• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mikrofalówka lepsza niż patelnia?

Marzena Klimowicz-Sikorska
26 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób. Według badań naukowców z PG podgrzewanie potraw w mikrofalówce, zwłaszcza owoców i warzyw, jest zdrowsze niż podgrzewanie ich w tradycyjny sposób.

Na pewno wielu z nas choć raz zostało skarcone za podgrzewanie obiadu w mikrofalówce. Argument zawsze był ten sam "bo to niezdrowe". Pewna młoda trójmiejska badaczka z Politechniki Gdańskiej udowadnia, że podgrzewanie warzyw i owoców w mikrofali, nie tylko nie szkodzi, ale też jest lepsze od tradycyjnego - na patelni czy w garnku. Na kontynuowanie badań z wykorzystaniem technologii mikrofalowej dostała właśnie ponad 1 mln zł.



Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł. Barbara Kusznierewicz z Politechniki Gdańskiej jest jedną z tegorocznych laureatek nagrody "Lider". Na kontynuację swoich badań dostała ponad 1 mln zł.
W owocach i warzywach znajdują się cenne minerały, witaminy, a także inne wartościowe substancje jak choćby przeciwutleniacze. Jednak podczas obróbki termicznej, czyli najczęściej gotowania lub podgrzewania wiele z nich tracimy. Co gorsza, niektóre mogą stać się toksyczne i przyczynić się do powstawania chorób nowotworowych.

- Według statystyk w krajach Unii Europejskiej rocznie umiera ok. 2,8 mln ludzi, z czego 1,9 mln z powodu chronicznych chorób cywilizacyjnych, czyli przede wszystkim na: nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe, choroby naczyń mózgowych czy cukrzycę - mówi dr inż. Barbara Kusznierewicz z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego na Politechnice Gdańskiej, jedna z tegorocznych laureatek rządowego programu "Lider". - Zapominamy jednak, jak wielką rolę odgrywa prawidłowa dieta, a w niej warzywa i owoce. Niestety tak samo jak produkty, z których przyrządzamy potrawy, ważne jest to jak je przygotowujemy.

Jak często zdarza ci się odgrzewać/przygotowywać potrawy w mikrofalówce?

Przygotowane potrawy często trafiają do lodówki. W końcu więc przychodzi ten moment, kiedy trzeba je odgrzać i stajemy przed dylematem: na patelni, w garnku. Badania trójmiejskiej badaczki pokazują, że w przypadku owoców i warzyw najlepiej zrobić to w mikrofalówce. - Dzięki niej nie tylko nie tracimy tylu cennych substancji, ale także nie zmienia się aż tak ich smak. Oszczędzamy też czas i energię - dodaje badaczka.

Jej projekt pt. "Wykorzystanie technologii mikrofalowych w przetwórstwie warzyw i owoców w celu uzyskania produktów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej" został zauważony i nagrodzony przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, które prowadzi program "Lider". Projekt ten wspiera najbardziej innowacyjne projekty młodych naukowców, poniżej 35 roku życia, oraz ich doświadczenia w kierowaniu własnym zespołem badawczym. Każdy z laureatów otrzymuje po nieco ponad 1 mln zł.

Do czego można wykorzystać pracę trójmiejskiej badaczki? - Przede wszystkim w przemyśle. Są już maszyny tzw. mikrofalowe sterylizatory przepływowe wykorzystujące technologię mikrofalową np. do pasteryzacji soków. W uproszczeniu polega to na tym, że przez przepływający sok przechodzi wiązka fal mikrofalowych - dodaje.

Celem projektu jest zbadanie jakości zdrowotnej produktów z warzyw i owoców uzyskanych przy użyciu kompaktowego sterylizatora w wersjach przeznaczonych dla płynów, przecierów i całych owoców w porównaniu do obecnie stosowanej technologii. Już nawiązałam współpracę z firmą EnbioJet, która takie sterylizatory ma.

- Projekt ma zakończyć się oceną użyteczności wykorzystania technologii sterylizacji mikrofalowej, jako metody pozwalającej na uzyskanie z owoców i warzyw produktów zdrowych i o wysokiej jakości - mówi Kusznierewicz.

Pieniądze z grantu z kolei pozwolą badaczce na zatrudnienie na 3 lata na etacie dwóch innych badaczy.

Miejsca

Opinie (62) 7 zablokowanych

  • troche te''ł''ori (2)

    Mikrofalówka działa na zasadzie tarcia cząsteczek. Podgrzewamy jedzonko dzięki drganiom wewnątrz struktury produktu. te drgania wymuszają mikrofale bombardujące powierzchnię i przenikające w głąb. Dlatego frytki z mikrofali są gorące po kilku min ale nigdy nie zarumienią się w sposób jak na patelni czy piekarniku.
    U mnie w domu nigdy nie będzie mikrofali.
    Jeśli ktoś chce ciekawą alternatywę polecam piecyk elektryczny wielkości mikrofali. Czasy przygotowania jakieś 2 czasem 3 razy dłuższe ale za to chrupiące i pachnące, a nie 3 min i jesz coś co się zwija na widelcu.

    • 1 4

    • ja mam mikrofalę z termoobiegiem

      szybko podgrzewa i potrafi porządnie przyrumienić. Świetnie radzi sobie z przygotowaniem mięs.

      • 1 0

    • wszystko zależy od potrawy

      mikrofala jest stworzona do podgrzania a nawet gotowania potraw płynnych (zupy, sosy, napoje), na oddziałach pediatrycznych nawet mleko dla niemowląt podgrzewają w mikrofalówkach.
      Poza tym są świetne do szybkiego rozmrażania, podgrzewania warzyw lub robienia popcornu, choć do wielu potraw się nie nadają.
      Główne zalety to że nie podgrzewają naczyń (bo grzeją głównie wodę) i nie potrzeba tłuszczu.

      • 2 0

  • baby do garów.

    • 1 4

  • mikrofala sluzy jedynie i wylacznie do podgrzania obiadu itp... (1)

    ... chociaz potem i tak to zarcie jest niejadalne.precz z mikrofalowkami.niech zyja piekarniki!!!!

    • 0 2

    • Zastanawialam się ostatnio czy to ze mną jest coś nei tak, czy inni ludzie nie mają smaku. Dla mnei podgrzane jedzenie w mikrofali traci jednak intensywność smaku i nie wiem czy to nie jest może wina mojej psyche. Ja osobiście zawsze podgrzewam jedzenie na patelni albo w piekarniku. Często krozystam z naczyń żeliwnych Staub i zwyczajnie zostawiam obiad na drugi dzień w tym naczyniu dzięki czemu łatwo mi je wrzucić z lodówki do piekarnika ;]

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

Trójmiejski Dzień Zielonych Budynków

123 zł
konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Co to jest oskoła?

 

Najczęściej czytane