- 1 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (66 opinii)
- 2 Rusza rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jak zapisać się i wybrać klasę? (18 opinii)
- 3 Zwyciężyli w Odysei Umysłów w Polsce. Czeka ich finał w USA (16 opinii)
- 4 Egzamin ósmoklasisty 2024. Mamy arkusze z angielskiego (10 opinii)
- 5 Egzamin ósmoklasisty 2024. Arkusz z matematyki (27 opinii)
- 6 Egzamin ósmoklasisty 2024. Zobacz arkusze (42 opinie)
Szynka z celulozy stanie się alternatywą dla wegan?
Czy produkty na bazie celulozy mogą stać się alternatywą dla wegan? Tak twierdzą gdańscy naukowcy, którzy chcą przyczynić się do powstania wegańskich kiełbas i wędlin przygotowanych na bazie polimerów sacharydowych produkowanych przez bakterie.
- Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To zresztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych - tłumaczy dr Agata Sommer z Wydziału Chemicznego PG.
Celulozie można nadać smak i zapach
W tym wypadku z pomocą mogą przyjść bakterie produkujące celulozę, która jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ten polisacharyd z jednej strony powoduje uczucie sytości, a z drugiej strony nie zawiera kalorii oraz nie posiada smaku. W tym drugim przypadku można to jednak zmienić.
- Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów. Moje badania dotyczą wyłącznie produktów z grupy wędlin wegańskich, ale celuloza jest już np. stosowana jako dodatek do deserów. Ponieważ jest bezwonna i bezsmakowa, można nadać jej dowolny pożądany smak, zapach i wartości odżywcze - wyjaśnia dr Sommer.
Co istotne, celuloza produkowana przez niegroźne bakterie ma taki sam skład, co celuloza roślinna, jednak posiada cieńsze włókna. Badacze wskazują, że produkcja kiełbas i wędlin wegańskich opierających się na celulozie byłaby bezpieczna i tania.
O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? "Flexitarianizm wpisuje się w trend naszych czasów"
"Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych"
Bakterie produkujące celulozę w celach ochronnych to m.in. Komagataeibacter xylinus.
- Substancja ta ma wyjątkowo cenne właściwości użytkowe, wynikające z jej unikalnej molekularnej budowy, którą stanowi chemicznie ultraczysty β-1,4-glukan. Główne cechy tego bionanopolimeru to m.in. wysoka higroskopijność (zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), elastyczność i wytrzymałość mechaniczna. Różne postacie fizyczne i chemiczne bionanocelulozy coraz częściej znajdują zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych - tłumaczą naukowcy.
Gdańscy naukowcy otrzymują celulozę z hodowli laboratoryjnych, które następnie są oczyszczane i z których uzyskuje się czystą celulozę.
- Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych i odżywczych - podsumowuje dr Sommer.
Badania są prowadzone w ramach projektu "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes" finansowanego z ministerialnego programu "Inicjatywa doskonałości - uczelnia badawcza" (IDUB).
Miejsca
Opinie (125) 8 zablokowanych
-
2023-06-28 17:38
Opinia wyróżniona
Ograniczcie trochę mięso i jego wege zamienniki
1-2 razy w tygodniu jedzenia mięsa czy też ryb jest ok. Reszta to powinny być warzywa, zupy, kasze, nabiał
- 5 7
-
2023-06-29 21:25
Opinia wyróżniona
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan. (1)
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan.
Wegan jest jeszcze zbyt mało by można było na nich zarobić pieniądze. Z badań wynika że ogromna większość kupujących przetworzone produkty wegańskie to zwykli mięsożerni ludzie którzy chcą się trochę zdrowiej lub ekologiczniej odżywiać.
Natomiast weganie najczęściej kupują proste tanie produkty nieprzetworzone.- 3 0
-
2023-06-30 21:18
Nie przesadzaj
Jako zamienniki mięsa istnieją produkty z soczewicy, fasoli, tofu, bakłażana czy kalafiora. Są dostępne one nawet w postaci wege kotletów, pasztetów i innych. I lepiej samemu sobie robić bowiem te obecnie w sprzedaży są często niesmaczne
- 0 0
-
2023-06-28 08:52
Opinia wyróżniona
Najpierw znaleźliśmy problem - za mało białka (8)
a potem zajęliśmy się czymś inny, bo znamy się na celulozie ;)
Drodzy weganie - chyba jednak musicie poszukać źródeł protein gdzie indziej, zanim przyjdzie Wam papier jeść.- 108 8
-
2023-06-28 17:45
Głupoty i moda. Mięso jest zdrowe, wszelkie naciągane badania o jego szkodliwośći to propaganda (3)
Weganizm to szkodliwa moda i religia żywieniowa, która pozbawia ludzi protein.
- 10 10
-
2023-06-30 08:25
Ja mam dziwny organizm, ktory umie sobie budowac proteiny sam.
- 0 0
-
2023-06-28 19:12
Jak zaczniemy odżywiać się jak małpy
To wrócimy na drzewa.
- 1 2
-
2023-06-28 18:09
Jak wszystko ale z umiarem
Zawsze lubiłem gadanie że McDonald jest niezdrowy, bo jak się je tylko w maku to się tyje, zdrowe to są np marchewki.
Polecam zawsze takiemu jegomościu jeść tylko marchewki przez tydzień. Ciekawe jak zareaguje na to organizm.- 3 2
-
2023-06-28 17:14
Tak jest od dawna.
Niektóre wędliny mają więcej celulozy czy papieru niż mięsa.
- 4 0
-
2023-06-28 10:12
(2)
Bill też w tą tematykę zainwestował pieniądze. W US właśnie dopuszczono te cuda do spożycia i nawet nie wymagają oznaczania na produktach, że to sztucznie wychodowane z linii rakowych ze znacznie większym kosztem wytworzenia w energii i CO2 niż naturalne mięsko.
- 10 11
-
2023-06-28 17:47
Te cuda to papa + aromaty E550 itd wegańskie wynalzaki
- 2 0
-
2023-06-28 12:01
wyHodowane*
poćwicz ortografię
- 5 1
Wszystkie opinie
-
2023-07-01 06:22
Same niech sobie
żrą ten swój wynalazek.
- 1 0
-
2023-06-29 21:25
Opinia wyróżniona
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan. (1)
Mało znany fakt branżowy: produkty wegańskie nie są przeznaczone dla wegan.
Wegan jest jeszcze zbyt mało by można było na nich zarobić pieniądze. Z badań wynika że ogromna większość kupujących przetworzone produkty wegańskie to zwykli mięsożerni ludzie którzy chcą się trochę zdrowiej lub ekologiczniej odżywiać.
Natomiast weganie najczęściej kupują proste tanie produkty nieprzetworzone.- 3 0
-
2023-06-30 21:18
Nie przesadzaj
Jako zamienniki mięsa istnieją produkty z soczewicy, fasoli, tofu, bakłażana czy kalafiora. Są dostępne one nawet w postaci wege kotletów, pasztetów i innych. I lepiej samemu sobie robić bowiem te obecnie w sprzedaży są często niesmaczne
- 0 0
-
2023-06-30 11:46
Kiełbasa z kału?
Kiełbaski z kału? Perpetum mobile.
- 1 0
-
2023-06-28 12:21
nie jem mięsa (2)
i nigdy nie jadłem. dlaczego mam jeść coś nazywane szynką, pasztetem, klopsem ? to jak zrobić stek z ludziny i nazwać go papką z buraka
- 4 4
-
2023-06-29 13:18
(1)
Bo są ludzie, którzy potrzebują znajomych smakow, kształtów czy faktur. To że Ty tak nie masz, nie oznacza że inni nie mają. Tak trudno to zrozumieć?
- 0 0
-
2023-06-30 08:35
To pewnie ten sam typ co na kazdej wycieczce stoluje sie w maku lub kfc. Po co probowac lokalnych specjalow, lepsze sa znajome ksztalty, smaki i faktury.
- 0 0
-
2023-06-28 09:54
Weganie są zabawni... (6)
Najpierw głośno ogłaszają, że nie jedzą mięsa, bo mięso to morderstwo, a potem kombinują, jakby sobie zjeść wegańską "kiełbaskę", albo wegańską "szynkę", albo wegański "pasztet". Podpowiadam: Iść do mięsnego!
- 32 5
-
2023-06-28 10:27
(4)
Gdzie tu widzisz sprzeczność? Ktoś lubi kiełbasę, ale nie lubi dręczenia zwierząt. Więc kupuje kiełbasę nie robioną z zabitych zwierząt.
- 6 9
-
2023-06-29 14:23
(1)
Nie wiem co ma wspólnego jedzenie mięsa z dręczeniem zwierząt. Nie słyszałem jednak aby wegetarianie protestowali gdy się planuje odstrzał dzików. Widziałem na programach przyrodniczych jak zwierzęta polują na inne i pożerają je co nie było przyjemnym widokiem. Skoro zaś one mogą to czemu człowiek niby nie powinien jeść mięsa?
- 1 1
-
2023-06-30 08:28
Ja widzialem zwierzeta jedzace padline, lub inne wcinajace odchody. Jesli one moga to ty tez, sprobuj.
- 0 0
-
2023-06-28 10:47
rzecz jasna warzywa i owoce to przemioty martwe i do tego cieszace sie z tego, ze ktos im korzonki zjadl (1)
my nie dreczymy warzyw, my je tylko zjadamy. Weganinizm w pigulce
- 11 4
-
2023-06-29 13:09
Serio porównujesz rośliny do zwierząt?
- 0 0
-
2023-06-29 13:08
A co w tym zabawnego? Równie dobrze "zabawni" są ludzie którzy chcą pić bezalkoholowy alkohol czy bezkofeinową kawę. Albo produkty bez laktozy czy glutenu. Skoro jest taka potrzeba i da się to zrobić, to co Ci przeszkadza? Czy ktoś Cię zmusza do jedzenia tych rzeczy?
- 1 0
-
2023-06-28 08:52
Opinia wyróżniona
Najpierw znaleźliśmy problem - za mało białka (8)
a potem zajęliśmy się czymś inny, bo znamy się na celulozie ;)
Drodzy weganie - chyba jednak musicie poszukać źródeł protein gdzie indziej, zanim przyjdzie Wam papier jeść.- 108 8
-
2023-06-28 17:45
Głupoty i moda. Mięso jest zdrowe, wszelkie naciągane badania o jego szkodliwośći to propaganda (3)
Weganizm to szkodliwa moda i religia żywieniowa, która pozbawia ludzi protein.
- 10 10
-
2023-06-30 08:25
Ja mam dziwny organizm, ktory umie sobie budowac proteiny sam.
- 0 0
-
2023-06-28 19:12
Jak zaczniemy odżywiać się jak małpy
To wrócimy na drzewa.
- 1 2
-
2023-06-28 18:09
Jak wszystko ale z umiarem
Zawsze lubiłem gadanie że McDonald jest niezdrowy, bo jak się je tylko w maku to się tyje, zdrowe to są np marchewki.
Polecam zawsze takiemu jegomościu jeść tylko marchewki przez tydzień. Ciekawe jak zareaguje na to organizm.- 3 2
-
2023-06-28 10:12
(2)
Bill też w tą tematykę zainwestował pieniądze. W US właśnie dopuszczono te cuda do spożycia i nawet nie wymagają oznaczania na produktach, że to sztucznie wychodowane z linii rakowych ze znacznie większym kosztem wytworzenia w energii i CO2 niż naturalne mięsko.
- 10 11
-
2023-06-28 17:47
Te cuda to papa + aromaty E550 itd wegańskie wynalzaki
- 2 0
-
2023-06-28 12:01
wyHodowane*
poćwicz ortografię
- 5 1
-
2023-06-28 17:14
Tak jest od dawna.
Niektóre wędliny mają więcej celulozy czy papieru niż mięsa.
- 4 0
-
2023-06-29 23:07
Paradoks
Weganin udający, że wpitziela schabowe? Coś z takim człowiekiem jest nie tak, że musi się oszukiwać.
- 0 1
-
2023-06-28 21:21
Drodzy weganie (3)
Nie chcecie jeść szynki, a jednak dążycie do uzyskania jej walorów smakowych. Po co, skoro szynka jest taka beeeee? Smacznego papieru życzę.
- 4 3
-
2023-06-29 19:56
Do niczego nie dążę. Nie tknę tego.
- 0 0
-
2023-06-28 22:22
(1)
Skąd założenie, że wegetarianie/weganie nie jedzą mięsa, bo go nie lubią?
Bardzo częsty skrót myślowy :)- 1 0
-
2023-06-29 14:13
A niby jest inaczej?
- 0 0
-
2023-06-29 19:53
Dziękuję nie skorzystam. To że nie jem mięsa, nie znaczy że mam jeść sztuczne szynki z papieru.
- 1 0
-
2023-06-28 12:43
Zapychanie kiebasy papierem i dodawanie wody (2)
Żeby można było na tym produkcie dużo zarobić.
- 50 3
-
2023-06-29 18:09
Lata 90-te
- 0 0
-
2023-06-28 17:58
proceder znany w PRL
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.