- 1 Rusza rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jak zapisać się i wybrać klasę? (18 opinii)
- 2 Egzamin ósmoklasisty 2024. Arkusz z matematyki (24 opinie)
- 3 Zwyciężyli w Odysei Umysłów w Polsce. Czeka ich finał w USA (11 opinii)
- 4 Egzamin ósmoklasisty 2024. Zobacz arkusze (42 opinie)
- 5 Rekrutacja do szkoły średniej 2024/25. Jakie zasady? (25 opinii)
- 6 Egzamin ósmoklasisty 2024. To trzeba wiedzieć (8 opinii)
Naukowcy pracują nad wyjątkowym cukrem
9 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat)
Trehaloza to cukier, który posiada wiele cennych właściwości: wydłuża czas przechowywania narządów do przeszczepu, umożliwia konserwację zapachu, zabezpiecza wyroby cukiernicze przed zawilgoceniem, wpływa na redukcję zapachu potu. Naukowcy z PG pracują właśnie nad nowym, tańszym i prostszym sposobem jej produkcji.
- Jest to cukier nieredukujący, wysoko odporny na hydrolizę w kwaśnym środowisku. Nie wchodzi w reakcję z białkami, przez co ma możliwość zabezpieczania struktur komórkowych tworząc dla nich swojego rodzaju otoczkę - mówi dr inż. Paweł Filipkowski z zespołu prof. dr. hab. Józefa Synowieckiego z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. - Charakteryzuje się niższą higroskopijnością niż popularny cukier używany do słodzenia, jest też od niego średnio o połowę mniej słodka.
Mówiąc inaczej, to cukier mniej podatny na wchłanianie wilgoci i wiązanie się z wodą, który wykorzystywany bywa w produktach spożywczych. W efekcie umożliwia konserwację zapachu, zabezpiecza wyroby cukiernicze przed wilgocią, a w przypadku delikatnych produktów mrożonych pozwala zachować ich teksturę, zapobiegając rozrostowi ostrych kryształków lodu. Ale to nie wszystko. Z racji tego, że jest odporny na wysokie temperatury, może być też stosowany jako dodatek do wyrobów narażonych na karmelizację czy brunatnienie podczas obróbki cieplnej.
Niestety tylko część wymienionych wyżej możliwości trehalozy jest wykorzystywana, a powodem tego jest zbyt drogi, złożony i wieloetapowy proces produkcji tego cukru. Naukowcom z Politechniki Gdańskiej udało się jednak znaleźć taki enzym, który potrafi robić trehalozę w jednym etapie.
- Prace nad wytwarzaniem enzymu mają swoje źródło w cyklu badań nad przystosowaniem bakterii Deinococcus geothermalis do życia w skrajnych warunkach. Bakterie te wykazują ekstremalną odporność na promieniowanie różnego typu oraz na odwodnienie, stąd niektórzy nadają im przydomek "kosmiczne" - wyjaśnia Paweł Filipkowski. - W DNA tych bakterii występują geny odpowiedzialne za kodowanie enzymu syntazy trehalozy. Pobieramy z nich fragment DNA i z pomocą inżynierii genetycznej oraz biologii molekularnej wykorzystujemy je do produkcji enzymu.
Sposób otrzymywania enzymu autorstwa zespołu dr. Filipkowskiego został już zgłoszony do opatentowania, a wyniki badań zakwalifikowano do finansowania z projektu Inkubator Innowacyjności prowadzonego przez Centrum Transferu Wiedzy i Technologii PG.
Elżbieta Michalak
Miejsca
Opinie (19) 4 zablokowane
-
2015-03-09 15:22
Cukier musi być "pewny".
- 4 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.