• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szynka z celulozy stanie się alternatywą dla wegan?

Piotr Kallalas
28 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (125)
Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna. Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna.

Czy produkty na bazie celulozy mogą stać się alternatywą dla wegan? Tak twierdzą gdańscy naukowcy, którzy chcą przyczynić się do powstania wegańskich kiełbas i wędlin przygotowanych na bazie polimerów sacharydowych produkowanych przez bakterie.



Czy w twojej diecie jest mięso?

Badacze z Politechniki Gdańskiej pracują nad rozwiązaniami, które mogą okazać się zbawienne zwłaszcza dla osób, którzy poszukują zdrowych zamienników produktów mięsnych. Obecnie weganie mają do dyspozycji dość szeroki wybór produktów, jednak problemem pozostaje niska zawartość protein.

- Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To zresztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych - tłumaczy dr Agata SommerWydziału Chemicznego PG.

Celulozie można nadać smak i zapach



W tym wypadku z pomocą mogą przyjść bakterie produkujące celulozę, która jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ten polisacharyd z jednej strony powoduje uczucie sytości, a z drugiej strony nie zawiera kalorii oraz nie posiada smaku. W tym drugim przypadku można to jednak zmienić.

- Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów. Moje badania dotyczą wyłącznie produktów z grupy wędlin wegańskich, ale celuloza jest już np. stosowana jako dodatek do deserów. Ponieważ jest bezwonna i bezsmakowa, można nadać jej dowolny pożądany smak, zapach i wartości odżywcze - wyjaśnia dr Sommer.
Co istotne, celuloza produkowana przez niegroźne bakterie ma taki sam skład, co celuloza roślinna, jednak posiada cieńsze włókna. Badacze wskazują, że produkcja kiełbas i wędlin wegańskich opierających się na celulozie byłaby bezpieczna i tania.

O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? "Flexitarianizm wpisuje się w trend naszych czasów"
"Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów". "Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów".

"Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych"



Bakterie produkujące celulozę w celach ochronnych to m.in. Komagataeibacter xylinus.

- Substancja ta ma wyjątkowo cenne właściwości użytkowe, wynikające z jej unikalnej molekularnej budowy, którą stanowi chemicznie ultraczysty β-1,4-glukan. Główne cechy tego bionanopolimeru to m.in. wysoka higroskopijność (zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), elastyczność i wytrzymałość mechaniczna. Różne postacie fizyczne i chemiczne bionanocelulozy coraz częściej znajdują zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych - tłumaczą naukowcy.

Gdańscy naukowcy otrzymują celulozę z hodowli laboratoryjnych, które następnie są oczyszczane i z których uzyskuje się czystą celulozę.

- Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych i odżywczych - podsumowuje dr Sommer.
Badania są prowadzone w ramach projektu "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes" finansowanego z ministerialnego programu "Inicjatywa doskonałości - uczelnia badawcza" (IDUB).

Miejsca

Opinie (125) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Same niech sobie

    żrą ten swój wynalazek.

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan. (1)

    Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan.
    Wegan jest jeszcze zbyt mało by można było na nich zarobić pieniądze. Z badań wynika że ogromna większość kupujących przetworzone produkty wegańskie to zwykli mięsożerni ludzie którzy chcą się trochę zdrowiej lub ekologiczniej odżywiać.
    Natomiast weganie najczęściej kupują proste tanie produkty nieprzetworzone.

    • 3 0

    • Nie przesadzaj

      Jako zamienniki mięsa istnieją produkty z soczewicy, fasoli, tofu, bakłażana czy kalafiora. Są dostępne one nawet w postaci wege kotletów, pasztetów i innych. I lepiej samemu sobie robić bowiem te obecnie w sprzedaży są często niesmaczne

      • 0 0

  • Kiełbasa z kału?

    Kiełbaski z kału? Perpetum mobile.

    • 1 0

  • nie jem mięsa (2)

    i nigdy nie jadłem. dlaczego mam jeść coś nazywane szynką, pasztetem, klopsem ? to jak zrobić stek z ludziny i nazwać go papką z buraka

    • 4 4

    • (1)

      Bo są ludzie, którzy potrzebują znajomych smakow, kształtów czy faktur. To że Ty tak nie masz, nie oznacza że inni nie mają. Tak trudno to zrozumieć?

      • 0 0

      • To pewnie ten sam typ co na kazdej wycieczce stoluje sie w maku lub kfc. Po co probowac lokalnych specjalow, lepsze sa znajome ksztalty, smaki i faktury.

        • 0 0

  • Weganie są zabawni... (6)

    Najpierw głośno ogłaszają, że nie jedzą mięsa, bo mięso to morderstwo, a potem kombinują, jakby sobie zjeść wegańską "kiełbaskę", albo wegańską "szynkę", albo wegański "pasztet". Podpowiadam: Iść do mięsnego!

    • 32 5

    • (4)

      Gdzie tu widzisz sprzeczność? Ktoś lubi kiełbasę, ale nie lubi dręczenia zwierząt. Więc kupuje kiełbasę nie robioną z zabitych zwierząt.

      • 6 9

      • (1)

        Nie wiem co ma wspólnego jedzenie mięsa z dręczeniem zwierząt. Nie słyszałem jednak aby wegetarianie protestowali gdy się planuje odstrzał dzików. Widziałem na programach przyrodniczych jak zwierzęta polują na inne i pożerają je co nie było przyjemnym widokiem. Skoro zaś one mogą to czemu człowiek niby nie powinien jeść mięsa?

        • 1 1

        • Ja widzialem zwierzeta jedzace padline, lub inne wcinajace odchody. Jesli one moga to ty tez, sprobuj.

          • 0 0

      • rzecz jasna warzywa i owoce to przemioty martwe i do tego cieszace sie z tego, ze ktos im korzonki zjadl (1)

        my nie dreczymy warzyw, my je tylko zjadamy. Weganinizm w pigulce

        • 11 4

        • Serio porównujesz rośliny do zwierząt?

          • 0 0

    • A co w tym zabawnego? Równie dobrze "zabawni" są ludzie którzy chcą pić bezalkoholowy alkohol czy bezkofeinową kawę. Albo produkty bez laktozy czy glutenu. Skoro jest taka potrzeba i da się to zrobić, to co Ci przeszkadza? Czy ktoś Cię zmusza do jedzenia tych rzeczy?

      • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Najpierw znaleźliśmy problem - za mało białka (8)

    a potem zajęliśmy się czymś inny, bo znamy się na celulozie ;)
    Drodzy weganie - chyba jednak musicie poszukać źródeł protein gdzie indziej, zanim przyjdzie Wam papier jeść.

    • 108 8

    • Głupoty i moda. Mięso jest zdrowe, wszelkie naciągane badania o jego szkodliwośći to propaganda (3)

      Weganizm to szkodliwa moda i religia żywieniowa, która pozbawia ludzi protein.

      • 10 10

      • Ja mam dziwny organizm, ktory umie sobie budowac proteiny sam.

        • 0 0

      • Jak zaczniemy odżywiać się jak małpy

        To wrócimy na drzewa.

        • 1 2

      • Jak wszystko ale z umiarem

        Zawsze lubiłem gadanie że McDonald jest niezdrowy, bo jak się je tylko w maku to się tyje, zdrowe to są np marchewki.
        Polecam zawsze takiemu jegomościu jeść tylko marchewki przez tydzień. Ciekawe jak zareaguje na to organizm.

        • 3 2

    • (2)

      Bill też w tą tematykę zainwestował pieniądze. W US właśnie dopuszczono te cuda do spożycia i nawet nie wymagają oznaczania na produktach, że to sztucznie wychodowane z linii rakowych ze znacznie większym kosztem wytworzenia w energii i CO2 niż naturalne mięsko.

      • 10 11

      • Te cuda to papa + aromaty E550 itd wegańskie wynalzaki

        • 2 0

      • wyHodowane*

        poćwicz ortografię

        • 5 1

    • Tak jest od dawna.

      Niektóre wędliny mają więcej celulozy czy papieru niż mięsa.

      • 4 0

  • Paradoks

    Weganin udający, że wpitziela schabowe? Coś z takim człowiekiem jest nie tak, że musi się oszukiwać.

    • 0 1

  • Drodzy weganie (3)

    Nie chcecie jeść szynki, a jednak dążycie do uzyskania jej walorów smakowych. Po co, skoro szynka jest taka beeeee? Smacznego papieru życzę.

    • 4 3

    • Do niczego nie dążę. Nie tknę tego.

      • 0 0

    • (1)

      Skąd założenie, że wegetarianie/weganie nie jedzą mięsa, bo go nie lubią?
      Bardzo częsty skrót myślowy :)

      • 1 0

      • A niby jest inaczej?

        • 0 0

  • Dziękuję nie skorzystam. To że nie jem mięsa, nie znaczy że mam jeść sztuczne szynki z papieru.

    • 1 0

  • Zapychanie kiebasy papierem i dodawanie wody (2)

    Żeby można było na tym produkcie dużo zarobić.

    • 50 3

    • Lata 90-te

      • 0 0

    • proceder znany w PRL

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Trójmiejski Dzień Zielonych Budynków

123 zł
konferencja

Piknik "Rodzina, Zdrowie, Nauka = Merito"

w plenerze, warsztaty, kiermasz, zajęcia rekreacyjne

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Atmosfera to:

 

Najczęściej czytane