- 1 Rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jakie zasady? (22 opinie)
- 2 Podwyżki w szkolnictwie nie dla wszystkich? "Jesteśmy pomijani" (174 opinie)
- 3 Politechnika Gdańska stawia na energetykę jądrową. Podpisano list intencyjny (13 opinii)
- 4 Matura 2024 z polskiego. Czego się spodziewać? (24 opinie)
- 5 Rakieta Elona Muska nad Trójmiastem (120 opinii)
- 6 Matura 2024: Co będzie na egzaminie z angielskiego? (13 opinii)
Szybko i tanio wykryją pestycydy. Współpraca z naukowcami z Indii
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej oraz Shiv Nadar University w Indiach, które są jednym z największych producentów żywności na świecie, chcą wspólnie wytwarzać i badać tanie, elastyczne czujniki diamentowe do wykrywania pestycydów dla rolnictwa i przemysłu spożywczego.
Pleśń na warzywach - odkrajać czy wyrzucać?
- Nawiązaliśmy współpracę i będziemy teraz zabiegać o kolejne środki na realizację dalszych badań - mówi prof. Robert Bogdanowicz. - Grupa prof. Roya zajmuje się wykrywaniem pestycydów i sensorami w obszarze elektrochemii. My z kolei specjalizujemy się w wytwarzaniu elektrod, czyli kluczowego elementu do wykrywania pestycydów.
- Planujemy wytworzyć specyficzne elektrody, scharakteryzować ich właściwości fizyko-chemiczne, a następnie zespół prof. Roya przeprowadzi detekcję czterech najbardziej popularnych pestycydów stosowanych w Indiach - mówi dr inż. Mateusz Ficek z zespołu badawczego. - Dostępne obecnie narzędzia do wykrywania tych substancji są kosztowne i wymagają użycia dużych laboratoriów, a nasza metoda ma być szybka, tania i łatwa w stosowaniu.
Pestycydy i plastik we krwi. Jakie kupujemy warzywa i owoce?
Współpraca z naukowcami z Indii
Podczas wizyty w Indiach naukowcy PG odwiedzili też Alagappa University, gdzie odbywała się konferencja poświęcona badaniom biosensorycznym oraz elektronice dla rozwiązań energetycznych. W kuluarowych dyskusjach omawiano potencjalne możliwości współpracy naukowej oraz wymiany kadry i studentów.
- Zapoznaliśmy się także z bieżącymi wynikami badań, dostępną infrastrukturą badawczą oraz nawiązaliśmy szereg bezpośrednich kontaktów naukowych - dodaje prof. Bogdanowicz.
Ponadto naukowcy odbyli wizytę studyjną w Bharathidasan University (BDU) u prof. Arumugama Sonahalama, jednego z kierujących projektem po stronie indyjskiej, który zajmuje się diagnostyką elektryczną opracowywanych sensorów.
Wyjazd został zrealizowany w ramach współpracy bilateralnej finansowanej z partnerskiego programu Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej Polska-Indie realizowanego w latach 2020-2023.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-12-27 15:43
Niech wdrożą jak najszybciej - pamiętna afera z tlenkiem etylenu w sezamie z Indii w 2020r.
Po raz pierwszy wykryto to w Belgii czy Holandii. Skażenie niektórych partii przekraczało normy 1000-krotnie. Dotyczyło to też sezamu ekologicznego - sam pamiętam jak wyrzucałem taki ekologiczny sezam po tym jak GIS opublikował numery partii czy nazwy produktów.
Niech wdrożą jak najszybiej, zamiast czekać, aż ktoś z zachodniej Europy takie rzeczy wykryje i dopiero wtedy nasze służby się dowiedzą.- 23 1
-
2022-12-30 04:13
Powoli toczą się te badania , nikt z producentów żywności się nie pali do pomocy dla takich labolatoriow, to powinno być dotowane z uni i naszych podatków bo codziennie narażamy się jedząc skażone pożywienie
- 4 0
-
2022-12-27 19:09
Niech zbadają pod tym kątem (1)
zboże z UA, które zalało nasz rynek... chociaż, kto tam w mieście się zbożem interesuje. Nikt zboża przecież nie je,tylko chleb i bułeczki;)
- 22 5
-
2022-12-27 19:14
Tam jest środek chemiczny roundup kwadrat
Taki że te testy się stopia
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.