- 1 Ruszyła rekrutacja uzupełniająca do przedszkoli i szkół podstawowych (16 opinii)
- 2 Wielkie zainteresowanie naszą strefą (68 opinii)
- 3 Rusza rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jak zapisać się i wybrać klasę? (20 opinii)
- 4 Absolwent gdyńskiej "trójki" głównym naukowcem w OpenAI (66 opinii)
- 5 Juwenalia Gdańskie: koncerty i atrakcje (12 opinii)
- 6 Egzamin ósmoklasisty 2024. Arkusz z matematyki (27 opinii)
Mikrofalówka lepsza niż patelnia?
Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.
- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.
Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.
Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.
Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.
- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.
Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.
Miejsca
Opinie (62) 7 zablokowanych
-
2013-07-26 20:44
oszustwo (2)
Mkrofale, to wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia. Kto tej pani zlecił napisanie tego artykułu?. Po co wypisywać te brednie, ciekawe czy ona również korzysta z mikrofalówki?, może nam tu odpowie. Niech ta badaczka sama je z mikrofalówki. Ciekawe jaki temat był jej pracy doktorskiej?
- 7 17
-
2013-08-03 16:11
Zniesmaczony jestem jak slysze opinie
takiego glupka jak ty co w XXI wieku nie rozumie jak dziala mikrofalowka. Nie ma tam nic szkodliwego w jedzeniu potraw po odgrzaniu w piekarniku mikrofalowym.
- 1 0
-
2013-07-29 07:27
taki, że na pewno byś go nie zrozumiał:)
- 6 0
-
2013-07-29 11:18
troche te''ł''ori (2)
Mikrofalówka działa na zasadzie tarcia cząsteczek. Podgrzewamy jedzonko dzięki drganiom wewnątrz struktury produktu. te drgania wymuszają mikrofale bombardujące powierzchnię i przenikające w głąb. Dlatego frytki z mikrofali są gorące po kilku min ale nigdy nie zarumienią się w sposób jak na patelni czy piekarniku.
U mnie w domu nigdy nie będzie mikrofali.
Jeśli ktoś chce ciekawą alternatywę polecam piecyk elektryczny wielkości mikrofali. Czasy przygotowania jakieś 2 czasem 3 razy dłuższe ale za to chrupiące i pachnące, a nie 3 min i jesz coś co się zwija na widelcu.- 1 4
-
2013-07-31 00:32
wszystko zależy od potrawy
mikrofala jest stworzona do podgrzania a nawet gotowania potraw płynnych (zupy, sosy, napoje), na oddziałach pediatrycznych nawet mleko dla niemowląt podgrzewają w mikrofalówkach.
Poza tym są świetne do szybkiego rozmrażania, podgrzewania warzyw lub robienia popcornu, choć do wielu potraw się nie nadają.
Główne zalety to że nie podgrzewają naczyń (bo grzeją głównie wodę) i nie potrzeba tłuszczu.- 2 0
-
2013-07-29 23:05
ja mam mikrofalę z termoobiegiem
szybko podgrzewa i potrafi porządnie przyrumienić. Świetnie radzi sobie z przygotowaniem mięs.
- 1 0
-
2013-07-26 17:03
Dla większego zagmatwania warto spojrzeć i na to: (3)
Jakaś dziewczyna robiła test podlewająć rośliny wodą zwykłą i zmikrofalowaną:
Oczywiście to nie jest jakiś dowód, ale warte przemyślenia:
www.snopes.com/science/microwave/plants.asp- 7 14
-
2013-07-30 12:46
Radzę czytać to, co podajesz w linku ze zrozumieniem!
Historia tej dziewczyny została przytoczona jako wyjaśnienie badania, które powtórzono (jest opis w dalszej części artykułu) i okazało się, że nie zaobserwowano różnicy pomiędzy roślinami!!- 4 0
-
2013-07-27 23:29
tak szkodliwe, że aż pędy ucięło?
- 1 0
-
2013-07-27 08:13
Fajne
ale skoro eksperymentu nie dało się powtórzyć to czy jest on godny zaufania ?
- 7 0
-
2013-07-29 14:00
baby do garów.
- 1 4
-
2013-07-26 16:15
A to ciekawe bo od lat bombardowano nas wieloma zachonimi badaniami zee to co z mikrofali to rakotwórcze (3)
nawet w barach i piccerniach były informacji ze nic w mikrofali nie podgrzewają tylko w piekarniku. A autorka z nudów sobie wymysliła badania i jeszzcze teraz kase dostała pewnie pod dyktando producentów by w koncu ktos w ich obronie stanąłAni razu sie nieodniosła do wcześniejszych badań tylko sobie pewnie paznokcie malując wydedukowała.
- 15 30
-
2013-07-28 08:27
Przestań czytać Fakt czy Pani Domu
zacznij naukowe periodyki. No tak, ale to wymaga wysiłku umysłowego...
- 5 1
-
2013-07-26 21:27
(1)
dokladnie jedzienie pizzy czy zapiekanki z mikrofali to jak profanacja :)
- 11 0
-
2013-07-27 23:28
nic dziwnego, że profanacja
pieczywo się uparzy i zamiast chrupkie - będzie miękkie. Natomiast wiele innych produktów można z pozodzeniem przygotować w kuchence mikrofalowej i nie jest to szkodliwe. Dlaczego? Mikrofale używane są w analityce chemicznej właśnie dlatego, że większość próbek nie zmienia składu jakościowego.
- 6 0
-
2013-07-26 20:37
"...wiązka fal mikrofalowych..." (1)
:) a to dobre jest! Dr.inż. :)
- 5 1
-
2013-07-27 23:34
na wyjściu falowodu możesz mieć wiązkę.
- 1 0
-
2013-07-26 17:07
mikrofalowka? masakra, jedzenie miekkie, nie uzywam od lat. nie sluchajcie tych kitow. (4)
artykul sponsorowany?
- 30 21
-
2013-07-27 08:22
Jak ktoś mnie pyta o mikrofalówkę, to zawsze odpowiadam (1)
że młotek jest do wbijania gwoździ a śrubokręt do wkręcania wkrętów. Gwoździa śrubokrętem nie wbijesz a młotkiem wkrętu nie wykręcisz.
Podobnie z mikrofalą. Mikrofala szybko, tanio i bez tłuszczu rozgrzeje gotowe dania np. warzywa, mięso i itp.o wymiarach do 10 czy 15 cm w linii prostej (w zależności od stopnia pochłaniania).
Piekarnik też to potrafi ale potrzebuje dużo więcej czasu i potrawa będzie wyschnięta lub zimna od wewnątrz.
Patelnia też to potrafi ale potrawa będzie gorąca czy wręcz przysmażona od spodu a zimna od góry/środka i również potrzeba będzie więcej czasu lub też dodatku tłuszczu.
Mikrofala natomiast generalnie nie nadaje się do potraw z natury suchych np. chleba / bułek / pizzy oraz do przygotowania potraw od zera czyli np. ugotowania ziemniaków. Oczywiście da się to zrobić ale to tak jak wbić wkręt młotkiem podobny wynik ale to nie to samo.- 10 3
-
2013-07-27 23:33
ziemniaki w mikrofali łatwo jest upiec
ale gotowanie też jest możliwe. Fakt faktem, że na rodzinny obiad zupełnie nieopłacalne, ale w przypadku par czy singli już jest OK. W mikrofali można upiec mięso, ugotować warzywa, zupy, nawet upiec ciasta. Trzyba tylko wiedzieć¸jak.
- 6 3
-
2013-07-26 18:12
(1)
sam jesteś miękki ...
- 6 13
-
2013-07-27 15:48
Miętki i Siara
- 2 1
-
2013-07-27 15:51
O... a ta Pani u góry nacisnęła i się ucieszyła..
Cudownie
- 2 2
-
2013-07-26 23:24
fajnie ze na PG mozna faktycznie cos zbadac. ja spedzialm tam prawie 5 lat i wszystko widzialam "przez szybe". nic nie dzialalo, badać sobie moglismy czysto teoretycznie, liczac wszystko wzorami, ktore w codziennym zyciu liczą specjalistyczne programy. zero przystosowania do prawdziwego zycia. no ale co wydzial to wydzial.
- 10 1
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.