• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauratorzy przeciwni obostrzeniom

Patsz
18 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 

Protest branży gastronomicznej przed Urzędem Miejskim w Gdańsku

W niedzielę wieczorem około 150 osób - przedstawicieli trójmiejskiej gastronomii - zebrało się pod urzędami miejskimi w Gdańsku i Gdyni w spontanicznym proteście przeciw nowym obostrzeniom rządowym dotyczącym działalności restauracji, pubów i barów. W sobotę w podobnej sprawie protestowali na pl. Zamkowym w Warszawie przedstawiciele branży fitness.



Przypomnijmy, że zgodnie z zapowiedziami rządu od soboty w czerwonej strefie, która objęła całe Trójmiasto, lokale gastronomiczne mogę być otwarte w godz. 6-21.

Obowiązują limity: co drugi stolik, chyba że jest oddzielenie przegrodą (min 1 m wysokości od powierzchni stolika) stolika od stolika. W obiekcie może przebywać jedna osoba na 4 mkw.

Strefy czerwone. Nowe zasady bezpieczeństwa od soboty



Nowe restrykcje poruszyły właścicieli barów i lokali. Nie ukrywają, że obostrzenia czerwonej strefy oznaczają dla nich spore straty, a niektórzy z ich powodu mogą być zmuszeni, by zamknąć swoje lokale.

Czytaj też: Ogródki restauracyjne. Sposób na wydłużenie sezonu?

Zapytania o pomoc finansową



Postanowili spontanicznie zaprotestować, spotykając się pod urzędami miast w Gdańsku i Gdyni i zaprezentować kilka postulatów i pytań do rządu. Wśród nich zapytania o ewentualną pomoc finansową, zwolnienie z obowiązku opłacania składek ZUS oraz podatku od wynagrodzeń na czas trwania obostrzeń i obniżenie stawki VAT do 5 proc.

Największe kontrowersje wywołała konieczność zamykania lokali o godz. 21, po której to klienci mogą zamawiać potrawy, ale wyłącznie na wynos.

List otwarty i plany manifestacji w Warszawie



Właściciele lokali i pracownicy gastronomii podkreślają, że rząd powinien skonsultować zmiany i później wprowadzać stosowne korekty. Poinformowali też o napisaniu listu otwartego do premiera w sprawie zmian w prawie.

W Gdańsku swoje postulaty przyczepili do murów urzędu miejskiego, apelując przy okazji do władz miasta i zarządcy dróg miejskich o przychylne traktowanie gastronomii na poziomie lokalnym. W Gdyni zapowiedzieli dalsze - szerzej zakrojone działania, w tym zorganizowany protest w Warszawie - podobny do zorganizowanego w sobotę na pl. Zamkowym przez branżę i miłośników fitnessu.

Protest przedstawicieli gastronomii w Gdyni

Patsz

Wydarzenia

Opinie (538) ponad 50 zablokowanych

  • Co maja powiedziec

    właściciele Silowni, których biznes zamknięty na cztery spusty, a nie tylko ograniczony?

    • 3 1

  • Sanepipowskie wariactwo szczepionkowe (1)

    Sanepid szaleje, urzędnicy chodzą po śmietnikach i sprawdzają stan śmieci. Nie daj Boże pobierają wymazy że śmieci, a zwlaszcza z zabrudzonych pieluszek dziecięcych (ludzkich odchodów) Cios poniżej pasa!!!!!

    • 2 1

    • Sanepidowskie wariactwo śmietnikówe

      Sanepid wymknął się spod kontroli, a zwłaszcza z kwestią śmieci. Dlaczego? Skoro wyrzucam nieczystości, to chce żeby u mnie w domu było czysto. I sprawą sanepidu jest nauczenie ludzi utrzymywania porządku i czystości na śmietniku. Również sprawa spółdzielni, która kupuje i zarządza kontenerami. Kontenery w śmietnikach są często brudne. Czy było tak ciężko to rozgłośnic natomiast rząd jak gdyby nic nie licząc się z ludźmi wprowadza stan zagrożenia epidemiologicznego. Gorsze jest to, że ludzie inteligentni i zdolni siedzą bez pracy, a powinni być zatrudnieni właśnie na ważnych stanowiskach. Ważne jest to, w jaki sposób pakujemy zanieczyszczone środki higieniczne. I tu nam prośbę, bo chociaż nie pracuje w sanepidzie,to włożenie w oddzielne woreczki zużytych środków higienicznych powinno być rytuałem każdego. Od czego są radni?

      • 0 0

  • Czy na Restaurant Week obniżą ceny ?

    • 2 0

  • Kaczyński na zmywak, to jest b.mądre, cała Europa sie zatrzymuje bo kowid i niewiadomo co dalej

    ale tutaj ktoś wpadł na pomysł, że winny jest kaczyński haha, widać, że z jakiegoś powodu jesteś tym kelnerem, a nie kimś innym, taki los...

    • 3 2

  • ja też łączę się z protestem, protestuję przeciwko covid19, wina PISu i Tuska!!

    • 1 2

  • Nie bardzo rozumiem pretensje . Przecież nie każą zamykać lokali są czynne do godz 21
    Czy to za krótko ?
    Bez przesady nauczyli się wszyscy krzyczeć i strajkować . Masakra . Jeśli mamy dbać o siebie nawzajem to dbajmy a nie myślmy tylko o kasie . Jak zdrowia nie będzie to kasa tez nie będzie potrzebna .

    • 7 5

  • Żałosne haha głodują (3)

    Mieszkam na ulicy Długiej w moim podwórku parkują właścicieli 6 restauracji w okolicy każde ma samochód warty od 200 tys zł do gdzieś 600 tys zł i one głodują ?codziennie rano wylądują mrzonki z makro albo kurczaka w promocji z lidla Często jeżdżę do Włoch szczególnie włochy południowe dam przykład lokalna restauracja w starej części Palermo La Kalsa menu codzienne inne zależy od jaka świeże rybę czy owoce morza dostal od lokalnych rybaków główne danie 12 euro np a kawa 1 euro interes często rodzinny żona mama i teściowa w kuchni Np sam właściciel jeździł 15 letnim seicento i podczas rozmowy mówił ze dla niego gastronomia to pasja a nie żeby zarobić kokosów i dać swoim klientom byle co jemu zależało żeby poddać dobre sycylijskie produkty sycylijskie dania bo był bardzo dumny z swojego regionu takie podejście powinni mieć polscy restauratorzy a nie zarobić jak najwiecej kupić najtańsze najgorsze produkty bo trzeba się lansować samochodem za 400 tys zł

    • 16 6

    • Mimo wszystko dzua role odgrywa w tym fakt, ze we Wloszech kiepska restauracja (chodzi mi tu wylacznie o jedzenie) nei ma po

      ...prostu racji bytu. U nas bywa z tym bardzo roznie, czesto po prostu klienci nie sa tak wymagajacy. I przez to ludzie z pasja, ale i z talentem, stanowia mniejszy odsetek. A zarobic chce kazdy, nie oszukujmy sie.

      • 1 0

    • komentarz tyle prawdziwy, co mądry

      • 3 4

    • a to nie strajkują niemoto właściciele

      tylko kucharze, kelnerzy i barmani

      • 1 5

  • Chcecie robotę to będzie w szpitalach polowych.

    • 5 1

  • Osoby które otworzyły gastronomie gdzie podają bułkę za 20 zł zwaną burgerem. (3)

    Teraz lamentują. Otworzyli lokal tanim sumptem z plastikowymi krzesełkami i myśleli że się dorobią na drogim piwie. Dzieciaki co Wy wiecie o gastronomi.
    Koronawirus ma jeden plus wywieje z rynku tych wszystkich hipsterów i wegan ;-))

    • 38 5

    • Obudź się... (2)

      Dzisiaj już nie ma burgerów za 20 zł :)
      Nawet podstawowa wersja jest droższa.
      A jestem na bieżąco.

      • 13 1

      • (1)

        przecież to nie jest warte nawet 10% tych cen

        jeszcze w dodatku do papierka i na drogę :)

        • 2 2

        • Ze co? Przeciez sama bulka kosztuje 2 zl i juz masz swoje 10%. Jak mozna takie brednie pisac?

          • 2 1

  • Melduje iż protest niepotrzebny (1)

    Jak ogłosił Pan Prezes Rady Ministrów koronawirus w odwrocie. Proszę się rozejść bo sami Was rozejdziemy.

    • 5 3

    • Bo.wirus był w odwrocie.

      A teraz odwrócił się ponownie. Trzebe być buraczanym hejterem żeby tego nie rozumieć.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Festiwal Dobrego Porodu VI

15 zł
warsztaty, spotkanie, konferencja, targi

I Ogólnopolska Konferencja Ginekologii, Położnictwa i Chorób Piersi MEDFEM

konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Chmury zbudowane są z:

 

Najczęściej czytane