• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikrofalówka lepsza niż patelnia?

Marzena Klimowicz-Sikorska
26 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób. Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób.

Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.



Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł. Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.

- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.

Jak często zdarza ci się odgrzewać/przygotowywać potrawy w mikrofalówce?

Przygotowane potrawy często trafiają do lodówki. W końcu więc przychodzi ten moment, kiedy trzeba je odgrzać i stajemy przed dylematem: na patelni, w garnku. Badania trójmiejskiej badaczki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw najlepiej zrobić to w mikrofalówce. - Dzięki niej nie tylko nie tracimy tylu cennych substancji, ale także nie zmienia się aż tak ich smak. Oszczędzamy też czas i energię - dodaje badaczka.

Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.

Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.

Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.

- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.

Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.

Miejsca

Opinie (62) 7 zablokowanych

  • oszustwo (2)

    Mkrofale, to wiadomo, że są szkodliwe dla zdrowia. Kto tej pani zlecił napisanie tego artykułu?. Po co wypisywać te brednie, ciekawe czy ona również korzysta z mikrofalówki?, może nam tu odpowie. Niech ta badaczka sama je z mikrofalówki. Ciekawe jaki temat był jej pracy doktorskiej?

    • 7 17

    • Zniesmaczony jestem jak slysze opinie

      takiego glupka jak ty co w XXI wieku nie rozumie jak dziala mikrofalowka. Nie ma tam nic szkodliwego w jedzeniu potraw po odgrzaniu w piekarniku mikrofalowym.

      • 1 0

    • taki, że na pewno byś go nie zrozumiał:)

      • 6 0

  • troche te''ł''ori (2)

    Mikrofalówka działa na zasadzie tarcia cząsteczek. Podgrzewamy jedzonko dzięki drganiom wewnątrz struktury produktu. te drgania wymuszają mikrofale bombardujące powierzchnię i przenikające w głąb. Dlatego frytki z mikrofali są gorące po kilku min ale nigdy nie zarumienią się w sposób jak na patelni czy piekarniku.
    U mnie w domu nigdy nie będzie mikrofali.
    Jeśli ktoś chce ciekawą alternatywę polecam piecyk elektryczny wielkości mikrofali. Czasy przygotowania jakieś 2 czasem 3 razy dłuższe ale za to chrupiące i pachnące, a nie 3 min i jesz coś co się zwija na widelcu.

    • 1 4

    • wszystko zależy od potrawy

      mikrofala jest stworzona do podgrzania a nawet gotowania potraw płynnych (zupy, sosy, napoje), na oddziałach pediatrycznych nawet mleko dla niemowląt podgrzewają w mikrofalówkach.
      Poza tym są świetne do szybkiego rozmrażania, podgrzewania warzyw lub robienia popcornu, choć do wielu potraw się nie nadają.
      Główne zalety to że nie podgrzewają naczyń (bo grzeją głównie wodę) i nie potrzeba tłuszczu.

      • 2 0

    • ja mam mikrofalę z termoobiegiem

      szybko podgrzewa i potrafi porządnie przyrumienić. Świetnie radzi sobie z przygotowaniem mięs.

      • 1 0

  • Dla większego zagmatwania warto spojrzeć i na to: (3)

    Jakaś dziewczyna robiła test podlewająć rośliny wodą zwykłą i zmikrofalowaną:
    Oczywiście to nie jest jakiś dowód, ale warte przemyślenia:

    www.snopes.com/science/microwave/plants.asp

    • 7 14

    • Radzę czytać to, co podajesz w linku ze zrozumieniem!

      Historia tej dziewczyny została przytoczona jako wyjaśnienie badania, które powtórzono (jest opis w dalszej części artykułu) i okazało się, że nie zaobserwowano różnicy pomiędzy roślinami!!

      • 4 0

    • tak szkodliwe, że aż pędy ucięło?

      • 1 0

    • Fajne

      ale skoro eksperymentu nie dało się powtórzyć to czy jest on godny zaufania ?

      • 7 0

  • baby do garów.

    • 1 4

  • A to ciekawe bo od lat bombardowano nas wieloma zachonimi badaniami zee to co z mikrofali to rakotwórcze (3)

    nawet w barach i piccerniach były informacji ze nic w mikrofali nie podgrzewają tylko w piekarniku. A autorka z nudów sobie wymysliła badania i jeszzcze teraz kase dostała pewnie pod dyktando producentów by w koncu ktos w ich obronie stanąłAni razu sie nieodniosła do wcześniejszych badań tylko sobie pewnie paznokcie malując wydedukowała.

    • 15 30

    • Przestań czytać Fakt czy Pani Domu

      zacznij naukowe periodyki. No tak, ale to wymaga wysiłku umysłowego...

      • 5 1

    • (1)

      dokladnie jedzienie pizzy czy zapiekanki z mikrofali to jak profanacja :)

      • 11 0

      • nic dziwnego, że profanacja

        pieczywo się uparzy i zamiast chrupkie - będzie miękkie. Natomiast wiele innych produktów można z pozodzeniem przygotować w kuchence mikrofalowej i nie jest to szkodliwe. Dlaczego? Mikrofale używane są w analityce chemicznej właśnie dlatego, że większość próbek nie zmienia składu jakościowego.

        • 6 0

  • "...wiązka fal mikrofalowych..." (1)

    :) a to dobre jest! Dr.inż. :)

    • 5 1

    • na wyjściu falowodu możesz mieć wiązkę.

      • 1 0

  • mikrofalowka? masakra, jedzenie miekkie, nie uzywam od lat. nie sluchajcie tych kitow. (4)

    artykul sponsorowany?

    • 30 21

    • Jak ktoś mnie pyta o mikrofalówkę, to zawsze odpowiadam (1)

      że młotek jest do wbijania gwoździ a śrubokręt do wkręcania wkrętów. Gwoździa śrubokrętem nie wbijesz a młotkiem wkrętu nie wykręcisz.

      Podobnie z mikrofalą. Mikrofala szybko, tanio i bez tłuszczu rozgrzeje gotowe dania np. warzywa, mięso i itp.o wymiarach do 10 czy 15 cm w linii prostej (w zależności od stopnia pochłaniania).
      Piekarnik też to potrafi ale potrzebuje dużo więcej czasu i potrawa będzie wyschnięta lub zimna od wewnątrz.
      Patelnia też to potrafi ale potrawa będzie gorąca czy wręcz przysmażona od spodu a zimna od góry/środka i również potrzeba będzie więcej czasu lub też dodatku tłuszczu.
      Mikrofala natomiast generalnie nie nadaje się do potraw z natury suchych np. chleba / bułek / pizzy oraz do przygotowania potraw od zera czyli np. ugotowania ziemniaków. Oczywiście da się to zrobić ale to tak jak wbić wkręt młotkiem podobny wynik ale to nie to samo.

      • 10 3

      • ziemniaki w mikrofali łatwo jest upiec

        ale gotowanie też jest możliwe. Fakt faktem, że na rodzinny obiad zupełnie nieopłacalne, ale w przypadku par czy singli już jest OK. W mikrofali można upiec mięso, ugotować warzywa, zupy, nawet upiec ciasta. Trzyba tylko wiedzieć¸jak.

        • 6 3

    • (1)

      sam jesteś miękki ...

      • 6 13

      • Miętki i Siara

        • 2 1

  • O... a ta Pani u góry nacisnęła i się ucieszyła..

    Cudownie

    • 2 2

  • fajnie ze na PG mozna faktycznie cos zbadac. ja spedzialm tam prawie 5 lat i wszystko widzialam "przez szybe". nic nie dzialalo, badać sobie moglismy czysto teoretycznie, liczac wszystko wzorami, ktore w codziennym zyciu liczą specjalistyczne programy. zero przystosowania do prawdziwego zycia. no ale co wydzial to wydzial.

    • 10 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Piknik "Rodzina, Zdrowie, Nauka = Merito"

w plenerze, warsztaty, kiermasz, zajęcia rekreacyjne

Trójmiejski Dzień Zielonych Budynków

123 zł
konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Źródła energii odnawialnej to:

 

Najczęściej czytane