• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Toskańskie dania z ryb i owoców morza

W otaczających Włochy morzach żyje 500 gatunków ryb jadalnych, 70 gatunków skorupiaków i 30 gatunków głowonogów. Kuchnia toskańskiego wybrzeża jest w rzeczywistości katalogiem ryb i owoców morza. Toskańczycy zdobyli niedoścignioną wiedzę o gotowaniu z nich wszelkiego rodzaju potraw o zwykłym albo wyszukanym smaku.

cze 22

sobota, godz. 10:00 - 17:00

Gdańsk, Podleśna Polana ul....
bilety 600 zł
przedsprzedaż 550 zł
sie 14

środa, godz. 18:00

bilety 450 zł
Toskańskie cacciucco (zupa rybna) jest popisem kulinarnej doskonałości.

Pokażę łatwe do przyrządzenia toskańskie dania z ryb i owoców morza.
Produktami wiodącymi i omawianymi będą: brzytwy, mule, vongole, ryby, kalmary, ośmiornice, mątwy, atrament, barweny.
Opowiem jak rozpoznać swieżą rybę, jak ją czyścić i przygotować do gotowania, jak czyścić i przygotować skorupiaki i głowonogi, oraz o zwyczajach kulinarnych Toskanii, lokalnych potrawach i o giełdzie rybnej w Livorno.

Co przyrządzimy?
Cannolicchi al forno - Zapiekane brzytwy z czosnkiem i pietruszką
Cozze alla marinara - Mule w białym winie
Cacciucco alla livornese - Zupa z ryb i owoców morza
Spaghetti alla pirata - Spaghetti z owocami morza
Risotto nero - Risotto z atramentem mątwy
Triglie alla livornese - Barwena w sosie pomidorowym
Totani in forno con patate - Kalmary z pieca z kartofelkami
Fragole al pepe verde - Truskawki z zielonym pieprzem

Kto prowadzi?
Claudia Filippi-Chodorowska
Z ziemi włoskiej do Polski w Jej wykonaniu nabiera podwójnego znaczenia. Konsul Honorowy Republiki Włoskiej w drugim pokoleniu. W prosty sposób zdradza największe kulinarne tajemnice Italii. Przez ponad 10 lat właścicielka restauracji Rozmaryn w Sopocie Oddana całkowicie pasji gotowania. Jest członkiem zrzeszenia włoskich restauratorów na świecie "Ciao Italia" w Rzymie.

Warsztaty składają się z części teoretycznej i praktycznej. Wspólnie przyrządzimy kolację dla całej grupy.
Co trzeba ze sobą zabrać? Dobre samopoczucie. My zadbamy o wino i miłą atmosferę.

Cena: 200 zł/os.
Liczba miejsc ograniczona
Dodatkowe informacje: akademia@fumenti.pl lub 502 355 588

Opinie

Sprawdź się

Wybierz poziom

Węgiel kamienny jest skałą pochodzenia...?

 

Najczęściej czytane