• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Pleśń na warzywach - odkrajać czy wyrzucać?

Piotr Kallalas
20 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Wiele osób, widząc pleśń na warzywie lub owocu, po prostu ją odkraja i pozostawia resztę do zjedzenia. Wiele osób, widząc pleśń na warzywie lub owocu, po prostu ją odkraja i pozostawia resztę do zjedzenia.

Pleśń to prawdziwa zmora kuchennych zapasów spożywczych. Pojawia się najczęściej na soczystych owocach i warzywach, których nie pozostawiamy w lodówce. Co zrobić jednak, gdy pojawią się ślady zepsucia?



Czy wyrzucasz warzywo lub owoc, na którym pojawiła się pleśń?

Owoce czy warzywa pozostawione na blacie kuchni niestety bardzo często się psują, zanim zdążymy je zjeść. Chyba każdy z nas co jakiś czas spotyka się z pomidorem, na którym pojawia się biały kożuszek lub z brązowym zabarwieniem na jabłkach. Niestety wyższe temperatury, jakie panują w kuchni, połączone z dużą wilgotnością sprawiają bardzo dobre warunki do rozwoju pleśni, a więc grzybów strzępkowych.

Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?



"Cały produkt jest już zainfekowany"



Stara wieść, przekazywana głównie przez seniorów w rodzinie, głosiła, że taki zepsuty fragment można odkroić, "reszta jest przecież dobra". Wiele osób zresztą tak właśnie postępuje, starając się, jeśli oczywiście pleśń nie okrywa większej części owocu, nie wyrzucać do śmieci. Okazuje się jednak, że symptomy psucia, które widzimy na fragmentach skórki jabłka, gruszki czy właśnie pomidora, oznaczają, że cały owoc czy warzywo boryka się z rozwojem pleśni.

- W sytuacji pojawienia się kolonii pleśni w danym miejscu oznacza to, że cały produkt jest już zainfekowany, bo strzępki pleśni opanowały już cały produkt, a my widzimy tylko ostatni etap wzrostu na zewnątrz produktu. Zatem dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego powinno się nie spożywać takiego owocu/warzywa. Oczywiście u jednych nie zaobserwuje się żadnych efektów toksycznych, ale czasem nudności, zawroty głowy czy biegunki mogą być wywołane przez mykotoksyny. Zależy to od odporności danego organizmu - tłumaczy dr inż. Maciej Tankiewicz, adiunkt z Zakładu Toksykologii Środowiska Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Długofalowa ekspozycja na toksyny wytwarzane przez grzyby rozwijające się na żywności sprzyja powstawaniu groźnych mutacji i nowotworów. Dlatego warto po prostu starać się zabezpieczyć warzywa i owoce przed rozwojem pleśni - umieszczając je w miejscach, gdzie panują niższe temperatury.

Miejsca

Opinie (64) 8 zablokowanych

  • (1)

    Świetny artykuł naprawdę interesujące. Wy myślicie ze ludzie mózgów nie maja?

    • 8 2

    • Tak, a o co chodzi? Może mają?

      • 2 1

  • (2)

    "co się nie zabije to cię wzmocni". Rasputin od młodych lat przyjmował małe dawki arszeniku i jak chcieli go otruć to trucizna nie pomogła, dopiero zginął jak do niego strzelali.

    • 10 4

    • A mógł od młodych lat również do siebie strzelać np. z wiatrówki ;]

      • 10 0

    • Człowiek nie wykształca mechanizmów obronnych przed arszenikiem bo takowych nie ma. Rasputin był po prostu twardym zawodnikiem, albo ten arszenik był wątpliwej jakości. Jakby go nie zabili to sam by się prędzej czy później wykończył, własnym.

      • 0 0

  • Prawda jest po srodku bo czesto plesn albo co do niej podobnego jest powierzchowna ,Obecnie mamy wręcz histeryczne podejscie do (3)

    Jak to mozliwe ze obecni zeniorzy maja 100razy wiekszą odpornosc niz obecne gimbusy bojace sie wszystkiego i zalewajace sie mydłem antybakteryjnym 20 razy w ciagu dnia.Dlaczego nie wymarli ???

    • 16 2

    • Udzielam odpowiedzi (2)

      Bo ci seniorzy których widzisz, to tylko ci co się ostali. To co ty podajesz to piękny przykład błędy logicznegi który potocznie nazywa się błędem przeżywalności.
      Wnisokujesz, że wszyscy z danego pokolenia byli hardzi i wytrzymali, bo widzisz tylko te jednostki które dotrwały.
      Wystarczy zerknąć na średnią długość życia i jak się zmieniała.

      • 6 3

      • Kazdy moze takie brednie zmyslac ale ty jestes najlepszym przkładem ze logika jest ci obca a chesz sie o niej wypowiadac (1)

        Tacy jak ty nawet nie dozyją takiego wieku jak oni.

        • 0 3

        • Buhaha, jak się kończą argumenty to używasz personalnych by przykryć swoje błędy w rozumowaniu i wyciąganiu wniosków.

          Nadal nie zaprzeczyłeś jego argumentowi. Posunąłeś się za to do dziecinady.

          • 0 0

  • Kapusta kiszona

    • 7 0

  • Swoja slubna tez trzeba wymienic, bo jest stara ale juz nie jara. Chyba, ze najtansze Klubowe, albo Caro.

    • 4 1

  • Ślady zepsucia to nie musi być pleśń - tu mi brakuje komentarza specjalisty (2)

    Czerniejące owoce to może być uwolniona melanina, a nie pleśń - zob. np. "enzymatic browning" opisywany w Scientific American.
    Pytanie co z awokado, skórka nieuszkodzona, a może mieć czarne fragmenty - też melanina?
    Tu mi brakuje komentarza eksperta, bo to o pleśni to oczywistości. A takich mniej oczywistych rzeczy, jak w/w to nigdzie nie ma w polskiej prasie. I nie wiem - jeść takie awokado, czy nie jeść?

    • 6 1

    • Jeśli nie jesteś pewny/a (1)

      Nie jedz. Wyrzuć / zrób kompost. Przy odrobinie pecha może to się skończyć nieciekawą infekcją grzybiczną całego organizmu.

      • 0 3

      • Bzdura - przy takim podejściu nikt nie powinien nic jeść

        W barze/restauracji/hotelu nie, bo mogą zrobić z zapleśniałych.
        Dżemów, mrożonek też nie - j.w.
        Mięsa nie - bo mogli sprzedać zapleśniałe i umyte Ludwikiem.
        I pod żadnym pozorem zbóż i orzechów - pleśni nie widać, a mogą zawierać aflatoksynę - najbardziej rakotwórczą mykotoksynę wytwarzaną przez pleśnie. Albo bardzo szkodliwy tlenek etylenu - afera z ekologicznym sezamem sprzed dwóch lat.

        • 3 0

  • Cholera... będę musiał wyrzucać sery zaraz po zakupie... (1)

    • 7 0

    • abstrahując od Twojego zartu

      Jeżeli żółty ser ma pleśń wystarczy to grubo okroić i jest ok. Z warzywami, owocami lub pieczywem już nie można tak zrobić oczywiście

      • 1 1

  • Polak wszystko zje.

    Nic się nie marnuje w restauracji dla Polaków.

    • 2 1

  • Jedzcie i umierajcie, przynajmniej będzie mniej przygł_upów.

    • 4 1

  • Lziluzje całość i wyrzucam warzywo

    taka sytuacja...

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

V Ogólnopolska Studencka Konferencja Neurologiczna

konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jakie zwierzęta są związane z ekosystemem jeziora?

 

Najczęściej czytane