omawianymi będą: kasza kukurydziana, ryż, kalmary , przegrzebki, wątróbka cielęca, gołębie, grzyby, buraki, ricotta, groszek, krewetki i mule.

Pokażę jak przygotować tradycyjne lokalne dania i opowiem o Wenecji i regionie Veneto, ich historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.

Co przygotujemy:
Polenta pasticciata - Zapiekana polenta z mięsnym sosem pomidorowym z ziołami
Tagliatelle e bisi - Domowe tagliatelle z zielonym groszkiem
Ravioli ampezzani - Pierożki z buraczkami i ricottą, z masłem, parmezanem i makiem
Risotto ai frutti di mare e capesante fritte - Risotto z owocami morza i smażone przegrzebki z szalotką i tymiankiem
Sformato di gamberi e porcini con peoci al. cartoccio - Zapiekane krewetki z borowikami i mule w papilocie
Fegato alla veneziana con gnocchi alla rucola - Wątróbka cielęca po wenecku i kopytka z rukolą
Piccioni lipieni con risotto ai funghi - Faszerowane gołębie i risotto z grzybami
Frittole veneziane e crema fritta - Weneckie "racuchy" i smażony krem

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Opinie

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jakie nietypowe rośliny można znaleźć w Trójmiejskim Parku Krajobrazowym?

 

Najczęściej czytane