• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szynka z celulozy stanie się alternatywą dla wegan?

Piotr Kallalas
28 czerwca 2023, godz. 08:00 
Opinie (125)
Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna. Dr Agata Sommer i inż. Alicja Niedźwiedzka z Wydziału Chemicznego PG w laboratorium, gdzie hodowana jest celuloza bakteryjna.

Czy produkty na bazie celulozy mogą stać się alternatywą dla wegan? Tak twierdzą gdańscy naukowcy, którzy chcą przyczynić się do powstania wegańskich kiełbas i wędlin przygotowanych na bazie polimerów sacharydowych produkowanych przez bakterie.



Czy w twojej diecie jest mięso?

Badacze z Politechniki Gdańskiej pracują nad rozwiązaniami, które mogą okazać się zbawienne zwłaszcza dla osób, którzy poszukują zdrowych zamienników produktów mięsnych. Obecnie weganie mają do dyspozycji dość szeroki wybór produktów, jednak problemem pozostaje niska zawartość protein.

- Produktów wegańskich jest na supermarketowych półkach coraz więcej. Chciałam sprawdzić, czy spożycie ich jest dla organizmu bezpieczne i odżywcze, czyli czy dany produkt posiada odpowiednie, zdrowe tłuszcze oraz optymalną ilość białka. Badania wykazały, że wiele produktów ma zdrowy skład pod względem odpowiednich kwasów tłuszczowych, jednak w niemal wszystkich problemem jest zbyt niska zawartość białka i nadmiar soli. To zresztą problem większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych - tłumaczy dr Agata SommerWydziału Chemicznego PG.

Celulozie można nadać smak i zapach



W tym wypadku z pomocą mogą przyjść bakterie produkujące celulozę, która jest również wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Ten polisacharyd z jednej strony powoduje uczucie sytości, a z drugiej strony nie zawiera kalorii oraz nie posiada smaku. W tym drugim przypadku można to jednak zmienić.

- Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów. Moje badania dotyczą wyłącznie produktów z grupy wędlin wegańskich, ale celuloza jest już np. stosowana jako dodatek do deserów. Ponieważ jest bezwonna i bezsmakowa, można nadać jej dowolny pożądany smak, zapach i wartości odżywcze - wyjaśnia dr Sommer.
Co istotne, celuloza produkowana przez niegroźne bakterie ma taki sam skład, co celuloza roślinna, jednak posiada cieńsze włókna. Badacze wskazują, że produkcja kiełbas i wędlin wegańskich opierających się na celulozie byłaby bezpieczna i tania.

O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? O co chodzi z tym rzucaniem mięsa? "Flexitarianizm wpisuje się w trend naszych czasów"
"Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów". "Dzięki swoim właściwościom celuloza bakteryjna jest bardzo dobrą bazą do produkcji różnych wyrobów".

"Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych"



Bakterie produkujące celulozę w celach ochronnych to m.in. Komagataeibacter xylinus.

- Substancja ta ma wyjątkowo cenne właściwości użytkowe, wynikające z jej unikalnej molekularnej budowy, którą stanowi chemicznie ultraczysty β-1,4-glukan. Główne cechy tego bionanopolimeru to m.in. wysoka higroskopijność (zdolność niektórych substancji do wchłaniania wilgoci lub wiązania się z wodą), elastyczność i wytrzymałość mechaniczna. Różne postacie fizyczne i chemiczne bionanocelulozy coraz częściej znajdują zastosowanie w wytwórstwie produktów spożywczych - tłumaczą naukowcy.

Gdańscy naukowcy otrzymują celulozę z hodowli laboratoryjnych, które następnie są oczyszczane i z których uzyskuje się czystą celulozę.

- Moim celem jest uzyskanie produktu o jak najwyższych walorach smakowych i odżywczych - podsumowuje dr Sommer.
Badania są prowadzone w ramach projektu "Bacterial cellulose as a matrix for vegetarian meat substitutes" finansowanego z ministerialnego programu "Inicjatywa doskonałości - uczelnia badawcza" (IDUB).

Miejsca

Opinie (125) 8 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    Czy dobrze rozumiem, kiełbasa z papieru, a celem prac żeby dobrze smakowało ale nie żeby miało jakieś walory odżywcze?

    • 66 1

    • XXX

      czyli alternatywą ma być przetworzona makulatura lub plastik w przypadku innych produktów.
      To już teraz każdy sam może sobie to sparzyć we wrzątku w domu.

      • 10 1

    • w nowej wspanialej rzeczywistosci bedziesz mial do wyboru szynke z celulozy albo robaki. pamietaj aby chronic klimat

      • 15 1

    • tak to wygląda i idzie to w złym kierunku. Ogólnie rezygnowanie z mięsa jest głupotą przy obecnym stanie wiedzy. Z potraw wegetariańskich natomiast polecam falafel, szczególnie kebab z falafelem. Ostatnio jadłem we Wrzeszczu i smakował chyba lepiej niż mięsny. Ale to zasługa przypraw głównie.

      • 1 1

  • (2)

    Szynka to jest szynka, anie jakiś papier nasączony niewiadomo czym.

    • 53 1

    • (1)

      Po co weganie chcą jeść "szynkę"? Czyli są kryptoweganami z nieustającą tęsknotą za mięsem? Jak się decydujesz jeść produkty pochodzenia roślinnego to po jakiego grzyba udawać mięso skoro się go nie lubi? A jak lubisz to jedz mięso po prostu, oszczędź CO2 na wymyślanie, rozwiązywanie i wdrażanie takich "problemów". Ludzie, co z wami, myślicie jeszcze samodzielnie?

      • 11 5

      • Jeśli szynka, to tylko ze świni, a nie jakieś drobiowe podróby ma się rozumieć?

        Roślinne alternatywy powstają z takich samych powodów jak piwo bezalkoholowe czy kawa bez kofeiny. Bo można i jest takie zapotrzebowanie. To nie oznacza ze ktos jest "pseudo", wręcz przeciwnie.

        • 0 1

  • Ludzie ludziom zgotowali ten los (1)

    • 41 4

    • sos

      • 4 0

  • Wegan w Warszawie już nie modnym

    Modnym teraz spuścić spodnie do kolan i tak chodzić

    • 27 2

  • Ci którzy jedzą mięso mają jeść robaki a ci którzy go nie jedzą mają jeść papier (1)

    Wszystko dla klimatu i planet. Kocham ideologię która płynie do nas z Brukseli.

    • 51 10

    • robaki są dobre o ile są to krewetki lub ślimaki

      bo jakby się uprzeć to przestarzała już nazwa "robak" oznaczała bezkręgowca. Krewetki i ślimaki mimo że są skorupiakami to jednak również są bezkręgowcami.

      • 3 0

  • świat oszalał

    I to weganie nazywają "zdrowy zamiennik" ? omg świat oszalał

    • 56 3

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Opinia wyróżniona

    Najpierw znaleźliśmy problem - za mało białka (8)

    a potem zajęliśmy się czymś inny, bo znamy się na celulozie ;)
    Drodzy weganie - chyba jednak musicie poszukać źródeł protein gdzie indziej, zanim przyjdzie Wam papier jeść.

    • 108 8

    • (2)

      Bill też w tą tematykę zainwestował pieniądze. W US właśnie dopuszczono te cuda do spożycia i nawet nie wymagają oznaczania na produktach, że to sztucznie wychodowane z linii rakowych ze znacznie większym kosztem wytworzenia w energii i CO2 niż naturalne mięsko.

      • 10 11

      • wyHodowane*

        poćwicz ortografię

        • 5 1

      • Te cuda to papa + aromaty E550 itd wegańskie wynalzaki

        • 2 0

    • Tak jest od dawna.

      Niektóre wędliny mają więcej celulozy czy papieru niż mięsa.

      • 4 0

    • Głupoty i moda. Mięso jest zdrowe, wszelkie naciągane badania o jego szkodliwośći to propaganda (3)

      Weganizm to szkodliwa moda i religia żywieniowa, która pozbawia ludzi protein.

      • 10 10

      • Jak wszystko ale z umiarem

        Zawsze lubiłem gadanie że McDonald jest niezdrowy, bo jak się je tylko w maku to się tyje, zdrowe to są np marchewki.
        Polecam zawsze takiemu jegomościu jeść tylko marchewki przez tydzień. Ciekawe jak zareaguje na to organizm.

        • 3 2

      • Jak zaczniemy odżywiać się jak małpy

        To wrócimy na drzewa.

        • 1 2

      • Ja mam dziwny organizm, ktory umie sobie budowac proteiny sam.

        • 0 0

  • Jeśli polacy nie zaczną jeść wegańskiego mięsa (2)

    to będzie się to wiązało nieuchronnie z konsekwencjami

    • 22 7

    • czy będzie zgoda na robaki? (1)

      • 5 0

      • Pod warunkiem że będą dystrybuowane przez niemieckie sieci sklepów

        dla waszego dobra wybudujemy 100 nowych kauflandów

        • 6 1

  • Przecież weganie mogą jeść szynkę z trocin.
    Wystarczy wybrać się do tartaku po produkty.

    • 31 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Reklama

Statystyki

Wydarzenia

Konferencja TEDx SANS!

100 zł
konferencja, forum

VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Fizjoterpia Pediatryczna

250 zł
warsztaty, konferencja

Trójmiejski Dzień Zielonych Budynków

123 zł
konferencja

Sprawdź się

Sprawdź się

Wybierz poziom

Jakie ptaki żywią się rybami?

 

Najczęściej czytane