- 1 Ruszyła rekrutacja uzupełniająca do przedszkoli i szkół podstawowych (16 opinii)
- 2 Wielkie zainteresowanie naszą strefą (68 opinii)
- 3 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (66 opinii)
- 4 Rusza rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jak zapisać się i wybrać klasę? (20 opinii)
- 5 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
- 6 Zwyciężyli w Odysei Umysłów w Polsce. Czeka ich finał w USA (16 opinii)
Mikrofalówka lepsza niż patelnia?
Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.
- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.
Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.
Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.
Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.
- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.
Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.
Miejsca
Opinie (62) 7 zablokowanych
-
2013-07-26 15:19
(3)
pieniadze w bloto wyrzucone. Pani 'badaczka' wypowiada sie na temat owocow i warzyw aco z MIESEM, co ja krolik jestem zeby zielenine. Tak wiec widac ze patelnia nadal gora.
- 20 60
-
2013-07-26 16:46
A mięso to tylko patelnia? (2)
Ja jem dużo mięsa i w ogóle nie używam do jego przyrządzania patelni w klasycznym rozumieniu. Tylko grillowa bez tłuszczu, a poza tym niemal wszystko trafia do piekarnika.
- 10 3
-
2013-07-26 21:24
(1)
czy w tekscie jest wspomniane cos na temat miesa ?! NIE
na grillu i bez tluszczu to mozna co najwyzej raka zlapac pozniej- 5 3
-
2013-07-26 22:35
jesteś głupszy niż ustawa przewiduje
jeśli nie rozróżniasz patelni grillowej od grilla opalanego węglem drzewnym. Jak taki z ciebie mięsożerca, nie królik, to po co w ogóle smażysz na tej swojej patelni? Dobre mięso smakuje najlepiej jak jest jeszcze różowe, np. polędwica wołowa czy pierś z kaczki :)
- 6 4
-
2013-07-26 18:25
dajcie mi milion !!! tez sobie pokręce jedzenie w mikorfalówce
- 27 8
-
2013-07-26 17:24
a mnie tam podoba się pani Barbara oraz to co mówi o mikrofalówce.
:D
- 11 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.